用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 未識講野既細 B - K1 interview
go

未識講野既細 B - K1 interview [複製鏈接]

其實就面試來講用心特訓幾條問題

1. 你叫咩名
2. 你幾多歲
3. 要識紅,藍,黃 (唔識講都要識拎比老師)
4. 要識apple, orange, banana (唔識講都要識拎比老師)
5. 今日同邊個黎 (daddy / mami)
6. thank you
7. good bye

一日問一次..仲有幾個月.比心機

原帖由 ChristinaH 於 10-8-6 10:59 發表
真係吾該晒各位媽既既意見同支持呀, 都仲有幾個月我同呀 b 都會比心機架啦...

唔洗驚架
我仔上年8月都係講單字
仲要唔敢膽望人
番左n1就進步左好多喇
我地日日問佢2次以上問題. 番n老師教埋佢起身推番好張chair
到面試時佢地既表現可能係我地想像唔到既
加油啦

原帖由 calbee6 於 10-8-6 16:14 發表
Hi Nicole123, 我個b係0810, 教左佢好多次都分唔到顏色, 有時答對, 有時答錯. 都唔知佢真識定亂撞. 唔知你有無方法可以傳授下呢?

問題不在於答錯/對
最緊要係有答

MAMAMEEE ,

ST CAT
分2part / 3part

1. 先分組入房玩玩具(lego), 家長坐另一邊睇住. 老師會行埋去同小朋友傾幾.再比分..夠鐘要肯走. 走要拉chair

2.去另一間房同老師傾幾 (因為我係英普班同選擇英語interview, 老師係外籍人士). 父/母同小朋友一齊坐. 會問小朋友名, 比唔同color 既積木問紅黃藍.有圖片係飛機,船,車叫小朋友併番係岩既地方,有牙刷.湯匙(同另一件唔記得)問刷牙用邊件.叫小朋友拎比老師. 有一件玩具係扣黎既要小朋友try扣番好佢 (我仔仔扣唔到.不過好乖咁係度try) 老師話唔得唔緊要.最緊要係肯乖乖咁try.
老師會問家長平時帶小朋友去邊度玩. 點解要選擇 st cat

3. 因為係英普班所以要去另一間房in 普通話. 老師會比張圖入面有狗,香蕉...etc(忘記了) 老師讀一次.小朋友跟住邊.
跟住老師拎一個apple同另一樣野 (忘記了) 講媽咪好肚餓 你比咩媽咪食呀 ? 會問小朋友你今日同邊個黎呀
老師會問家長, 平時係屋企用咩語言,點解要入英普班

MAMAMEEE ,

kv

入到去先分男仔同女仔分別interview
我唔知男女有咩分別, 我只講男仔:

入到去交表, 等叫名.
父/母同小朋友一齊坐係一張table 有2位老師
有一位老師會問家長問題
另一位問小朋友問題同埋同小朋友玩
因為我掛住答老師問題唔太肯定老師問左小朋友咩
大至有玩積木, 併圖, color, 玩車仔
問家長: 識唔識有人係kv讀, 點解要入Kv, 平時同小朋友去邊度多.  一日有幾多時間照顧小朋友.
最後老師會叫小朋友唱一首歌.小朋友自己決定唱咩歌. 老師會陪小朋友一齊唱..
最後老師會比張表叫家長同小朋友起身一齊拎出去比門口既主任. 要好小心呢個主任.佢好可能係關鍵人物
個主任會收表 同埋叫小朋友拎一粒糖. 又可能會再問小朋友問題......
有家長事後講留意到自己張表有個三角型mark左係度 咁主任就會再問問題. 我無留意.主任都無問我小朋友問題

我估計..有三角型可能係叫主任再作決定都唔定

之後就可以走人了

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-10 10:18 發表

補充少少,小朋友o個 part 仲有一幅圖畫,小朋友要識回答關於圖中的某些事物。另外老師會俾個陀螺小朋友,老師示範轉陀螺之後要小朋友跟住照做 ...

係喎我記得張圖好似有鴨仔,狗仔..
我仔見到隻鴨仲話係bird

原帖由 BCLA 於 10-8-10 13:19 發表
NICOLE123,
請問除咗SC, KV, 你囝囝仲考咗邊間K1, 可唔可以
share吓interview內容呢 ?
我果個08年細囡, 都好擔心考唔到好嘅K1。
Thanks a lot !!!

york, 好simple 講到明就算你小朋友唔識講野 只要你手指指都會收

伽南, 父/母同小朋友一齊入去 (一房有3至4張table), 2個老師對住父/母同小朋友. 玩併圖, 飛機,船,車放番係圖畫正確既位置, color...問家長一d standard 既問題...

因為呢2間係最早in 既 (10月中)我用來當練習.唔係好記得detail

祟真 (國際班) : group interview 6至7人一組 小朋友坐前面,家長坐後面.小朋友要自己坐.唔好喊. 外籍老師講故事.問下小朋友問題睇你反應.
另一老師係後排問家長問題.我唔sure係唔係有問哂所有家長. 因為我係第一個比老師問.問完我無再留意. 問問題既老師可能係普通話問 可能係廣東話
都係standard 既問題. 最緊要佢會同你講你要明白,如果你屋企比唔到英普既環境佢 入國際班都無用架.
旁邊有老師比分.
走既時候會派禮物比小朋友.要識講thank you同老師會問小朋友叫咩名.

民生: 填表既同時要填問卷, 大家比d心機填好佢
interview 當日係group interview..我只可以講一個字亂 同只是一場戲當日in完有不小家長都認同...
anyway 過情係: 一group1x個小朋友+家長入去
分3至4張table. 小朋友玩玩具
老師會行埋來同你小朋友傾幾 當中有外籍+本地老師
都係問家長一d standard 既問題.......
老師係度mark 分. 佢地mark左咩.我睇到 所以我先講係一場戲..走既時候無人會留意你有無拉chair 有無講thank you.... 亂!!!!

劍鳴:
part 1: 1group人(7至8組)入去聽老師講故事,唱下歌,玩下.
part 2: 一個老師對家長+小朋友. 玩玩具,併圖,color 再問家長問題

因為佢地多數既位都係留左比n班既小朋友..k1既位極小.又有家長講 只係一場戲, 有d細b 最後in既時候根本分紙都無.
真定假我就唔知喇

最後係培正 都係最遲in 既一間

1. 交表既同時要填問卷..再3提大家問卷係好重要.因為成個收生程序只有呢part 可以比家長表現到佢地既能力同誠意

2. interview當日. 分組係操場排隊 (家長可以一齊) 由童軍帶大家上班房. 上到班房有d玩具比小朋友玩. 等叫名. 大約4至5人會比老師叫名,小朋友要自己行去另一個班房. 家長係出面等...入去攪咩....我就唔知喇. 可以唔喊跟老師出番黎 已經係叻仔啦

如果小朋友喊老師會比機會你留到最後一組先入. 如果都係唔肯..好似可以比家長跟埋入去..不過我估99%衰左架喇
有家長話 係房入面係小朋友自己拎玩具玩. 老師問小朋友問題. 好似話其實d問題係好simple

家長係培正生都無優先./ 加分.因為我識d家長係培正舊生不過佢既小朋友當日喊都無收
反而佢地話有兄姐係入面讀就會好dd

畢竟已經係上年既事 ..可能我忘記左好多detail都唔定了

原帖由 elmolly 於 10-8-10 14:37 發表

KM頭一輪唔好expect收好多人, 但之後好大機會call waiting list.

咁都有可能既.因為n既同學又可能考到其實學校而走嘛
不過km 係唯一一間reject我既學校..佢有無call waiting我真係唔知. 不過我欣賞佢地reject我既同時 即時退番哂d 相比我. 抵讚!

原帖由 jaimegaga 於 10-8-11 23:17 發表
nichole123, 多謝你嘅資料...好詳盡...我有個問題...如報sc 的英普班...係咪一定要識普通話??? 本地班又係咪只可以答廣東話?? 事關我個女識嘅生字都係英文為主.....
thank you!!!

...

本地班同英普班都可以選用英/廣東話面試,只係英普班要in埋普通話. 不過我自己覺得你考英普班又無可能唔選英文面試者
我屋企都無特別教我仔普通話, 佢既普通話應該係n班入面2個月時間學識既...點解會識...我都好出奇...所以in完我都比一百個叻自己個仔.

原帖由 MAMAMEEE 於 10-8-11 23:48 發表
係呀....NICOLE123, 有人話SC的英普班好睇家長係普通話的Support有幾多. 如果真的, 咁佢哋係咪好著重同家長同普通話interview?

我自己既普通話好普通囉 不過見到當場好多家長既母語都係普通話. 其實我自己事後想番...應該係當日過完一關又一關又要等.好多小朋友等到唔耐煩..走來走去/喊要走
我仔乖乖係度等. 做哂老師要做既野. 比左porfolio 老師睇 (無收不過有睇有傾) 再加上我比多幾分心機去回應老師既問題....表現比較平均所以好彩收左囉
其實好多細節野係要家長做/留意...呢d野係度講唔哂你知...再講多d 人地又話我多餘做埋d無聊野架喇
講真一in完英文又要即時去in普通話 唔只考小朋友仲考埋家長架..

原帖由 sy.baby 於 10-8-12 09:49 發表
nichole123,

多謝你嘅資料...想問in培正,填問卷內容係咩呢? 可預先準備.

Thanks.

培正
請問你為何會選擇入讀本校?

請問你會如何運用與貴子弟相處的時間

如何培養貴子弟之自理能力

民生

你對子女有什麼期望
你認為怎樣才是良好的家校合作關係
最欣賞民生書院幼稚園的是什麼

講下笑:

其實我咁樣...會唔會害左d面試班小左生意既呢 ?

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-12 09:58 發表
我又來補充少少先

sc 英粵班 interview,如果你小朋友用英文生字答問題,老師係會要求個小朋友用番中文(廣東話) 答的。

如小朋友答 red,老師會問即係乜野顏色呀?小朋友要識答番 "紅色" 先至得架 ...

嘩 原來係咁...好似仲難

原帖由 ChristinaH 於 10-8-12 10:03 發表
嘩咁難既, 我小朋友連野都未識講架喎....點算

老實講sc一年只會收好小細b 應該係一班左右

原帖由 elainetam 於 10-8-12 10:22 發表
咁培正份問卷係即時當場填定之前係屋企填form就填?
thz

都係佢寄表時寄埋比你.你交表時交番去既
有足夠時間比你好努力

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-12 10:32 發表
sc 當然唔易考啦,咁多人爭喎。不過我覺得 sc 算係幾公平的一間幼稚園。

我同我個 friend 的小朋友(同是10月細b) 舊年都有去考 sc。我地住同一座 building,讀同一間中學的。我兩公婆係公司小職員,我 friend 係大學的 as ...

其實我都覺得算公平. 一關又一關. 以佢既名氣佢可以唔洗攪咁多野收哂最top既家庭就收工. 而且佢地既辦事效率同行政真係幾好.

原帖由 Harebellv 於 10-8-12 11:41 發表
Hi NICOLE123
多謝你詳細o既資料.  想問吓你關於porfolio o既問題.
請問你porfolio係自已做, 還是俾錢專門店做?
其實 in 幼稚園o既 porfolio 要有咩資料/內容?
porfolio 應該入application form 時交, 還是intervie ...

hi
我唔想係度講porfolio既問題..一定又會有人回我
洗咩整呀 大把人無整都收左啦. 多餘

原帖由 vic6 於 10-8-13 23:05 發表
唔知SC interview內容是什麼? 9月是否派FORM?
我會幫囝囝報,try to get more chance & gain experience.

你想知多D 點解你唔睇多D POST 只係識問呢?
你問既野之前既POST 已經答哂你. 如果人人上來都係一開口就問. 你估有幾多個有心人會一次又一次回答呢
‹ 上一主題|下一主題