用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

原文章由 cecilau 於 08-5-22 17:15 發表
咁真係差不多大呀, 我BB 係12月8日呀... 我記得你有個大仔同我大仔一樣係5歲呀.. 而家讀K2呀...

係1歲10個月做左評估話係自閉傾向呀... 所以排緊S位同E位啦.

...

係吖係吖  禁你既S OR E 位應快過我地LA, BECAUSE 我地啱啱先評估同排位, 最衰自己响BB 18個月時CAC姑娘打黎講得輕左LAW, 第左9個月再打去嘈再見E生.

ANYWAY, 我地响12月BB2歲時排協康ST, 等左2個月即26個
START THE ST COURSE LAW. BUT 只係2星期1次, SEEMS
NOT ENOUGH LAW.

原文章由 cecilau 於 08-5-22 17:26 發表
咁2星期一次又好似少左d.. 不過你自己有時間同佢玩啦..

我仔仔係一星期2次st的. 

你BABY係咪油麻地樂天, 佢咪有好多班架, 吾知有冇機做同学仔?

我就黎放工LA, 你呢:

原文章由 cecilau 於 08-5-23 10:17 發表
係呀.. 而家佢分3組小朋友上堂呀.. 唔知6月會唔會開多一組呀.
你而家打算讀邊間呀?

Hi Celilau,

I am still considering which I should choice (Step / Joyful / Heep Hong). I may go to Joyful tomorrow to check law!

原文章由 cecilau 於 08-5-23 11:14 發表
heep hong --- 你要排隊呀... 唔知排幾耐呀..
step & joyful --- 你可以去睇下先決定啦.

你細仔會唔會模仿哥哥做野呀?
我細仔而家乜野都學哥哥的... 好可愛的.

...

会呀! 我細仔真係超强模彷力, 睇見佢地就真係好好笑.

Last night, baby 突然follow我講好多野, never like that
before, 雖然鸚鵡学舌, 已經令我好開心!

[ 本文章最後由 KwanLui 於 08-5-23 11:26 編輯 ]

原文章由 cecilau 於 08-5-23 11:35 發表
咁都好叻仔呀... 我細仔都係跟講野, 不過就講野唔清啦... 可能口muscle 差啦...

我地一齊努力啦.... 仲有好多時間去追呀.

你baby有冇流口水? 我baby之前流好多,而家好好多, but 有時佢太forus on something, 都係会係禁流.

協康姑娘都有提我成日要同阿b做口肌training, 如用tissule印嘴唇, but有時自己大頭蝦吾記得.

原文章由 cecilau 於 08-5-23 11:51 發表
乜我地兩個細仔真係咁似的.. .
之前我個仔又係不停咁流口水的.. 而家好好多呀.. 又係專心先會流, 同埋吹野呀, 食野都會流, 但係都改善左好多啦.. 而家都會keep 住同佢做exercise 呀.

...

: : 又真係似喎.

啱啱打去Joyful check, 想報7,8月小幼苗, 佢地話7,8月好full, 要等 D Parent 冇交留位費先可比D waitlist的baby. 唉! 吾知等幾時先知呢!

Hi,

你8月尾先做評估, 做完如果E生recomment你排training (no matter what), 都要等1年半載.

而你planning自己排恊康的ST, 其實己經係私人自費 (HKD600/hour), 呢個choice我年頭排weekend要等半年, weekday我地等左2個月. 而其他私人ST費用都係差吾多. 協康的姑娘幾PRO, BECAUSE LIKE MY BABY, 佢地見到佢吾係淨係SPEECH PROBLEM, 佢地的ST
ALSO HELP TO TRAIN ON BABY 的認知
and紀律等.

我地姑娘教我地做口肌TRAINING:-

1. 用手指餅OR 魚肉腸响BABY TEETH最左OR最右, 引佢咬多幾下, 訓練牙齒開合.

2. 用TISSUE好似沫嘴禁响唇边国圍圈輕印

每日做小小時間.

原文章由 Reiki 於 08-5-29 20:50 發表
我想問吓S位、E位、I位係咪三選一?
但E 位至到兩歲, 等得來都好多人超齡。
讀完E位可否讀S位?

1. 邊個話e位排到2歲架 , 我仔仔29個做左assertment, 要排E位, 社工有HELP我地WO.

2. 好似06年改左例, 只可同時閻排E & S 位 OR E & I 位, 即係話吾可以同時間一齊排 I位 & S位的.

3. 我地社工就話E位通常快D有, 我地可响讀E位中途, 等到有S位就可轉, BUT OF COURSE 吾可以同時OCCUPY 2個位LA.

希望我冇答錯你LA!

原文章由 Reiki 於 08-6-3 23:31 發表
THANKS

你小朋友等到未呀?
幾時開始排e位? 預計多久?

我地係今年5月中開始排位, 排幾耐就depend on 你choice邊間
center. but 好多都排1年半載, 你要自己check住社署的
web-site, 好似我地choice的center, 而家先派到去2007年排個D位. Web site as below:-

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_admissiont/id_crsrehabwa/

原文章由 IVY0206 於 08-6-4 00:03 發表
Hello KwanLui,

Per your pt 3, does it mean u can queue up both E & S 位 at the same time even after 2 yr old? Or u mean u can start with E 位 first & change to S 位?

My son is 28month old & not sure ...

Yes, we just start to queue up while baby in 29 month and we are waiting for E & S seat.

The social worker advises us that usually E seat will be
offered earlier (i guess because of E seat training will only 1 or 2 times per week and 1 hour only, but S seat like
kindergarten and 1/2 day training).

Our social worker said we may start at E seat first and
once i got the S seat, we can give up the E seat and
start to have S seat, or we have continue the E seat and
give up the S seat. Anyway, they would not let you enjoy the 2 seats benefit or hold the seat for you, so you have
to choice the suitable seats while the seat offered to you.

[ 本文章最後由 KwanLui 於 08-6-4 11:53 編輯 ]

你幾時開始排架! 你係可以同時排 E & I seat 或者 E & S seat的. 冇錯, 轉centre的選擇係可隨時打比社工轉, 吾影响你開始排的日期
(but當然如果你choice的center由一間好泠門冇勿人選轉去一間好多人排, 相對咪等耐d),
but如你轉seat位e.g.I轉S seat,禁就係要重新排過la.

我地淨係try過heep hong, but佢地的專業係無用置疑.

至於你提呢間, 你可以响bk web-site search
呢個機構名, 睇下有冇other BK mammy
talking about it la!
‹ 上一主題|下一主題