用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 短評:駭人的喇沙仔 - 男校真係醒神D!
樓主: retriever
go

短評:駭人的喇沙仔 - 男校真係醒神D!   [複製鏈接]

https://thestandnews.com/society ... %E6%B2%99%E4%BB%94/

8    0    1    0

meow~meow 發表於 19-7-10 16:18
我覺得運動加讀書都平均唔差既,思路、毅力都普遍係人上人上水平。

好像果位許同學係學界打劍常客...

meow~meow    發表於 19-7-10 16:29

Png 發表於 19-7-17 10:02
個人認為喇沙仔的答案其實好普通, 只是他們比較成熟和有自信,
這跟學校的教化好有關係, 喇沙無疑係一間培 ...

認同答案普通, 不過表現自信而且用字考究, 係有用個腦諗過先講野...

睇呢三位同學表現, 明顯唔會變你提及果兩位人士, 無關立場問題.

小曳人 發表於 19-7-17 09:32
上星期去聽迎新講座,間接有提到呢點有其他小學入到LSC,受唔到自己不再領先,會逃學 (但好似無講學校點處 ...

好奇一下, 所謂 "喇小嗰班band 2" 係什麼成分.

係指跟唔到課程既, 語文程度落後, 態度懶散, 還是屋企唔多理?

b3410 發表於 19-7-17 10:44
我朋友仔就係喇小band 2, 當年好驚險終於過咗馬路,不過中學成績不如人意,應該好難考到香港8大。希望畢業 ...

對, 好奇一下係什麼原因下的B2. 因為我總覺得男仔還小變化不少...

B2 是結果是成績, 想知道是什麼原因下的結果, 中學6年不能翻身, 8 大這條線其實不高.

NeoMom 發表於 19-7-17 10:57
學生只係表達自己意見有乜問題? 為何咁就叫唔謙卑? 呀仔F1通識課程教言論自由, NOTES當中引用了伏爾泰:

" ...

你最後果句,我眼見內地網民最喜歡引用。

王家爸爸 發表於 19-7-17 11:09
男校有個問題,就係男仔鍾意玩。傳統名校唔少玩玩下,但係成績中上游既勁人。如果啲 B2 仔(可能小學已經識 ...

EXACTLY!

親友以外生身份入某知名男校,照計一定係B1,今年DSE 據報考得“麻麻地”,以佢父母之前講法係群左班喜歡玩既人(呢班玩完去外國留學)。

小學成績,B1B2 對男仔既代表性有幾大? 除咗語文,其他野初中又有幾難追?

似乎自律還是最緊要。

b3410 發表於 19-7-17 11:46
具體唔清楚,朋友就話仔好貪玩,萬事唔緊張,心態好好。

呢個亦係憂心既問題。男仔較貪玩,比女仔少條根無咁上進。但係由頭到尾無所謂亦大鑊。。。

小鹿揀學校 發表於 19-7-18 08:10
都係….雖然來自五湖四海,本來互不相識,但不知那來的網絡組織能力,級頭一二十班仔已自組"學霸群組"..每 ...

係D 仔組學霸群組,還是D 呀媽?

annie133 發表於 19-7-25 07:04
呢個係問題,有班鋪左路會出國留學,跟本hea讀,朋友女就係羣左呢D,懶到出汁,佢而家中學想轉走個女又唔 ...

有錢出國還好,無錢,或者父母要用老本去供,人哋出國返來係有盤生意俾佢,或幫佢搵埋工。。。

還以為女仔會上進D,唔會太HEA。
‹ 上一主題|下一主題