用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學之間的比較
樓主: gigayan
go

小學之間的比較   [複製鏈接]

gigayan 發表於 18-7-31 11:13
成日都有人話, 間間小學程度唔同, 如要考B1A中學, 成績係某d小學可能要級3、級5、級10內先有機會。好想知如 ...

唔知你講果間直係邊間。

但佢哋四間所謂上BAND 1 學校率 (留意唔等於BAND 1 成績率), 係由45% 至 90%。

你可以大概估下等於級幾。

hkpapa852 發表於 18-7-31 16:51
去衡量學校男生學術能力, 最佳指標一定係每年有幾多個入到SPCC同QC (當然呢點唔適用於QC幾間聯繫小學) ...

呢兩間在港島,作指標可能有偏頗。

mcl203 發表於 18-8-3 12:31
咁九龍或新界就可以避免偏頗??

SPCC 和 QC...似乎已經係最有號召力令全港男學生來投既中學 ~~~

點解你咁理解咁奇怪?

即係作為指標,唔可以揀埋一邊。

正如中原指數,有太古城,德福花園,亦有嘉湖山莊

sukitelfold 發表於 18-8-3 13:10
但可以說⋯⋯算是全港最多精英揀的一間中學,認受性也算最高、競爭也算最激烈,入到是非一般實力!: ...

所以中原指數都唔會揀一兩個屋苑做指標。

gigayan 發表於 18-8-3 13:46
一直 = 陳守仁
恕我才疏, 雖然你俾咗D數字, 但我都唔係太明白點估, 可以指點一下嗎? 感謝!
...

官方定義,只有小六學生分BAND,學校無分BAND。但學生BAND 不公開。

坊間有人按考大學或以前HKCEE成績幫佢哋(中學)分BAND,甚至有1ABC細分。

跟手按昇中學校分佈,計出某小學昇BAND 1 比率。

所以,就算接受以上非官方定義,爭拗點常是某中學是否BAND 1。

hkpapa852 發表於 18-8-3 13:30
又咁講, 妳認為大家願意山長水遠返SPCC/QC, 定係山長水遠返鄧顯/林護呢?

本區學生入本區B1A中學, 無法得知 ...

不如你港九新界揀多幾間頂級做指標,入圍按數目計分,分攤地區男女收費差異。

你係EK 權威,就叫 HKPAPA 指數 :-)

joeyxlma 發表於 18-8-4 11:40
我哋果年級頭果d 真係咁勁,連視藝音樂都爆燈,所以人哋early bird 都唔要,誓考SPCC 都係有佢道理! ...

你係咪講K 記?

記得在網上看過一個小學生短片大賽,冠軍應係K記,短片係穿越時空,未來既自己回到現在,劇中仲係爸子上陣。

劇中小男主角應係昇中去左SPCC,今年應該剛畢業。

bettyay 發表於 18-8-4 12:44
我知是誰!他是典範!無得頂

結果去左邊? 邊年呢?

gigayan 發表於 18-8-4 12:49
講緊呢個唔係短片個位,只係今年升中嘅一位好勁嘅師兄。

對短片內果位小男孩印象深刻。

佢去到 麥當勞道 應該都讀得幾好。
‹ 上一主題|下一主題