用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 未識講野既細 B - K1 interview
樓主: ChristinaH
go

未識講野既細 B - K1 interview [複製鏈接]

原帖由 vic6 於 10-8-19 16:16 發表
NICOLE123,
Sorry to waste your time. If you don't have time or patience, pls don't reply me anyway. I want to ask for the people who like to reply me, if you are not the one, pls don't make such comme ...

hi vic6

我唔同意 "As we know that, BK is the place for us ask ask ask....and even keep asking."

如果人人都係keep on asking 真係有無人不厭其煩不停回答問題.
你既問題我係呢個topic 已經講過 . 而你同時係呢個topic 再問. 確實令人苦惱.
我不時都收到pm有人問我問題.我唔介意回應
只要對方係有做過功課 真心發問.
你可能覺得我無禮. 不過我只係直言
如果令你不快 只好講聲 sorry

原帖由 lsftsang 於 10-8-16 11:45 發表
其實小朋友未識講野,毫無準備下會否替他報 SC 拿經驗?如果下年再報會否有 BAD RECORD?THX。

其實我估唔會
一來一年收幾千個申請
我唔相信佢會check番之前一年既record
另外再報都只係表示你有心入呢間學校

原帖由 ChristinaH 於 10-8-16 11:50 發表
唉, 我想問下呢, 呀 b 未識講野去 interview 會吾會好尷尬呢? 咁先生問佢乜佢都吾識答架啦, 我都吾知點好...好鬼煩惱

唔去就一定無機會
去左唔得都當拎經驗者
父母為左子女 幾尷尬都會做啦
可能到時有意外驚喜呢
加油

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-19 16:38 發表
其實我都讚同 nicole123 所講

如果大家能做到先刨文後發問,成個 forum 的功效會好好多。

當然大定會認為邊有時間刨咁多文,其實正正就係因為好多人都唔願意花點時間去刨文,一入來就發問,令到個 forum 有好多不斷重複發 ...

其實我同時希望我既仔仔唔會係一個只懂發問而不懂自己找尋答案既小朋友.
所以身為父母更需要作好榜樣.

原帖由 ChristinaH 於 10-8-19 16:42 發表
Nicole 123, 你講得 arm, 我應該對呀 b 仔有信心, 可能到時會有驚喜. 我都寄左application form 去幾間學校.
因為有 d 開始接受郵寄報名

再提下你一樣野可以做既
就係in 完即時第2天寄thank you letter 比校長
要親手寫 會有用的

原帖由 ChristinaH 於 10-8-19 17:05 發表
哦, 原來要做呢 d 野既...我而家先知, 吾該晒你呀.

唔係要做 係"可以"做

原帖由 Siupak222 於 10-8-19 17:13 發表
親手比定係寄掛號

.....呢個問題.....我只係普通寄
而且只係寄左去kv 一間

原帖由 boboT 於 10-8-19 23:26 發表
好多謝各位分享. 舊年報 pn 一塌糊塗. 收左又無留位, 錯過左先嚟後悔...

今年報 k1 壓力更大, 心儀果啲又唔第一間考, 其他學校的喜好程度都有分先後, 但出 result 次序又係大兜亂, 對於呢種情況, 大家又會限自己交 ...

你呢個問題好多人都面對.我舊年比左食留位費 跟先後次序有
1. 中心幼稚園 (小兒係果度讀n1 一開學3星期已經叫我地交)
2. york
3. 祟真
4. kv (同st cat 同期比我 放棄左st cat)
5. 民生
6. 培正

$660 / 間 足足比左差不多4千大元

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-20 10:01 發表
我好你少少,俾o左三間,不過三間都係白俾。

我相信大家報幼稚園時,應該心中有個心水 ranking 的,邊間第一、二、三........

因為我的第二、三心水學校收o左,所以往後其他收的學校都無俾留位費,亦都有 d 心水排位幾高的 ...

B.B.BaBa

你睇我比留位費既次序都睇到係一間比一間好...點可能唔
最後點知後面果d收唔收..唔收都要買個保險
第一間 (n1果間)擺明係當保護費. 番左學3wk點敢咁快話我k1一定唔留係度架喇

原帖由 boboT 於 10-8-20 12:39 發表
請問你們最後揀邊間呢?

你係唔係問我 ?
我讀最後果間囉 (培正)

回復 5# boboT 的帖子

我地覺得值得. 無人擔保2年後小朋友會有咩表現.今次IN K1 多多小小靠父母,靠屋企.到考P1就真係要見真章. 我地搬2次屋.從新界大西北等機會先搬到而家既屋企. 為的都係入培正. 我仔而家日日都講要番培正. 難得一間學校小孩同我地都喜愛佢自己仲為左入到培正而好自豪.我覺得已經足夠了.
而且我地唔係咩有錢家庭. 只希望小朋友開心同可以乖乖地做一個好人.
入咩DBS , LS 唔係我地杯茶.

我地住呢度好多培正學生. 佢地真係好直正有禮.家長都好親切有禮. 可以比小朋友係呢個環境長大我覺得好足夠
培正中學係中文中學.不過英文不比其他學校差(當然你唔可以用最TOP果幾間比啦). 未來既日子..中文同英文可以講係平起平坐. 係培正中,數都一定好. 英文又唔差.學習氣氛好.....我為咩要放棄呢個機會. 2年之後再等運到...

回復 4# chikkee 的帖子

我仔唔係細仔係4月B 呀

原帖由 陳皮爸媽 於 10-8-31 13:29 發表
我都好想個仔入pc, 希望個仔生性啦

我地都會為左個仔搬(都係由新界)

祝你成功. 加油!!
有時間多D同小朋友行去培正
講多幾次入面有好多野玩

原帖由 tantanmama 於 10-9-1 10:26 發表

請問培正學生一般黎講家境富裕嗎? 除咗學費, 會唔會好多雜費或活動費用?

哈哈
我真係唔知人地屋企係唔係富裕喎
不過我估係中產多囉 唔多見一身名牌既家長.
培正出左名咩都平 平 平 校服 $68/套 書包 $20/個
好多書都係佢地自己編制

不過培小就唔係免費教育. 要交學費

‹ 上一主題|下一主題