用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誇區名校/ 地區名校
樓主: Wonderlady
go

誇區名校/ 地區名校   [複製鏈接]

引用:小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡

原帖由 Wonderlady 於 16-07-19 發表
小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡覺時間很長,可以一瞓十三個小時。

如果一間誇區名校,車程連步 ...
先唔講結果,你覺得兩條路對你孩子成長有什麼得著?

因為予想結果不成,過程有無獲益才實在。

時間計,跨區少於一小時唔算咩野。

dereklg 發表於 16-7-20 14:16
樓上講來講去都係大人既選擇,都冇人理個細路既感受既。

既然兩校水平差不多,不如直情帶個細路去學校付近 ...

唔好意思, 唔係好同意你既見解...

小朋友意見隨便聽下算...

5-6歲人仔, 其中有2年食緊奶奶... 真係堅聽佢講讀邊間?

有D 妹妹為, 鍾意件校服, 或者唔鍾意間百年老店校舍舊...

負責任既家長唔會咁做卦?

lamlam1109    發表於 16-7-20 16:58
siden    發表於 16-7-20 14:54

kkhon 發表於 16-7-20 14:25
個人選小学主要看升中的前境。揀有直升的吧,就算成绩中等都可直上B1A中学;如地区津校不是考top10,自行報B ...
B1ABC 係咩概念?
前人有講, 學校無分ABC, 嚴格來講, BANDING 都無分.

一間學校所謂B1A, 係統計上既B1A, 唔係你小朋友B1A.

津校B1A 又點練成既呢?

有直屬位送到唔係1A 實力既細路入1A 學校又係咩下場?

有D 1A 學校, 5班中有2-3班係運動或者B2 抽入...

結果係什麼一種學習狀況?

kkhon 發表於 16-7-20 15:28
回覆 retriever 的帖子

我吾会理是否B1a/b/c,我意思係最怕明明係B1生吾好彩落入B2中学,咁6年的努力就白 ...
同意...

其實兩個方向都唔認同.

叻既, 去到雜既學校, 一樣死.

流既, 去到1A, 都係天天返學遊雲.

Felix223  如果成績唔標, 一定係比學校勸退. 你們想得太簡單.  發表於 16-7-20 17:02

ok3 發表於 16-7-20 15:55
同意! 雖然B3都有人入3大, B1都有人8大不入. 但講機率嘛.....! 我成日打個比喻: 非洲都有富翁, 歐美都有乞 ...

"雖然B3都有人入3大, B1都有人8大不入. 但講機率嘛."

統計上係成立...

但係都要睇返個細路本身, 如果係直屬原因上1A,  咁可能就係成為EXCEPTION 果班..

重點無小學階段培養成點啦.

引用:Quote:原帖由+adriantai+於+16-07-20+發表

原帖由 Wonderlady 於 16-07-20 發表
唉,針無兩頭利,只可以盡自已本份咋
如果本區係將軍澳,奉勸你都係跨區。 tko競爭好大,但新區學校成績都係jai谷。 隨便講一間都好多投訴抄寫多。

而且tko去港島跨區其實相對方便得多。

引用:不過都係果句,照叩,叩到先至再討論,免傷

原帖由 monodad 於 16-07-21 發表
不過都係果句,照叩,叩到先至再討論,免傷和氣。BTW,咩係C6?即係老公?

...
唉,呢度係咁稱呼老公架。。。

引用:其實大人應該相信孩子既能力及適應力試過讀

原帖由 hohoho~ 於 16-07-21 發表
其實大人應該相信孩子既能力及適應力
試過讀band1a 唔得(無論任何因數)...總算無悔
如果未試過已經放棄, 退 ...
呢樣真。。。

但最緊要係小學點培養。

習慣,態度好緊要。

引用:Quote:retriever+發表於+16-7-20+14:47+唔

原帖由 dereklg 於 16-07-20 發表
上述case,連家長都心大心細,所以我會假定2所學校是條件相若。咁比小孩選擇有什麼問題?
佢中意校服靚而選 ...
你有你既道理。。。

但係咪兩樣野可以接近到擲公字抽,對我來講俾細路揀同擲公字差唔多,只係最後可以話:"你揀過架!"

btw,  費格遜會唔會俾朗尼排陣⁉

dereklg 發表於 16-7-21 11:44
回覆 retriever 的帖子

純粹討論啦 ! 勿介意

無野喎.

論壇就係咁.

無人身攻擊, 無粗言穢語...

觀點唔同, 甚至嘗試說服人, 據理力爭都好正常...

反而我覺得EK太多尋找QUICK ADVICE, 同HARD FACTS 既帖, 討論太少.

Felix223    發表於 16-7-21 17:20
dereklg  謝謝指教 !

之前見過鬼,所以有少少怕黑囉。  發表於 16-7-21 14:55

ANChan59 發表於 16-7-21 09:06
會,青年軍!

你既觀點我完全同意, 亦嘗試向著呢個方向做...

"人要離開父母..."

父母既負責, 係培養孩子獨立並最終離開自己, 而唔係嬌寵佢地去依賴...

但培養獨立, 一有進程, 二有能力相對應, 而最重要係有權(E.G. 選擇) 有責.

借題發揮一下, 現代父母對子女, 係自由太多(E.G. 選擇權), 責任太少.

日常生活, 有唔少情境俾孩子體現權責對應, 小至食飯點餐唔浪費食哂佢, 揀學樂器興趣班唔可以中途而廢, 甚至養寵物要負責小動物清潔, 帶散步等等. 理論上這些事情的後果都是小孩子能承擔得起, 但有眼見幾多家長有貫設要求孩子承擔責任後果?!

我唔太肯定, 選校既後果有多大...

但兩校(或任何兩事物)差異既體現(感受), 很多時跟家庭條件/背景有不少關係...

譬如: 有不少望族既二, 三代大學讀藝術, 建築, 文化研究... 普通家庭就算唔可能要求孩子唸上醫科, 都希望攪科專業, 將來唔會餓死...

ANChan59  Agree, according to your remarks, I will have some points to add. Now, I am too busy, share more lat   發表於 16-7-21 15:16

Wonderlady 發表於 16-7-20 17:43
所以我有諗過,照開口問interview, 如果真係入到,上一年,覚得小朋友駕馭唔到,交通安排太費時,又成日唔 ...

我唔同意霸頭位入B1A., 重點係小學果陣點培養孩子1A 習慣加1A 態度...

雖然咁講, 你講既跨區條件一D 都唔差.

我聽過有長州返 灣仔 STJO.

更唔好講話國內, 行兩個鐘穿過兩個山頭返學...

而家D 父母太BABY D 孩子, 俾好多位小孩子退縮...

你地甚至可以開車送返學, 比大部份跨區上學條件優越.

whitepurin 發表於 16-7-20 16:10
你可以話band 1abc沒有定義,但好老實講就係有分別,以前分band1-5添,而家合埋咗不代表band 1的學校就完全 ...
我其實講既係1A 同1C 既差別只係統計學上, 實際自己小朋友係物料最重要.
B1 同B3 差別當然大, 讀書氣氛都唔同.

引用:其實我唔同意「係讀書叻,去到咩學校都一樣

原帖由 Jayann 於 16-07-24 發表
其實我唔同意「係讀書叻,去到咩學校都一樣」呢個心態。
呢單係今日嘅新聞,讀書環境,校風,學生同老師質 ...
同意學校影響孩子很多,特別係個朋輩圈子,學校價值觀。

但如果係講1a同1c係呢方面既差別,係好少喇。

Smarcoy 發表於 16-7-24 16:48
學校環境,老師,同學,校風每間學校都會有自己這方面的因素,讀每間小學學生和家長都要面對是怎樣可以讀到 ...

大部份同意.

教育的內容當然超出入U, 搵工以外...

但完全唔駛理入U, 揀科, 咁離地除非屋企大把...

所以我話想提出既係B1ABC 差別意義不大... 太多媽媽在壇內執拗ABC了...

另外, 非常同意小學階段的培養, 是否學校為DETERMINING FACTOR 再談.

但聽太多小學靠呀媽, 上中學PK 例子...

養成獨立自立, 有自我管理能力, 學校家庭朋係多種因素之一.

adriantai  我都覺得太執著學校成績的高低意義不大.  發表於 16-7-25 16:44
‹ 上一主題|下一主題