用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2010年K1 上幼望 [複製鏈接]

有無上幼望既家長呀?
星期一開學了.
大家加油呀!
   1    0    0    0

我仔係星期5坐近門口老師拎左佢份書出去同大家對書果個呀

大家要保持聯絡,多多提點呀

我仔剛打電話比我
話好好玩
好鍾意鄧老師
今日有2個小朋友喊...
我仔衰到叫佢地喊細聲d

原帖由 pamelaywy 於 10-8-30 12:24 發表

等我都報到下先....
我囝係朗翹, 大家多多指教.
佢今日被分配到 "車車組" (好似係, 聽到老師講)
我大囝都係之前讀培幼的, 如果有o的咩問題, 可能我會幫得上忙, 盡量解答大家 ...

hi 朗朗媽, 我係熙哲媽呀
我無問到我仔係咩組. 見佢係坐係近窗既後排坐位
我想問下 果日老師派既既延展習作有咩用架 ? 係唔係我地自己係屋企同佢玩架 ?

thanks!

原帖由 pamelaywy 於 10-8-30 13:01 發表

熙哲媽, 真係好開心認識你呀 !!
o個本延展習作, 係要o黎follow up 學校教o既課題, 有o的故事, 有o的認字, 有o的延伸問題咁.
我k1 o個年都有同大囝睇下當備課, 不過k2 開始懶了, 沒有再做. 不過有時間, o個套習作都 ...

朗朗媽,
thanks!! 明白哂.
我之前仲係度諗會唔會同朗朗一班呢.結果真係咁岩.果日仲要坐埋一齊. 朗朗咁叻仔真係要提點下熙哲呀

原帖由 Sugarcream 於 10-8-30 14:20 發表
大家好! 囝囝係上幼愛, 有無小朋友都係愛班呀?

我仔上香兒果班有2個都係幼愛呀

有無家長知道而家佢地番學個流程係點 ?
有咩玩 ?
我仔十問九唔答

原帖由 pamelaywy 於 10-9-8 10:25 發表

根據朗朗這幾天的描述
九月一日: 開始食茶點後, 老師教小朋友諗感謝文
"感謝主, 賜我食, 求祝福, 保我力, 逢主名求, 阿門"
九月二日: 有看大電視, 內容不肯定, 應該看一些與主題書有關的卡通
九月三日: 老師講了一 ...

嘩朗朗交代得好清楚呀! thanks!
我仔同以前n1 一樣 次次問學校野就唔答我...

原帖由 pamelaywy 於 10-9-11 12:10 發表

呢個星期佢地應該學咗唱早晨歌, 放學歌
早晨歌大概係:
"早晨呀, 早晨呀, 我歡喜見你,
早晨呀, 早晨呀, 上天也歡喜" (可能歌詞有錯)
放學歌
"啦啦啦, 現在放學啦, 讀書遊戲暫時停止啦
背起書包回家去, 唱著回家xxx" ...

多謝朗朗媽報料
不過點解我唔見你講最後果首歌既?
你係唔係講"上學了"果本書呀?
最後首兒歌係"來來來, 來上課,來遊戲,來唱歌,上學樂趣多"

原帖由 pamelaywy 於 10-9-12 22:27 發表

記錯了, 不是書後, 而是好像是課室內的短詩

ICIC 真係羨慕朗朗會講番咁多學校既野你聽
好彩有佢呢個小線人
thanks!!!

原帖由 pamelaywy 於 10-9-14 09:29 發表
這兩天我帶朗朗返學, 見到桌上己經沒有玩具了. 每個小朋友要學習自己從書包取出手冊蓋印和體溫表給老師檢查. 然後自已去圖書角取圖書看.
另外, 朗朗尋日好開心同我講, 終於去到家庭角玩. (家庭角只有五個QUOTA, 手快 ...

我呢排唔舒服都無帶仔仔上學..唔知原來已經無玩具玩.
家庭角有咩玩架 ? 等我番去都問下仔仔有無入去玩先

原帖由 pamelaywy 於 10-9-15 10:30 發表

Dear Nicole,

你要保重了. 我都O岩O岩過咗最唔舒服階段, 叫做好少少.
家庭角應該有類似煮飯仔, 洗手盤等玩具, 讓小朋友模仿家人活動.
而家佢地仲細同未熟, 遲O的會好好玩. 因為我大囝以前, 大少少會同我講XX 扮爸 ...

朗朗媽,
今早送熙哲上班房時見到朗朗喊呀. 不過我見到既時候係已經喊完. 我見副校長仲係度同佢傾幾. 唔知咩事呢

原帖由 pamelaywy 於 10-9-16 20:54 發表

Nicole

係呀, 今朝朗朗喊, 我走時佢己經喊, 不過饒老師示意叫我走. 事緣前一日朗朗收拾東西時發夢, 叫了幾次他都無收拾, 所以鄧老師叫了他名要他收拾. 他以為老師責罵他, 而且他是那一種很在意別人覺得他做不到的 ...

朗朗媽,
原來如此, 鄧老師都話熙哲有時遊雲 而且自尊心好強.
有一日熙哲同我講聽唔到老師講野 可能其他小朋友嘈/ 佢自己去左遊雲. 咁我寫左紙仔同老師講. 老師同所有同學講如果佢地聽唔清楚老師講野要舉手. 熙哲就好在意覺得老師係話佢囉.
小朋友既思想真係難捉摸

回復 1# pamelaywy 的帖子

哈哈
多謝朗朗媽既報料
我知星期三會整月餅

推番個topic上來先

我仔話上星期老師應該教左中國/香港旗
仲有講有關中國同香港既野

想問下你地個貼紙咭上面係唔係所有人都有貼紙架 ?

原帖由 dondonchu 於 10-10-6 14:54 發表
Hello, 我地(培正k1家長)攪左個gathering 30/10  12:30AM 長沙灣名車博覽館, 你地有無興趣jon? 若有, 請到click 入以下的link

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... p;extra=&page=1 ...

你條link 唔work..

原帖由 SamSamMum 於 10-10-15 11:56 發表
先排囡囡隻腳多左好多蚊叮痕, 唔知大家用甚麼方法驅蚊呢?

其實我都覺得d蚊幾嚴重.我仔仔日日都噴左蚊怕水
不過我琴日見d 蚊都追住佢黎咬.
我見書局既員工都係入面點左蚊香 不過open area d蚊真係好勁..
唔知點同學校反映好

原帖由 SDTsoi 於 10-10-30 00:39 發表
Hi,大家好呀!
臻臻都係上幼望架,各位同學媽咪你哋好。
熙哲媽,你認得我嗎?

臻臻媽,你好呀
我工人姐姐講臻臻好似學DADDY剃"蘇"整到喎
佢無事下嘛?

原帖由 yinghimmeme 於 10-11-3 10:15 發表
Hi,朗朗媽、臻臻媽、熙哲媽及各位同學媽咪:
你哋好,進謙都係上幼望,請多多指教。

我個囡在高班有家長在Facebook做咗個群組,好方面post相及互双通話,請問有無家長識set?

...

進謙媽咪你好呀...我有用facebook不過我唔識整...
進謙係邊組架 ?? 熙哲係飛機組. 佢成日話鄧老師o鍚佢
你地d小朋友有無講老師會o鍚佢地架

原帖由 yinghimmeme 於 10-11-5 10:07 發表
熙哲媽:
Morning 呀!進謙係汽車組 ? 熙哲嘅運動褲size 6 可以穿嗎?仲要唔要問惡阿姨(書局)有無貸?
佢就好啦鄧老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115o鍚佢,我一提鄧老師進謙就驚,即 ...

進謙媽,
條褲唔岩都要著住先架喇 有貨先工人再去惡人谷買
鄧老師好惡既咩?? 我仔係屋企一唔聽話 我就會話我寫手冊講比老師知 / 我打電話比鄧老師 佢都知驚
‹ 上一主題|下一主題