用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 VS 聖方濟各
樓主: happyfatherday
go

陳守仁 VS 聖方濟各   [複製鏈接]

回覆樓主:

抽獎揀sfa

Jane1983 發表於 16-12-6 07:33
雖然兩間都係好學校、英小,但小朋友的類型有點不同,睇吓你想仔仔係點樣。

讀得好,兩間都去到好好的學校 ...

昇中成績sfa明顯優d, 如抽獎sfa係應該要留。

tsl練到一口流利英語,呢方面如果出去學蚊蚊計真係唔少。流利英語將來昇學就業亦係好大既優勢。

Jane1983  同意  發表於 16-12-6 16:46

meowloo 發表於 16-12-6 11:20
兩間都好好﹗如家中沒有語境,我會選英小果間。

(當然知道某些神校都係中小) ...

兩間(tsl,  sfa) 都英小播!

dttmtong 發表於 16-12-6 21:23

所以有傳由上一界開始,TSL 對中文要求亦很高。我覺得我小 ...

平時講廣東話,對中文無物幫助?

諗法咁奇趣既❓

HaYi 發表於 16-12-7 07:25
SFA 叻學術, TSL就較為"多爪",    以我所識的TSL 同學多數不是傳統純讀書形, 因女仔可以同時在好不同的比賽 ...

入sfa既,家長暑假已經準備定,磨拳擦掌,如箭在絃。

相信唔少預左學校"勁", 要先上力。亦可能有不少人諗著早著先鞭,爭績優跳神津。

HKpama 發表於 16-12-7 08:10
請認真看清楚派位成績,並且分開自己想升中學的實際人數或男女校,尤其新手爸媽,不要懶,你便會知那間是你 ...

呵呵... 終於見到你的回帖... 相信你係TSL 既FANS.

同意要自己計下架, 儘量保存最多資料, 自己做統計...

dttmtong 發表於 16-12-7 08:43
廣東話係白話,不能我手寫我口,學校中文堂亦係普教中。

廣東話對基本中文當然有幫助,但小女又唔係 NCS, ...

你講既現像係香港家長長期貶中揚英,甚至以滅絕手法抬高細路英語能力。

你女不受影響先恭喜。英中語言邏輯唔同,結構唔同。少睇中文書影響至大。廣東音講白話,語文結構相同。

講到尾,無論中英,語文提昇,多閱讀先係王道。

silvia_ng 發表於 16-12-7 09:56
至於中文弱.....我兩個係 (天資屬蠢),但亦有其他同學中英皆強,我諗佢地父母都下左好多苦功 / 細路語言天 ...
"細蚊仔"
鍾意你今時今日仍用呢D 字眼... 比什麼叫囝仔, 囡囡正常多了...

silvia_ng  Old Fashion 麻我   發表於 16-12-7 13:43
‹ 上一主題|下一主題