用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學 ...
樓主: ATMW227
go

聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學   [複製鏈接]

artroboy 發表於 18-1-25 08:23
在心中與浮誇,你喜歡後者,我比較欣賞前者,無衝突。同埋,我都深深感受到你對保羅的愛,這種堅定值得欣賞 ...

你可以話自己鍾意“在心中”,但你唔好話我鍾意“浮誇”喎。

我幾時講過?

mimi222shi 發表於 18-1-25 08:59
非常多謝您的建議!

保羅男女小學, 我會嘗試建議

學校係關愛小學,宗教氣氛濃。

學校唔谷,家長谷。即係你已經有自主權啦。又係龍校,唔駛昇中爭凳仔搶交數。

自己要跟住人谷,跟住人跑課外,係無辦法既事喎。

artroboy 發表於 18-1-25 09:46
網上矯情造作太多,對一間學校是否有偏見好難說,唱好與唱衰都係一線之差,反正討論區大家都沒有義務去理性 ...

hkpapa852 發表於 18-1-24 14:02
愉快學習

其實係家長想小朋友讀書時愉快, 定係家長想自己愉快呢?

無可避免,細路成長路上,父母要幫佢先做唔少決定。

你既疑問非常好。

除咗“兄弟情”, B1ABC ,你成日講既DSE,究竟係家長鍾意定細路鍾意?!

正如我舉既例子,問個男校小學生佢鍾意咩科諗唔到,但佢好肯定話你聽鍾意班同學,特別開心既日子。

細路開口講,校友開口講兄弟重要。

但呢個壇既主流話唔重要,有版友亦講得好清楚,或者講 “咩嘢情”,最重要係B1A定BC, 或者你有充分資料既DSE 成績。

BTW,我唔係話 “兄弟情” 最重要,但係咪在家長圈(或媽媽圈) 咁不值一哂?

kctsang 發表於 18-1-25 11:02
都話唔好係EK提英華兩個字架啦,我唔係英小家長唔會玻璃心,對唔住各位EK長老及護法。

識揀一定揀SPC 、 ...

你係壇內見到比較 “英” 既英記家長。

kctsang 發表於 18-1-26 16:38

對唔住各位唔知大家會不會覺得係我激動咗,如果係我有必要 ...

“兄弟幫”? 邊度講?

論壇本來係咩意見都OK 既,只要唔好粗言穢語並保持禮貌。

但唔知幾時開始,有什麼用家非用家,跟住又有人話論壇係用來搵資料,唔應該個人意見云云。跟手又有D 陰陰濕濕,單單打打。。。

但整體係有D 學校家長較敏感。 無啦啦話人唱衰,我都俾人屈,話講野有“葡萄味”。。。
‹ 上一主題|下一主題