用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年要報K1的家長入嚟傾傾啦!
go

今年要報K1的家長入嚟傾傾啦! [複製鏈接]

原帖由 ho_yan2406 於 10-5-25 15:30 發表

WAH..要上山添呀...小朋友行得好辛苦囉~
由MTR行去要幾耐呀?因為我唔想個仔搭校巴,我係諗住湊佢返學放學架~

mtr 行上去..你唔好諗喇
好天哂落雨淋大人都頂唔住

原帖由 wenxi-bu 於 10-8-4 17:02 發表
大家好啊,我個仔今年10月就兩歲,即系明年9月就要讀書,請問系K1嗎?
如果系,我唔明白點解要穩甘多間學校面試?要點面試?先向全部心儀學校羅報名申請表嗎?
面試唔到就無得讀嗎?
如果無得讀甘點算好?
我到依家都未有穩學校,因為我唔 ...

有d學校去年有幾千人申請
有d學校而家都仲有位
睇你想讀咩學校囉

原帖由 yan817 於 10-8-6 00:33 發表
HI, 你地好
我有d問題想問
我bb 09年3月出世, 而家就黎1歲半喇, 都仲未報任何學校
如果佢要報n班, d人話要早一年報, 咁即係佢要2歲半先讀n班, 咁過多2個月佢就夠2歲零8個月, 但d幼稚園9月就開左班, 由於佢果時只係2 ...

你應該今年9月入n1 or 下年9月入k1
你咁細插班k1多數唔會收.收左到你小一又係太細升唔到小一

原帖由 bobo-mammy 於 10-8-6 10:56 發表
Hi Nicole123,

Please check PM!

Thanks.

回覆左你喇
加油呀!

原帖由 Kiumummum 於 10-8-10 16:19 發表
升小學不是要看居住地區的嗎?
咁,邊間幼稚園對派位有甚麼影響?

直資/私立學校不需要跟地區
另外第一round 既計分入小學(自行收生)都唔洗跟地區
係第2round大抽獎先要跟地區

原帖由 Kiumummum 於 10-8-10 17:55 發表
Thanks!真的多你的回答。

第一round 計分的學位多唔多呢?
因為我住北角,但想小B入灣仔區的學校網。
現在正想是否要就讀銅鑼灣的幼稚園。

計分就係計你小朋友有幾多分.同幼稚園無關
如果你只有15分入一d多人選既學校就好難了
點計分.你要再做下功課. 上教育局個網睇下喇即係同宗教有5分, 大仔加5分,適齡有10分. 父母係舊生有5分,......etc

呢度睇完你會清楚d http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2010lftc.pdf
‹ 上一主題|下一主題