用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 臻美幼稚園
樓主: zoezoeiou
go

臻美幼稚園 [複製鏈接]

Re: 臻美幼稚園

剛剛打去問過佢地要下星期先至寄出取錄信  

今日收到信收左我個囝, 上午班 :wink:  

EYUNG 寫道:
Dear all

小囡小一亦已被取錄, 不過都是預料中, 所以 Interview 亦是一人應戰, 有好幾位同學家長都是隻身.

反而有興趣知道有沒有人是 [不取錄] ???
小學 or 幼稚園 , 請報料 !

EYUNG

EYUNG:
想問下從秀華上黃乾亨是否亦要interview  

EYUNG 寫道:
zoezoeiou

全日班是今年開始, K2都有上下午班, 我的囡囡是讀上午K2, 所以比較了解上午班的班數: K1 (2班),   K2 (2班)
全日班: K2 (1班),   K3 (1班), 下午班應該是: K1 (2班),   K2 (2班),  K3 (1班)

K3沒有上午班可能是當年開園時的K1只有一至二班, 所以到今年他們 K3, 有了全日班再加下午班已足夠.

EYUNG:
照你上面所提的班數, 上午連全日總共6班, 下午連全日亦係總共6班, 印象中好佢地真係好似得6個課室, 咁即係來年的k1只可以開到上下午各一班? 你覺得係唔係呢?

另外dleelm所講的將軍澳保良局小學今年仲係津小, 明年才開始轉直資

我都交左留位費啦

WA !!! 收左70個 即係起碼5班 (5X14=70), 咁上小學的機會咪會少D  

[quote]
zoezoeiou 寫道:

我都吾知呀, 我問個收錢個staff, 佢話收

Jackiesau:
多謝你的資料, 如果真係開到4班就安心d, 不過到左08年到時又唔知仲夠唔夠課室開到4班, 因為我記得你講過課室係有上限, 可能唔會年年都可以開4班p1

dleelm 寫道:
我張cheque今日重未過數?? 奇怪.

dleelm:

me too

[quote]
zoezoeiou 寫道:
jackiesau
   你好, 我想請教. 我在小學雜談內都有睇講臻美, 我剛見到有家長話收唔到D書, 是否

Bell 寫道:
Hi billyyanst,

當我朋友決定同佢小朋友報讀臻美黃乾享小學時, 當時很多人都唔贊成, 話佢小朋友底子好, 放入此學校浪費了. 但3年后, 這小朋友在Cambridge 及 World Class Arena 都取的理想成績.  所以我亦認同教學方向同師資係最重要, 其他就給多點時間改善吧! 至於留位費, 無記錯又真係好耐先過數的, 放心吧! 咁只係證明秀華唔等錢洗

Bell:
Thanks! :wink:
我想問多一樣, Cambridge係咪納入常課程的一部份還是只有部份成績較好的學生先可以學? 另外請問 World Class Arena 係d乜野黎架

dleelm:

我見過學校網頁內有提及過, 但INTERVIEW果日個校董話8成幾

另外你又考慮成點, 我地兩公婆都仲考慮緊, 不過都仲有半年時間, 遲D再算 :wink:

dleelm:

要side一日假, 我多數唔去啦, 如果你去的話返來記得報料

zoezoeiou:

我囝囝都考到浸幼, 但我估小學學費會好

zoezoeiou:

我唔打算交啦! 慳返5舊幾水

因為kinder都要3,xxx, 再加校車又over$1,000, 到小學學費可能高達$4,xxx, 即係學費+校車5仟幾, 仲要學音樂英文&運動等等, 可能淨係比個小朋友都成七八仟, 還要請印印,未計屋企家用雜費都要經要成皮野一個月,依家兩公婆有野做仲還可以,過幾年真係唔知咩環境  :-| 都係依家慳使先 :wink:

dleelm /  zoezoeiou :

荷花果本我冇買, 但是明報上年果本都好似係咁寫, 初初以為好筍, 不過唸深d, 乜唔係應該全部直升中學咩(小學連初中), 何來100%升band1? 除非佢中學部已經算係band 1, 不過今年最高只係去到form3, 都唔知如何排banding, 離緊9月先至有學生升form 4, 所以我覺得唔多可信

我睇過小學果邊d臻美家長話呢間學校雖然功課唔多, 但係d程度唔淺架, 我自己到現時為止都係perfer我個囝讀呢度 :wink:

dleelm:

我個工人係過年前到左啦, 我係12月尾先開始搞, 2月5號就黎到真係算好快, 如果你要agent 的資料, 不如打比我 or pm你個電話比我再傾啦 :wink:

小魔怪媽咪wendy:

之前我睇過其它bkmom講過話"循道"d先生態度好差, sofar d comment似乎唔多好, 希望你冇擇錯

我自己覺得如果唔係想入臻美小學, 根本唔使讀臻美幼稚園姐, 如果打算升番傳統小學, 我認為仲有好多好的幼稚園, 例如聖安當 or 保良局的任何一間都係唔錯的選擇

小魔怪媽咪wendy:

藍田循道梗係好啦, 仲好多人爭添, 不過所有循幼都唔可以直升, 亦冇任何優先權, 你要問清楚 :wink:

pakwong:

網址如下: pegasus

呢間小學同一d傳統小學有很多不同, 好不好係見人見志, 例如不著重背誦&少默書考試等等, 有好多家長未必接受得來, 你要到他們的網頁了解多些, 但我自已是很喜歡  

請問2005年k1已經交左留位費的家長記唔記得大約幾時註冊
‹ 上一主題|下一主題