用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一唔讀卷成績
樓主: Myiacn
go

小一唔讀卷成績   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-3-28 11:00
唔一定,我仔小三,中文98.5,數學、常識96,英文82.5,平均分係9x,都入唔到級十。

你女學校都係谷的,叻 ...

中文咁高既?! 計埋作文?

細路小三4主科平均90+, 班10都入唔到!

IloveJJ 發表於 19-3-28 12:40
係,4份卷加埋,所以攞咗中文級一,數學96只攞到班一,攞唔到級一。
你好似話唔係一線小學?咁應該淺啲,所 ...

在EK 咁耐都無講過佢邊間小學喎...

不過, 個人認為考得係淺既, 跟本有聽書有做功課都會識, 我應該有不時提起佢無補習無做補充啦...

其實小學成績係虛火, 特別係果D 數學成績... 主旨仍然係跟到課程並要明, 分數唔駛留班唔駛收電話就夠了.

Cheeselover 發表於 19-3-28 23:34
不怎温習也拿個九十幾,折服;我猜我女兒學校沒有這樣優待學生,不溫習可能只僅僅合格,一科常識已經整死 ...

我還以為常識科是取分之匙,細路一直最高呢科。

見大家講讀唔讀卷既成績差異,細路又唔見有咁樣既差異轉變,可能佢平時係自己做功課,無論錯對無人幫佢跟尾,所以無呢個適應期。

Elenalan 發表於 19-3-30 14:17

小一執字好嚴,我女d功課間中都俾老師彈番轉頭重做。考試 ...

你哋考試俾咩嘢INCENTIVE吸引佢呢?

Cheeselover 發表於 19-3-30 23:12
阿女常識成績也可以接受,但常識要認字,要冩字,中英文可依課文,可以淺白,常識涉及生活,"嚴禁"丶" ...

我哋常識溫習,就係主要寫下生字而已。
初小失分,語文常識就係錯字,英文數學就係大意。

Elenalan 發表於 19-3-31 09:39
之前就話考得好帶佢去OP或沙灘玩(總之係d佢好想去玩嘅地方,次數以每份卷計)。今次佢無啦啦話想要iPad (我 ...

我哋係比較傳統,考完試食餐大既,四主科有三科95%食BUFFET。

不過INCENTIVE 還 INCENTIVE,唔覺佢努力有掛鈎,似乎係我既INCENTIVE多D, 哈哈!

Elenalan 發表於 19-4-1 11:39
我都覺你太嚴,我認我有少少縱我女,我唔會刻意消滅佢嘅物慾(我自己都有),但會同佢傾條件。我覺得「人有 ...
「人有我有」不是錯, 但不會開心.

知足常樂!

IloveJJ 發表於 19-4-1 10:50
食buffet太弱吧!食咗就無了!可以擁有一樣野好啲。

我哋物質低。細路淨係鍾意食同書。

自助餐已經好勁。。。

物以旱為貴,佢好恨我再帶佢去灣仔某間茶記,美味在佢思念之中係最美既。

Elenalan 發表於 19-4-1 10:56
買iPad真係好難拒絕,因為佢講到個個同學都有,而且又係用來學習(佢話),我只係想拖得幾耐得幾耐,一年半 ...

你哋小學要用IPAD? 我知有D 中學係用,但小學應該唔多。

“人地有” 唔可能成為借口,開先例收唔到科,學習亦無話一定要IPAD。

如果真要買,有冇可能“共產黨”,話係父母既當借俾佢? 有OWNERSHIP 唔一定係好事。

IloveJJ 發表於 19-4-1 11:27
話分兩頭,我從來教我仔,唔駛同我講人人有乜,所以佢要有,因為人人有,唔等於係好。我大仔低年級時,佢 ...

你講果套,跟我或直接D 講,係我老豆果套。

如果問老豆,點解人地有A 牌波鞋,佢一定一句彈返來:人地考第一又唔見你比?!

不過以前果代係易D 執行,因為屋企真係無。老豆最鍾意講果句:好仔不論爺田地,呢D 野我哋係入心入肺。反觀而家開口埋口,係“成功靠父幹”。。。

我哋以前自豪既事,而家變左無出色既“酸言”,唉!

Elenalan 發表於 19-4-1 12:16
我覺得「知足」係要用人生經歷去體驗,唔係單純靠言教身教(身教我都唔敢講我可做榜樣)。
...
既然你又返教會, 就QUOTE 返句金句:

所以告訴你們生命憂慮什麼什麼身體憂慮穿什麼生命飲食身體衣裳
26你們天上飛鳥積蓄你們尚且養活你們飛鳥貴重
27你們思慮使壽數一刻e
28何必衣裳憂慮

31所以憂慮什麼什麼穿什麼
32外邦人你們需用一切東西你們知道
33你們這些東西你們

聖經內有好多道理都係一把年紀先能體會架啦.

不過, 如果作為父母認為係好野, 又何妨儘早洗腦呢? 種子深種, 子女總有一天會明白及體會的呢!

Cheeselover 發表於 19-4-2 11:07
iPad, tablet 和desktop不也是可以上網做功課嗎?我試過用手機也可以上網做,小女P1已有網上練習,不過不 ...

DESKTOP 易控制D, MOBILE DEVICE, 手機, IPAD, 難控制.

早幾年聽過父母見細路昇中叻仔, 俾佢將DESKTOP 電腦放入房, 最後攪出大頭佛!
‹ 上一主題|下一主題