用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EXPIRED
樓主: bananaGi
go

EXPIRED   [複製鏈接]

bananaGi 發表於 19-1-23 16:43
只係家長幫下, 而成績ok...?

我細路無補習,無做補充,無跟功課。

tkinwong 發表於 19-2-18 08:40
我小朋友由一年級到宜家三年級都是我由跟她的功課和考試。全級160人佐右,考級10幾至30左右,但三年級第一 ...

你講法既假定,係補習無副作用,只係時間金錢問題。

我個人覺得,補習跟食藥差唔多,想身體好最好係運動。如必要食藥,最好留到最後,哈哈!

Olympian 發表於 19-2-18 18:44
唔溫書都考得好,咪即係一直無培養過溫習的習慣囉...

其實真係可以的。

溫書指平時既溫習?

上課留心,課題明白,記性較好,係可以架。

小學四主科,中英文平時有閱讀習慣,數學明白概念,常識明白課題。

以上成立,考試前只係溫下生字都已經可以有不錯成績。

mcl203 發表於 19-2-18 14:40
又有D從小獨立性強,重語境,唔補又語境何來,越來越神。又有D上功課班練獨立,功課班又唔算補習。現實世 ...

你講果個例子,可能係呀媽跟細路對溫書既程度及要求唔同!

bananaGi 發表於 19-1-23 17:14
全9x? 有咩方法?

學校考得淺係其一。

其實正常智力,上課留心,有閱讀習慣,小學根本唔駛補習。

little_yolky 發表於 19-1-25 17:41
咁你要自己分析, 小朋友有無某一科較其他科低。好似我女女咁, 初小都無補, 但佢係明顯數學偏低, 所以P5一開 ...

我覺得樓主既問題唔應該用級5以內做比較。果堆人總有D 天生異品。

問題係普通學生,中等智力,係咪要外補先跟得上?

我認為唔駛。

LeeCC 發表於 19-2-19 11:02
問題系每個家長的“跟得上”的定義不同,有人要95分以上,有人定義為80分以上,有人定義為70分

小朋友唔 ...

我個人唔係淨睇分數。

平均以上,我認為係跟得上。

IloveJJ 發表於 19-2-19 11:21
都要視乎目標係幾高,同埋學校點考。如果學校考既野深,又要求95以上,無做額外練習係好難。
...

當然!

某些學校教淺考深,結果係益左果D 專補既補習社。

要求高低永遠係相對。平均以上我認為算“跟得上”

最後要攞埋果十分八分,係一定要DRILL 既,花既時間用在其他地方,如睇書,運動我認為更值得。

到目前為止,我細路主科都係90+ 的。

IloveJJ 發表於 19-2-19 15:45
咁所以我咪問retriever, 中上,即係B2,係咪已滿意?如果係,的確唔駛補習唔駛做練習。時間多咗,唔係用來閱 ...

中上OK 架,學業慢慢長路,最緊要佢明白課題,分數唔係重點。

對我細路來講,閱讀係娛樂,運動更係。佢好動,外向,多D 團體活動係好事。

IloveJJ 發表於 19-2-19 17:13
不嬲有學運動,我又唔覺佢哋學到能耐。我自己都有做運動,讀書時都係學校代表,但練運動又唔同讀書。我識 ...

學運動當然並不一定學到能耐。

而家呢代學野大部份去上課程,機會太易,唔會珍惜,點會有能耐?

想當年打兵兵波都係跟朋友仔去猜台,去睇附近D 哥哥點打偷師。。。

以前TAKING TURNS 既時候,大家係睇人點打學野,而家D 細路,上COURSE 時TAKING TURNS 係胡鬧。

little_yolky 發表於 19-2-19 17:29
佢唔鐘意, 咪無耐性, 鐘意, 咪有耐性囉。

你物都唔俾,包佢有耐性!

IloveJJ 發表於 19-2-19 20:28
問題係,你係對打乒乓球有興趣,你先去主動學,係咪?我想培養既能耐,係面對自己唔喜歡,但又必須要做既野 ...

我意思係,喜唔喜歡都有選擇因素既。

喜歡唔係講兩極,都有中間位既。呢D 位,當你無選擇既時候,會特別珍惜架。

IloveJJ 發表於 19-2-20 10:38
所以呢樣野好重要!

而家唔係成日話啲人返工郁啲就唔開心,又話唔做?我覺得 ...

因為你有傳統思想,而家呢代唔得。

IloveJJ 發表於 19-2-19 21:48
我係想回應返你前面,你講話只要留心上堂,keep住中間,唔駛補習唔駛做練習都得。我諗你係有中學吧?我會 ...

你哋之前講能耐,話跟鍾意唔鍾意有關。

我話係選擇問題,一般般鍾意,對件事都有能耐,因為選擇有限呀。以前班朋友仔想踢波,但只有兵兵波先ACCESSIBLE呀。

話說回頭,我話唔外補,唔補充,唔跟功課,係回應樓主“都跟到” 既。

唔外補,唔跟功課,對我係類似性質。唔做補充係因為覺得對整體發展無幫助,甚至有負面影響。

之但係,唔做補充,是否讓細路HEA左,呢方面我仲研究緊。

Elenalan 發表於 19-2-19 22:30
我覺得hea住讀而只係中游位置,我就唔會接受,因為覺得仲有咁大提升空間點解唔對自己要求高d。如果hea住都 ...

有提升空間,係呀媽既諗法,女可以聽話D,但仔係咪咁諗?

聽過余德醇一個錄音講座,佢話有D 呀媽好得人驚。有次,有位媽咪問余生:我個仔好輕鬆讀書考第三,係咪應該谷下佢,“唔好哂左佢”

余生當呢個係笑料咁講。

IloveJJ 發表於 19-2-19 20:28
問題係,你係對打乒乓球有興趣,你先去主動學,係咪?我想培養既能耐,係面對自己唔喜歡,但又必須要做既野 ...

對“真係”唔喜歡既事情有能耐,最緊要放低自我,呢一代好難。

好似呢度好多先進既家長,言論觀點實在係培養緊細路既自我。

apple~y 發表於 19-2-21 13:07
你都好叻,小一已大部份時間放手
我就遂步放手今年做功課和執書包就放手,考試就跟下
我地小2group仲不時有 ...

你地學校功課重視不?

可以的話, 就讓他多錯下, 唔好CHECK 功課.

等佢考試前學到教訓!

Elenalan 發表於 19-2-21 11:08
我女尋日同我講,佢搞錯左中文默書範圍,不過佢話都「應該」識嘅。。。我冇話佢只係叫佢下次小心d,就算佢 ...

你呢個CASE, 我唔會叫佢下次小心D, 因為呢D 口號式既野, 攪攪下就慣哂.

我會要佢回想下點解會攪錯, 又要佢諗下下次點樣防止同類事件發生...

細路要思考下怎樣解決問題, 先可以在錯誤中學習!

Elenalan 發表於 19-2-21 13:19
唔叻, 我都好掙扎架, 我女d功課做得好差, 佢長期B-/ 乙-, 改正完又再改 (而老師好好, 都唔會俾C或D, 根本 ...
改正幫佢加監, 有無左嚇作用?

Elenalan 發表於 19-2-21 13:35
我真係不能接受改完又改, 所以最近規定, 「改完又改」或抄寫類功課有「改正」, 都要扣積分制(我係用積分制 ...

我都係, 要罰佢無左肉痛既野先有效!

譬如: 幫佢還哂圖書館D 書, 仲唔俾借返來...
‹ 上一主題|下一主題