用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 中天英
go

優才小學 FAQ [複製鏈接]

請問....

我都有興趣幫細女報優才, 因大女間學校係傳統私校, 唔一定收細妹, 而且壓力比較大同課程深, 現有問題如下:
1)如果真係得一班小一番tko嘅話, 會係點分配嘅呢?我地住隔離都會駅架, 住咁近會唔會都有機會要番mk咁慘呢?
2)請問學生一般嘅英文水平係點呢? 功課&測驗唔多, 點知道學生學左d咩呢?
3)請問歷屆小六畢業生升中派位成績如何呢?
4)對於一個比較被動嘅小朋友會唔會冇咁適合讀呢間學校呢?
5)如果小朋友有資優證明(我細女唔係), 會唔會優先收取呢?

希望可以幫忙解答!!

中天英,

好多謝你咁詳細嘅解答, 請問中學部嘅野你熟唔熟識呢? 因為我有朋友想幫個女(現讀F. 2 )插班, 佢想知多D呢間學校嘅野!

再一次THANK YOU你!!

dabbycheung,

唔該你先! 我朋友仲考慮緊, 到時再請教你!!

如果我細女有機會入到gt, 如果讀得好&開心嘅話, 都想將大女轉埋呢間學校, coz而家間學校壓力都幾大, 巧課又多又冇直屬中學, 每日都好忙咁, 好似冇晒D時間咁, 但基礎就會打得好好。 其實我唔想"謀謀"然幫佢轉校, 驚轉左發現冇而家咁嘅程度就慘啦! 所以等細女試下先.....(講到好似人地實收咁!!)

原文章由 dabbycheung 於 08-4-22 19:08 發表
我個仔依家讀緊優中G9(F.3), 唔知道有乜野可以幫到你朋友呢?

edea,

請問你個小朋友讀得開唔開心呀? 我好驚小朋友巧課多放學就冇晒時間學課外野&親子時間, 另外請問你對interview有冇咩心得可以俾到我地呢?

thks!!

Cherry
原文章由 edea 於 08-4-26 01:20 發表

cherry:
我諗住得近都未必會分到將軍澳校舍, 囡囡班二十二人中, 有差不多近十人由將軍澳坐校車過來的. 但他們都十分喜歡旺角校舍, 因為有一些佈置比較近幼兒口味, 小朋友覺得比將軍澳親切. ...

‹ 上一主題|下一主題