用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?
樓主: 明天更好!
go

為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?   [複製鏈接]

明天更好! 發表於 16-8-29 23:18
St paul co ed, 只有30%位給冇關係人士……

就呢間講...

個制度講明係陪太子讀書...

家庭背景好既, 亦接受學校安排, 搵最少30% 學校認為掂既小朋友, 陪佢地仔女陪書...

亦如果唔係呢批太子, 唔太可能有咁慷慨既REMISSION...

Chirley    發表於 16-9-1 17:18
hppa  agree  發表於 16-8-30 10:38

回覆 isa_ty 的帖子

why not?
自己推掉, 好似對唔住自己校長喎....

luilui007 發表於 16-9-1 08:24
咪繼續去尋找每人口中定義不一的公平標準吧!
想問下大家,難道唔符合自己心意的就叫唔公平?公平的定義只 ...

"世襲" 應係指有兄姊父母在同一地址上學/上班,個人覺得在"方便照顧"原則底下,其實幾合理。但媒體渲染成不公制度,即人有我無視為不公。
較具爭議性,係父母為畢業生加分。

個人覺得官校爭議性最大,因為無論辦學團體或者理念價值觀承傳方面,都睇唔到有加分既較大理據。

hkpapa852 發表於 16-9-4 15:03
其實駛乜咁煩,我年多前都講過,想公平就取消教育局,取消所有官津同直資中小學,政府按學童劃一資助金額, ...

學卷制推到小學, 多年前有講. 國外亦有先例.
好處係家長用腳投票, 邊間做得好得家長認同, 將會獲得家長帶過來的政府資助 (學卷), 老師唔可以HEA 教, 無得食大鑊飯, 某程度上, 直資學校有借用一半概念.

缺點當然係老師飯碗問題, 老師作為可以發聲的最大STAKEHOLDER 當然反對...

另一係政府透過教育系統傳播或禁止某些意識形態... 資助跟學卷走, 政府會失去主導地位.

現況係仍有官津學校存在, 官津飯碗吸引, 直資老師流失大...

除非先全民直資!!!

hkpapa852 發表於 16-9-7 13:17
坦白講, 什麼世襲分, 只不過係小菜一碟, 個人認為真正唔公平既係升中只能睇師兄姊成績既頭.

只懂著眼小問 ...

"個人認為真正唔公平既係升中只能睇師兄姊成績既頭"

公平/壓力呢D 議題多年來炒來去....

9 年免費教育前, 昇中試年代, 係自己為自己前途負責, 可以考獲5年, 3年免費中學, 甚至無中學讀都得...

而家昇小, 可以純靠運抽, 又同時可以靠食力去考小...

但係D 人都話...

靠運殘忍, 靠食力壓力大..

靠分又話唔公平...

睇泥都係在家學習最好喎....

點攪?!

‹ 上一主題|下一主題