用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問係邊度買中一新書本比較平
樓主: Wingleung
go

請問係邊度買中一新書本比較平 [複製鏈接]

ada_fung 發表於 18-7-14 10:11
回覆 Wingleung 的帖子

我地書單冇指明書商, 上網見到呢間, 比較過價錢, 約89折, 但唔知是否可靠:

我前年去佢地藍田鋪一心買新,去到時跟本咩新書都冇,係咁執晒d舊書出嚟話好新淨,平好多 氹我地買,真係怕怕

Christyleungcm 發表於 18-7-14 20:33
我今年係學友買,8.65折,大部分都齊無既可以訂,不過排隊排到阿媽都唔認得 ...

今年加咗價?我舊年買85折,咁我係番學校訂喇!學校88折,不過學校安排得好差,last day先俾書單,要特登返去交訂書單,同8月尾先返學校攞!

ada_fung 發表於 18-7-14 14:01
回覆 0411BB 的帖子

我網上見佢有分新書二手書價錢

我就係見佢話有新書,咪唔想出佐敦咗遠嘛!點知呃人嘅

rulerL 發表於 18-7-14 14:33
如果買新書嘅直接學校訂應該都最抵架啦,買舊書就可以慳啲錢,不過要左撲右撲,同買返嚟要用好多改錯帶遮 ...

嗰年學校訂得95折咋!所以咪自己出去買囉!舊年去咗學友買有85折,今年見加咗價,咁學校轉咗書商有88折,咁係學校訂算了

Christyleungcm 發表於 18-7-15 13:12
回覆 0411BB 的帖子

係牙8.65折新書,佢問我地要新定舊,我地要新,大致上執到6成,其他再訂,7月尾有,慳 ...

我就係想早d攞書,可以備下課嘛!

rulerL 發表於 18-7-15 13:52
我哋學校訂九折,8/8有得攞書。不過早攞遲攞我無所謂,反正攞返嚟個仔都唔會睇下預習先嘅。

上年中一有大 ...

其實我同阿仔都唔介意用舊書,可以慳d嘛!每年暑假同開學,d錢好似倒水咁……但爸爸唔鍾意,佢話朋友嗰d可以,但朋友d書又唔啱,所以要買新書囉!
‹ 上一主題|下一主題