用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無係9月6-10號考鋼琴考試&收到成績味? ...
樓主: Siutingava
go

請問有無係9月6-10號考鋼琴考試&收到成績味? [複製鏈接]

15/9考尋日都收到分紙, 好開心...以為丁唔到, 因為佢考前10日轉左其中一首, 反而呢首係最高分...

我仔都係學呢學cello+piano, 當初都係學校要求學一樣學器, 雖然piano都計但覺得唔夠突出所以揀左cello, 以我仔經驗兩樣一齊學係冇問題, 不過就預左要放棄tv time...

原帖由 cocochiu 於 11-10-27 07:30 發表
多謝!希望小兒都可以跟你仔仔一樣咁叻啦!但對小一生來說,要兼顧兩樣樂器piano+cello真的不易,cello只是起步階段,如果不是學校話"一生一體藝"的話,我會等piano有4-5級,才會考慮另一樂器..... ...

如果以我仔學校來講學violin同學比cello多, 所以cello係有少少優勢, 因為人多可以揀相應對violin的要求會高d, 例如樂團入面的violin 1 最少要有六級以上程度, 而cello 1只須要3/4級都有機會, 以我仔為例學左兩年cello已經可以拉cello1, 即係可以坐響第一排 , 但記住學cello預左要成日同佢拎住部琴四圍去真係幾吃力下...

如果想再突出d不如學double base, 因為更加少人學

原帖由 hyatt 於 11-10-27 11:16 發表
我見好多人因學校而棟左cello,其實學校係咪會prefer cello多d,因我個囝想多學一種樂器,他對violin和cello都有興趣,而佢耳仔都好靈敏,所以我都想佢學string. 我都唔知點棟,而家佢k3,如果棟到一樣係第日入小學時入到樂團都有 ...
‹ 上一主題|下一主題