用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬 ...
樓主: elbar
go

最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬   [複製鏈接]

b3410 發表於 19-5-10 08:43
師資,教學方法,學生程度(理論上學生水準接近,效果好些)人數,太多因素影響到出來的教學效果。所以分se ...

"想留住勁人,自然要諗多d辦法。純粹估,多些主任/總監的職位,是為了讓教職員多些升職機會,也屬於挽留人材的一個方法。這些職位的教職員,一樣會有教學職責,不是翹翹腳,齋坐office. "

呢點正係有商榷之處, 加位增加進昇機會, 幾年前政府社工亦有新聞事件... 非常規職位, 如音樂總監, 體育總監呢D 位官津校應該無, 職能, 資格如何標準? 因用政府錢, 有監管有審計, 要審計就需要標準.

呢D 官津制沒有既野會唔會越攪越大?

如像有版友話感覺良好, 或俾得到就唔貴唔介意加費, 結果應係最後走向私校化, 而直資只係過渡產物...

b3410 發表於 19-5-10 12:31
政府,教局監管,審計,清晰指引,的確需要。不過,如果以官津校配置來一刀切,或者過多幹預,是否會引起過 ...

對。本來市場化就係想走出不一樣既方式,但會否非常規慢慢變得無譜了?

直資行左咁多年,可能要檢討下有咩EXTRA 係証明有效既,放返落個標準PACKAGE 度,有標準資助有規管,好似醫管局張葯單咁。

另一個走向係,無所謂其他增益既野越來越大,“俾得起就唔貴就讀啦”,“監管太多” ,學校有叫座力,其實係走向私校。

nkd 發表於 19-5-10 12:36
其實名校吸晒勁人,你話佢地去左邊間到底有幾大分別呢?隔籬左右大家都勁,臭味相投入學校而已。
...

純計成績可能係既,但計埋基他野應有分別。

B.B.BaBa 發表於 19-5-10 13:28
其實 Title 不一定反影薪金高低。

我知有津校請了 Designer,呢個絕不是津校應該會見到的 POST,佢真正的 ...

TA 係官方編制有,直資有多請TA 當老師用,唔知係咪直資TA 數量上寬鬆D?

但相信總監唔會收TA 人工,哈哈!

hkpapa852 發表於 19-5-11 12:19
如果新法例上場, 我寧願留番D錢去移民好了, 無論浪費係香港任何教育身上

因為新法例後, 只要你企啱邊, 又 ...

咁個價又唔夠你去移民既。

nkd 發表於 19-5-11 11:33
政府俾權學校定學費,又無上限,大家都預左學費搭火箭啦。人地加價用家最受影響都無外人咁大反應,唔通個個 ...

作為制度,當然有討論空間,無分用家唔用家。

政府已經有太多“你唔鍾意,可以去第二度”思維,南沙,大灣區,強國人(官方)都叫我哋唔滿意可以去移民,唔好自己都走埋入去。

Yanamami 發表於 19-5-11 13:00
听闻葡萄牙好易,不过要識葡文……好似好多人去清邁退休……下代……唔好生算了~ ...

有同事入紙去馬拉了。。。

唔少人移民係為下一代,中年人諗退休。

睇緊CCTVB 新聞,又軟銷港人去內地生活創業,中港融合,除咗梁書記佢哋應記首功。

Soundervolt 發表於 19-5-11 20:09
最容易喺馬爾他,大約二百萬港紙投資當地(可以買樓)即刻可以攞到臨事護照,已經可以自由進入辰根公約國 ...

台灣唔係仲平D?

ucw 發表於 19-5-12 09:03
回覆 b3410 的帖子

#140 提出直資學校學費減免數字估算。

在這帖,暫時睇台兄你言論最持平。

討論制度,唔明點解會拉成績落水。

學校成本,費用及加費等,如純睇用家感覺良好,那就是私校。

當直資間,成本及加費差異可以這麼大,政府實在有檢討必要。

akys 發表於 19-5-10 11:53
師生比率嘅影響仍然各說紛紜,可以參考其他大約同級(當然低啲啦)官津中學人數。

LSC 36人

師生比例不止影響成績。

老實講,如只論成績,可能唔多需要講老師。眾所周知,不少傳統名校(特別男校),上課老師唔教書,同學做自己野,瞓覺,走堂,公開試成績一樣出到。

老師對同學生命成長既影響,價值觀,態度,等等,呢D 係要多互動接觸,即係時間,咁計當然師生比例重要。

nkd 發表於 19-5-12 11:22
你住緊香港,港中政府(相對以前港英)整彎左然後話:唔鍾意可以移民。你要比,係比讀緊個間中學的人,被 ...

唔係喎,討論緊係個制度,作為港人,無論係咪讀緊有關學校或直資學校,都係制度既受影響人士。

ucw 發表於 19-5-12 11:11
回覆 retriever 的帖子

學費/師生比例同學生成績嘅關係,師生比例同學生品德成長嘅關係,真係唔識講。

官津費用唔係零(即唔係比例無限大),堂費/雜費,以前仲有D有冷氣費。直資係套餐,官津係單點,唔係準確比較,但要比較亦要拉近個PACKAGE,譬如,唔少直資包一兩個課外,又有官津係家長/校友捐錢請多個NET,所以真係並非與零費用比較。

EK 某些學校,或某校某家長係會敏感些少,愛校心切,討論時係易失焦點。

修養亦唔係只講一間學校,亦唔只係品德,仲有視界,價值觀呢D,我哋舊時真係只靠家庭背景,間中係老師同學影響,重點係不問結果喜惡,過程係需互動時間,如你說師生比例少到點先夠?相對成本增大亦係要有個譜,如果唔係只有極少數人可以接受到。

yovin 發表於 19-5-12 14:15
台灣 之前五百萬港元, 擺銀行收息可以; 現在改為600萬港元, 必須投資當地生意 畀政府抽稅。
...

應該係約150萬港幣,開公司先得,存款唔得。台灣退休係OK,飲食習慣文化語言相通,不過細路讀書競爭可能大過香港。

Soundervolt 發表於 19-5-12 15:28
馬拉都好去?你同事對馬拉有幾認識?貪污腐敗盛行,我地揸車上金馬崙山,俾錢警察就可以任意超速,警察仲 ...

佢無細路又熱愛戶外及水上活動。我個人對馬拉就唔多OK。

其實早十零年唔少鬼佬同事喜歡到泰國退休,可能鍾意曬太陽,哈哈!
‹ 上一主題|下一主題