用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2011-12年小一家長交流分享會
樓主: wongkaka
go

2011-12年小一家長交流分享會 [複製鏈接]

原帖由 carolnlk 於 11-9-28 12:31 發表
MYCUTEBABE,

我囡囡話佢唔識默"努"字..
手冊同你囡囡寫嘅一樣~~

淨係"貼時間表(手冊P.77)"有少少唔同~~我囡囡寫埋P.77....

唔識一個字巳經很叻了, 事實今次默的範圍比較多. 小女跟我說全部都識我也不知是真是假, 昨晚我跟她默努力她又確實沒寫錯. 不過默的是今天, 所以要看她派回來的成績才說吧. 我都覺得小女很了不起了. 開學日全課文我也是昨晚才跟她默的. 無論怎樣也不能怪她 .

wingbillgo,

昨晚好高興見到你. 你囡囡真的很叻, 給英文老師大讚 . 反之我小女............  她在堂上的學習態度, 我真的不知怎樣改變她? 可能要由她的坐姿開始 .

又想你幫忙對一下手冊:-
中文: 1)詞6個(一), P.76 + 改
英文: 1)Read Vocab list 1+2
        2) CW 3) WBP.5,6 CORR.
數學: 1)EX/ 7(1-6)B, 2)良P.11
常識: 1) 改作(3) 2)習作(3)3行
其他: 帶剪刀, 膠水
         星期一開始放3:15PM
         通20

THANKS!

原帖由 wingbillgo 於 11-10-1 03:57 發表
十月份餐單不是已交給學校了嗎?我忘記了訂什麼, 請問各位媽咪有沒有copy一份呀?!

為什麼你會說忘記了訂什麼呢? 你填漏了某日的餐單嗎?

原帖由 wingbillgo 於 11-10-1 14:44 發表

我都很高興見到你,原來我抄錯你的電話
教小朋友真的很難,EQ及耐性很重要,日日要與她對戰
數學應是EX.7(1-5)B
還有 貼10月份體溫表
其他正確

沒關係, 大家能見面巳很高興. 我也晚了來, 直接上了禮堂. 你的囡囡比我感覺成熟, 很懂事. 想問一下Hazel是否也是聖羅撒幼稚園的學生呢? 我暫時所認識的媽咪的囡囡都很叻, 她們大部份都是聖幼的學生. 使我這個外來生的能力很懸殊 .

原帖由 wingbillgo 於 11-10-2 13:52 發表
小女都不是讀聖羅撒幼稚園的,只是由小訓練,不可以超越定下的底線,其實都花左好耐時間,但到依家d脾氣仲未改到,所以你不用膽心,這是一場持久對戰

...

那我相信你付出了不少. 但你付出的確很有收穫 . 我女女嬰兒時期不是和我一起住, 自少缺乏安全感, 膽子非常小. 這令我到現在還很遺憾 .

wingbillgo,

今日小女家課冊回來有作業做, 但我看不到有作業, 於是打給老師了解. 原來是沒派回來. 真的萬分驚心, 我還以為小女不見了作業簿. 因她很論盡的, 老師還替她講說話說其實她不是這樣的.
中文: 1)作p.28-31(不用做), 2)默改簽
英文: 12/10 Dict. 2(Revision paper) + quiz 2
         Dict. corr + sign, file corr., pen(x3)
數學: 書P.4,5
常識: 工(1)
其他: 下星期一帶剪刀
**提提你, 1C星期五要背默中文(一,13)詞(一,12,13), 不知道1B要不要默? 我會和女女一起溫. 但小女說13還沒教.

原帖由 carolnlk 於 11-10-3 11:47 發表
MYCUTEBABE,

啱啱先睇到....原來派漏作業....等我頭先仲係咁問咗囡囡係咪唔記得帶返黎....

我都以為係, 不斷質問小女. 真的對她不起!

原帖由 wingbillgo 於 11-10-3 11:36 發表

小女以為不見了 中文作業, 原來是漏派

家課冊漏了  
普通話: 唸P.9-13

1C 今星期五要背默? 1B 會唔會下次都要背默呢?

我想每一班都會一樣, 所以上來提提你. 但小女說(一,13)未教喎?你也問問Hazel到底教了沒有, 我怕我小女攪錯.

原帖由 wingbillgo 於 11-10-3 11:45 發表

中文: 作P.28-31 ---> 沒有派,不用理

英文: 1) 12/10 Dict. 2 (Revision paper-->粉紅色那張紙) + quiz 2
         2) Dict. corr + sign
         3) file corr. ---> 老師派了個FILE, 應該是內面D工作紙改正
  ...

小女是第6組.

原帖由 carolnlk 於 11-10-3 11:51 發表
wingbillgo,

真係唔該晒....好彩有你地!!我個囡好似知道我可以上網問你地咁....佢問我係咪上網幫佢check返有咩漏咗......俾佢激死!!

我個囡囡課外活動係第6組呀!! ...

小女跟你同組.

原帖由 wingbillgo 於 11-10-3 11:36 發表

小女以為不見了 中文作業, 原來是漏派

家課冊漏了  
普通話: 唸P.9-13

1C 今星期五要背默? 1B 會唔會下次都要背默呢?

最新消息, 中默係10月17日背默課文.
‹ 上一主題|下一主題