用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second i ...
樓主: maymay321
go

想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second in的小   [複製鏈接]

回覆 maymay321 的帖子

有一樣是肯定的, 就是.............

呀仔同家長都應該攞"勤工獎"

回覆 littlemonkey09 的帖子

KV?!

回覆 maymay321 的帖子

點解問果幾間會加埋高小既? 類似咩?  還是你心儀?

相信只有港島人才考埋高小..

iedummy 發表於 15-10-23 10:42
回覆 retriever 的帖子

都不一定...我住KOWLOON, 有幸4 間都有SECOND IN....^_^..其實我覺得高主教都唔錯. ...

HMMMM.... 高小位置唔係咁方便, 九龍人車費重皮...

好似高小不是全部直昇高主教書院, 好似前60名?

有錯請指正.

回覆 小曳人 的帖子

請問SFA 用家, SFA跟高小怎比較?

高小並非會直昇書院(60個??) 是否屬實?

Nath 發表於 15-10-25 00:55
回覆 ffaye 的帖子

絕對同意大家神化左KV & SC,佢地每年咁多畢業生入到所謂一線小學, 其實比例真係唔係想 ...

"佢地每年咁多畢業生入到所謂一線小學, 其實比例真係唔係想像咁勵害。"

唔好意思, 澄清一下...  

覺得名幼好勁無人無OFFER, 跟覺得名幼多人所以多OFFER, 都是道聽途說...

以某名幼收英華OFFER 為例, 取錄率約9~12% (因為唔知幾多畢業生), 但一般普羅取錄率約3.3% (150/4500)

姐係高普羅既申請人3~4倍, 點解唔算高?!

回覆 purplebonnie 的帖子

高主教有幾多個2ND IN, 又收幾人?

積奇百事 發表於 15-10-26 14:25
我估原因係名幼概家長參與率明顯比一般村校為高. 讀得名幼, 我估最少8成以上會去考直資私校. 村校有報直資 ...

唔好意思, 唔係咁同意..

呢個現像唔可純粹話係參與率, 或者SAMPLING 既問題.

用我上面講英華例子, 我既統計已經係假家該幼稚園所有男畢業生(即一半畢業生)全有投考英華, 所以理論上取錄率應更高!!!

你說名幼考直私比村校準備更足, 我不能同意.

村校考直私較少, 但村校考得直私的都有所準備, 特別是一些地區私幼家長更落力....

反而所謂名幼, 當有好搏的家長, 但不少是有點麻目跟隊的... 可能以為上了名幼就是坐擁釣魚船...

討論名幼, 不能只重它的名, 是究竟它們提供了什麼...

確實學術以外的, 不是上增補可以, 而是學校的整體環境提供了訓練的平台.

keep-calm 發表於 15-10-26 17:06
請教各位家長:對於有2nd/ offer, 考 學術cert 其實重要嗎?要去到甚麼level 才有用?之前有聽聞考cert 只 ...

覺得CERT 一點都不重要...

因為, 而家好多學校最初報名, 唔需要你填呢D 野, 也不收PORTFOLIO

個人覺得, PORTFOLIO 是最後面試家長時作為談資而已

回覆 breadbb 的帖子

"我習慣同個仔有商有量 佢話其實朗誦好悶 次次念相同既野 講到口都累 我話好啦咁 我地休息下啦"

可以試下DRAMA

小王子J 發表於 15-10-28 03:22
如果計人多,好多幼稚園全港九有分校,但不見得人多就多入到小學名校!所以仍然覺得 KV、SC呢類學校有過人 ...

其實數據好清楚... 話純粹因人人多所以多人入是違反數據...

數據顯示某些名幼入大熱學校比公眾取錄率高幾倍, 而且唔係一間半間...

當名幼光環下, 高取錄率既原因可以包含很多因素, 家長圈, 家長自己, 學校環境等, 亦很難分離去分析.

個人覺得, 學校環境和小朋友性格影響最大...

rosaki 發表於 15-10-30 11:19
我可唔可以估下你個仔的個人之處??
根據你命中率, 你個仔應該睇好多課外書或鍾意睇書, 佢識好多字, 不過學 ...

可能我講D 野唔係咁岩大家聽...

D 校長講既野係真話, 無呃人!

王道係閱讀習慣....

多D 同小朋友相處, 帶佢出去多D 見下大自然或者認識周邊既社區環境, 四處行下走下.... 唔好下下都罐頭娛樂, 好似"滴滴尼", 什麼主題公園, 農場, 樹屋等...  行下街(唔係商場)四圍睇下, 細路仔都學到好好多野, 多D 見下陌生人....

好似D 人話要身體健康, 係要多菜少肉, 做多D 運動.... 但係D 人總係唔信或者無時間堅持, 反而相信D 什麼增補劑, 維他命, 香油, 排毒丸.... (上PG, 上增補班), 總之駛左錢心安理得...

rosaki  你做乜引用我個回覆, 我無留意你講乜架喎  發表於 15-10-30 12:25

breadbb 發表於 15-10-30 11:56
我認同呀
K2時有段時間 我小朋友都上堂上得好密 好似放左佢上堂 個心安樂d 唔洗佢在家無所事事
到左k3 我突 ...

考小過程, 到呢個階段, 應該可以反省一下....

媽媽們聽埋聽埋不少資信... 某某話果個班好, 唔去有D 蝕'張'... 好似聽人話邊度有個"山神廟"好靈, 天崖海角都去拜下...

坦白講, 而家考小市場係媽媽們主導, 所以情況有D 消費化左...

有時會聽到: "快D 睇下有D 咩班要報...", 我心諗: "下?!!"

有段時間會諗, 點解細路仔仲忙過大人?!!

係咪花太多時間去周圍拜"山神廟"?  正經野唔去做???

係咪花太多錢買維他命增補劑, 無錢開飯食正餐????

我唔太認同小朋友淨係比佢玩就得, 其實認識多D 你生活既環境, 學到好多野.... 孩子見得多會問, 會好奇, 會比較, 會研究, "點解呢個係圓型?, 點解果度有燈?", 你解釋過俾佢知, 佢下次見到燈, 佢會話: "呢度有燈, 因為....", 可能今次答案不正確, 但思維上值得鼓勵.....

係咪我地太注重結果? 太注重知識量?

譬如: 有學校考認習近平, CY, 媽媽們嘩嘩聲....... 係咪只有上雞精班先識?! 如果有陪下爸爸睇下新聞....

我們的孩子是否應該對他生活的地區認識和保持好奇, 而不是只對ELSA, MCQUEEN, IRONMAN 這些虛假跟生活半點關係都沒有的東西有興趣?

本來一時感觸, 寫D 野比後來者參考下, 但相信我講既野無物市場...

因為大家有眼見, 有POST 話入左某校SECOND IN, 即刻一大堆回帖叫PM 個CENTER 俾佢地...

回覆 esther2010 的帖子

可能我講D 野唔係咁岩大家聽...

D 校長講既野係真話, 無呃人!

王道係閱讀習慣....

多D 同小朋友相處, 帶佢出去多D 見下大自然或者認識周邊既社區環境, 四處行下走下.... 唔好下下都罐頭娛樂, 好似"滴滴尼", 什麼主題公園, 農場, 樹屋等...  行下街(唔係商場)四圍睇下, 細路仔都學到好好多野, 多D 見下陌生人....

jenn0418 發表於 15-11-12 12:59
Another one: TSL round 3 and St. Louis Round 2
crashed?
thought sls 2nd second was held already

回覆:Kidultdaddy 的帖子

一dd 小朋友,膽細可能係。
膽大果d, 唔知係度面試,佢真係當玩!

回覆 kimmy2006 的帖子

two of these four have released offers...
the remaining two almost settle as they already go to 3rd round...

those who got in 3rd round should have high chance..

superying 發表於 16-1-27 08:14
我朋友個仔有英華及高主教offer,是文靜守規學術強型,讀kv, starters 15盾。不過tsl/sfa無2nd in. ...
我傾向相信,當認知達到一定程度,學校係找岩佢地果TYPE 既學生。。。

hcd 發表於 16-1-28 12:01
我仔最終有齊4間學校offer,  但co-ed / 男拔連2nd in 都無.

其實我覺得佢好一般,  平日講野對答不太ok.

我都覺CERT 無關旨要...

最重要是面試...

係咪完全優勝劣敗好難講...

1ST IN 可能係, 去到最後果關, 問心講你係校長, 會CARE 答中10條定8條問題既差別? 還是更考慮個TYPE?

TYPE 指包括背景, 性格, 禮貌, 儀表, 氣質....

ALL IN ALL, 認知(或者大部份家長講既所謂"學術")係緊要, 但埋門一腳應關乎先天加後天長時間培養, 唔恨得咁多...

hppa    發表於 16-1-29 16:35
‹ 上一主題|下一主題