用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 07-08 SFA 小一家長分享
樓主: ianhelen
go

07-08 SFA 小一家長分享 [複製鏈接]

愛肥,

係?等我番屋企問吓佢先,不過我個女唔跌親都偷笑,佢成日跳跳紮,通常佢都係被關心嗰個...

原來今日英、數都要帶書,等我以後擒日冇寫就唔使帶,問佢佢又蒙查查‧ 今天都有幾樣工課啦,頭先打番屋企叫佢拿拿臨做,佢仲喺度睇電視!

原文章由 愛肥 於 07-9-6 16:25 硐表
cherrycpk,

我未聽過學校會報劍橋,不過上年學校幫同學報一個叫Trinity嘅英文試,我只知低年級只考oral,由外籍老師考。考試地點喺學校,好方便。

仲有今日阿女上PE堂時跌親,佢話有個唔知叫咩名嘅女同學關心佢,叫佢 ...

愛肥,

原來真係我個女, 我頭先問過佢,  佢話問過你個女有冇事,:  你個女叫咩名啊? 亞女淨係記得佢係YORK嘅但就唔知叫咩名!

cherrycpk

原來係叫預備課文,仲叫亞女做左d題目添....
唔知想報名參加朗誦應該向邊個部門報名呢?

剛剛開學有好多野唔識, 錯漏百出, 睇黎要上多D LEE個網傾傾, 收多D資先得!

Crystal 媽咪上

ianhelen,

jackie仔真醒, 我問親crystal,佢咩都話唔知, 俾佢激死!

原文章由 ianhelen 於 07-9-6 22:52 硐表
cherrycpk,
jackie話寫低響本手冊度叫老師幫手羅就得啦喎...

shiro!,
可能係啦~~

搞錯左添....梳厘

原文章由 ianhelen 於 07-9-6 23:12 硐表
jackie其實係同學仔媽咪黎,好好人架...

我都sleep啦!!

愛肥,

大嗰個就係crystal啦, 我都有問過miss tsang, 佢都話細佬妹未必收, 只會優先俾佢地面試, 我都好京, 所以已幫細妹報讀york嘅多元智能班操多d,因為亞妹冇家姐咁勤力, "脂游"d , 真係驚佢入唔到lee間, 我唔想再面對成日搵學校嘅日子啦!

原文章由 愛肥 於 07-9-7 06:02 硐表
cherrycpk,

喂喂,你bk入面張相係咪你兩位小公主吖?大嗰個係唔係Crystal吖?咁你咪遲啲要煩多次?:cry: 你知SFA唔一定收番細佬妹,都係要操吓佢哋架,真辛苦!  

愛肥

...

[ 本文章最後由 cherrycpk 於 07-9-7 10:50 編輯 ]

愛肥,

你仲有個仔讀LEE間架? 好近呀! 兩個都咁叻!  你個女考幾級鋼琴試呀? CRYSTAL而家先學2級嘅SCALE, 唔知出年考唔考到呢? 佢之前有喺王仁曼學芭蕾舞,不過升左P班後9月冇再學, 我想佢學好D羽毛球先, 我鍾意D可以有個人發展嘅運動多D

我問過校務處, 原來interview workshop係for P.6嘅, 唔關我地事, 只係寫錯左俾WHOLE SCHOOL啫!

愛肥,

細女而家讀L2, 佢又係古靈精怪,唔知係唔係第二個都係咁? 成日都有D搞笑野發生...

VANYA面試時係唔係又係考我地LEE D題目架?

原文章由 愛肥 於 07-9-7 13:10 硐表
cherrycpk,

我個女今年考一級之嘛。我都唔諗住出年同佢報考試,成日考試個底會打得唔好,因為練少好多歌仔。Crystal咪仲叻女 ,出年考二級,一定冇問題嘅!

至於跳舞,佢 ...

shiro,

我以前細個都係打羽毛球架, 都係冇耐性教佢,所以俾人教, 係d體育學校(其實都係一間公司黎)有教練教,都ok嘅, 自己再練下佢囉, 4堂600(逢sat. 每堂2個鐘), 一班4個人度, 喺city u個運動場

原文章由 shiro! 於 07-9-7 23:16 硐表
cherrycpk,

細女可能真係古靈精怪d,我果個都係咁

想問下你個女o向邊豎學羽毛球架﹖
教得好唔好﹖我都想呀仔學羽毛球,需然我自己都識,
不過我驚我 起上黎,忍不住用拍毆佢,咁就唔好啦!
... [/quote]

HI shiro &  愛肥,

今日CRYSTAL好開心咁番屋企打電話俾我, 話MISS TSANG選左佢同另一個女仔做班長, 估唔到佢傻更更咁都選佢, 佢仲好好笑咁同我講話萬一俾人炒魷魚就大"獲"啦, 唔知係唔係MISS咁同佢講呢? 佢今日入教員室搵MISS TSANG, 可能就係委任佢做班長, 仲叫佢以後要幫手責底邊個同學講野, 話就算係朋友都唔可以俾面架, 唔知係唔係要幫手維持秩序同收工課添. 我叫佢咁以後千萬自己唔好唔記得交功課, 唔係就俾人炒魷魚架啦! MISS又俾左個班長牌佢戴, 佢好認真咁話日日都要戴架...等佢開心左成晚, 好搞笑!

shiro & 愛肥,

佢其實好大頭蝦架, 成日問佢要做d咩佢都唔記得, 佢都有話同你個女傾偈, 不過話唔記得vanya叫咩名, 佢成日做野"烏sir sir", 茶聚我會去架, 都時大家可以相認

原文章由 愛肥 於 07-9-14 05:57 硐表
cherrycpk,

恭喜晒喎! 咁叻女。我都好似shiro!咁話,阿女攪掂自己就算啦,邊敢期望咁多。我個女好鍾意講嘢架,佢好似話有同你個女傾計喎,大家係舊同學﹝雖然唔同班﹞,又傾到兩句,小小人情都有掛 ! 茶聚你去唔去吖?

shiro ...

shiro,

我地都唔記得著校服呀嗰日, 我問過學校, 佢地話平日興趣班後冇校車服務架, 所以要自己接...... 今日有e-homework啦, 記住做呀! CRYSTAL入到小提琴組, 但我要就吓佢D時間得唔得先, 驚撞期....

原文章由 shiro! 於 07-9-16 01:12 硐表
愛肥,
茶聚我唸我唔會帶仔,費事佢搞亂擋

係呢你地唸往參加d咩活動呀﹖
星期六朝早仔已經有d活動安排左,所以有興趣o既都未必可以參加,平日o既係唔係要自己接放學架﹖

今日甄選樂器班,又唔醒起要著校服,
真係大 ...

愛肥 & shiro,

你地介唔介意PM你地嘅電話號碼俾我, 我驚有時有D野唔明, 想請教你地架!

原文章由 shiro! 於 07-9-16 01:12 硐表
愛肥,
茶聚我唸我唔會帶仔,費事佢搞亂擋

係呢你地唸往參加d咩活動呀﹖
星期六朝早仔已經有d活動安排左,所以有興趣o既都未必可以參加,平日o既係唔係要自己接放學架﹖

今日甄選樂器班,又唔醒起要著校服,
真係大 ...

shiro,

我都係唔同佢參加小提琴啦! 淨係幫佢報法文初班,   型d嘛!!

[ 本文章最後由 cherrycpk 於 07-9-18 11:07 編輯 ]

KA KA媽咪,

我係CRYSTAL媽咪呀, 第一次喺度見到你呀! 放鬆D啦! 慢慢就會習慣架啦, 你有新工人未呀? 係唔係冇工人所以自己就辛苦D呀?
其實我都想唔做野, 自己湊兩個女, 如果唔係真係唔夠時間陪佢地.

原文章由 Tuen 於 07-9-19 11:46 硐表

To: Dear Bau

您好!我女兒是KaKa。
她喜歡一边玩,一边吃零食,再一边做功課,到我發脾
氣才認真做。她若認真的話就很快做完。

恭喜晒!

而家你住嗰度係唔係方便好多呢? 你不如俾亞女朝早都坐校車啦!
唔係你老公會好辛苦架, 一早要車佢....

Cherry

原文章由 Tuen 於 07-9-20 12:07 硐表
Hi, Crystal 媽咪,你說得沒錯, 我就是小魔怪珈嘉的媽咪!
告訴你一個好消息, 剛接到入境處通知, 佣人的申請巳批下來,
我只要再忍耐两個星期就OK啦! : : : ...

hi 愛肥,

請問你知唔係lee間學校有冇分精英班架? 上次問過miss tsang佢話冇, 同埋佢話唔會原班升上去, 以你所知, 係唔係呢?

Cherry (crystal媽咪)

愛肥,

多謝你嘅解答!

我冇聽亞女講有呢件事喎, 可能係佢唔記得帶所以先咁講, 驚你鬧啦!::" />:" />

睇開D, 家陣D細路好醒存, 識得見蕉拆蕉!

唔知今日亞女默書識唔識呢!! 擒晚佢一路釣魚一路同佢溫書, 雖然默書係唔計入學期分, 但係唔識都唔好啦, 一陣默得差俾miss炒佢魷魚就慘!

cherry

原文章由 愛肥 於 07-9-21 05:59 硐表
cherrycpk and shiro!

你哋啲小朋友星期三返屋企,有冇話老師要佢哋將啲手冊同筆袋留喺學校,阿女冇帶返嚟,但係堅持話係老師叫,仲話要帶走要問准老師,咁神奇 。阿女好鬼衰,佢做錯嘢可以諗到一萬個理由去掩飾同解釋佢 ...

[ 本文章最後由 cherrycpk 於 07-9-21 12:01 編輯 ]

‹ 上一主題|下一主題