用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 06年小一新生家長
樓主: wyl
go

06年小一新生家長 [複製鏈接]

Re: 06年小一新生家長

TWMa,

我女兒通常會在我回家前自動的完成部份她懂的功課,但剩下她看不明白的就必須等我回家後才能做了。我跟你的想法相同,所以才想問問現任的協恩家長,在開車前的空檔不知有沒有時間讓她們做功課呢!

想請問各位家長,
協恩的學校旅行、水陸運會、校慶日等活動, 是否需要家長陪同出席? 因為我要預先同公司請假, 所以想知道, 謝謝!

appleapple,

謝謝解答! 未知今年10月26日的旅行是否即是學校旅行呢?如是者, 請問家教會的旅行是何時呢? 另外未知水陸運會是否會有校車接送? 還是由家長自行接送呢?

謝謝!!

appleapple,

Thank you so much for your prompt reply.

請問是否上體育堂那天是直接穿運動服回校, 不用帶回校替換? 至於'每天要帶圖書證'請問是指公共圖書館的證還是學校會另外做一個圖書證給學生使用呢? 謝謝!

謝謝你的回覆。我幫阿囡執書包是也是放進所需的書本和文具(數學課本和普通話光碟不用帶,對嗎?), 明天要上視覺藝術, 我用拉鍊袋執了要用的物品和圍裙手袖等, 希望冇執漏嘢啦!

音樂回條是指樂器班的回條嗎?

TWMa,

我把那本廿一世紀現代數學的課本拿起了, 但準備帶內裡的習作本和另外一本全方位數學綜合練習。墊枱紙我也是預備了雞皮紙讓小女帶回校。

我說的樂器班回條不是7月那張, 是另一張詳述樂器班的上課日期時間、導師姓名電話和要買什麼樂器、多少錢等的新回條, 你沒有收到嗎? 那張教育津貼及堂費減免回條我就簽了名並另註了一句無須申請便讓小女交回。

看過時間表後發現基本上中英數常除了星期五外都是每天都要背回校的, 所以執書包都只會再加上當天要上的其他科目, 可想而知書包有多重

星期五已派, 不過我囡星期五也收錯了一張20號同學的memo是大提琴的, 不知會不會剛巧就是你囡呢?

嘻嘻!我的情況也跟你一樣,囡囡完全適應及喜歡她的新學校、新同學、新老師,反而是我過份緊張和擔心。現在最需要克服的是6點要起床的問題,我已晚上9點便著她上床睡覺,暫時是沒有問題,但恐怕遲些有功課默書考試時,9點睡覺的目標便不易做到。

Boris,

今天應該沒有通告, 但我女就話老師收了她的英文書, 但我check過, listening唔見咗, 本workbook就喺度, 唔知係咪收漏咗。 手冊我囡有帶回來, 但老師話我們欠相片, 但我們沒有協恩的相片, 所以要等星期一拍的晒出來後才可以貼上。相信手冊應該是老師收了去蓋印吧!

今天我放了三條瑞士卷給我囡, 她也說不夠食, 坐校車到家已經2:20, 難免肚餓, 明天可能要再加點食物了!

TWMa 寫道:
夏令時間第一天上課, 在囡囡的食物盒裡放了一份芝士火腿三文治和水果. 下午打電話回家, 聽到他直叫餓!
明天要放多點食物才行.

TWMa,

我囡沒有提要帶數學練習題,但如果是綠色封面的,我估可能是現代數學內的那本習作簿吧  

<Workbook 應該不是收漏了, 囡囡只說老師替他們 Keep Listening 那本書.> --原來如此。

請問你們的班號有沒有變?我囡說老師對她說她的班號由於13變了12 咁我豈不是要改過哂佢所有的書簿手冊

TWMa,

係呀!掉過幾次位,我囡話佢昨日掉咗坐第二行, 我之前都覺得奇怪,佢咁細粒,點會坐第四行

你哋今日有冇同個囡著運動服?我冇,我諗住冬令時間先開始,但我見一齊上車的兩個姐姐都著咗運動服啦

TWMa,

我囡淨係話老師話要喺張時間表上寫D嘢,但佢唔記得咗係咩...吹脹 聽你咁講,會唔會係圖書堂要佢哋自備本英文故事書睇呢

請問PLE要填喺時間表邊度? 唔知我囡有冇咁醒, 今晚等我放工返去CHECK吓先!

TWMa 寫道:
wyl:
囡囡打電話告知, 昨晚他說的那本綠色封面數學本, 原來尚未派發.

直到昨晚, 我才知道上課時間表要黏貼於手冊內, 所以囡囡的 "LE" 只是寫在手冊要貼時間表的內頁, 而不是時間表上, 剛才告訴囡囡我已知道何謂 PLE, 順便提醒他明天回校要記得找老師填回正確的位置, 他馬上回說 "已經填好啦"

今晚開始有功課啦! 要做中文抄寫, 數學則做了習作簿的p.4, 另外亦有收到張memo話要預備一個夾夾手冊。看了手冊, 時間表上仍然冇寫嘢, 請問你PLE應該寫喺邊? 今天加了小食, 仍然全部食哂, 小女亦有與朋友仔交換, 還說吃了好好味的芝麻糕

TWMa,
你囡好叻!我囡完全冇寫到嘢喺時間表上

抄寫好少啫,只係寫班別、學校名和自己的姓名,每行都係寫三個,你囡早少少返一定寫得哂,唔駛擔心。

昨日派了一張通告是說要預備一個書夾用來夾手冊頁,方便佢哋抄手冊時唔駛逐頁掀搵番當日。  另外亦在通告中提到改正用藍�紅筆,及每月欠交功課十次會記缺點等...。這通告是家長keep的,我囡說不用交回學校。

仲有好多書都未有,唔知書商幾時先有貨   

通告說九月與十月暫時不計算在內,十一月便會開始記缺點。佢哋都係啱啱先升小一,俾D時間佢哋適應吓。你囡咁醒,一定冇問題喎

TWMa,

我囡手冊除了寫了中文抄寫外,還有數學練習P.1-4,對啊!今天明明沒有常識堂,不知為何手冊卻寫著要帶書及習作

看過一丙學生名單,發現有兩位同學退出又有兩位新同學補上了,所以班號才會有變。

TWMa,

<是現代數學的習作嗎?>--我見我囡係做綜合練習嗰本P.1-4
<你從那裡比對的?>--因為上次上適應班時第一日我見班房門口貼咗張list出嚟,我咪用手機拍低,返屋企自己整咗個人名表出嚟,所以昨晚睇返張新的英文名單,一對比就知道少咗兩個又多咗兩個唔同名的新同學囉 因為兩個新同學都是在你囡的排名前,所以你囡的班號就冇變到。
‹ 上一主題|下一主題