用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bee918
go

培正今日interview [複製鏈接]

其實一間學校既學術成績好/唔好..係睇你用咩比較
大家衡量既標準唔同就有唔同既結論
我估比上不足比下有餘就係啦.
當然培正學術唔會係最TOP 亦相信唔會係太差
上大學係十多年後既事了..小朋友自己本身係叻.我相信到升中都會自己轉走了.
我朋友囝囝剛升中一.佢學術中上,運動了得, LA SA, DBS....幾間名校都向佢招手. 不過小朋友自己堅持留係培中. 呢一份既歸屬感真係好難得.
我睇番之前既資料,不少培中學生都會係升中大/出國
係工作上我都遇上一D培正畢業生,不講佢地既成績.不過佢地都係有責任感及有好既價值觀 (比起其他既80 /90後已經算好好).
人人心中"好"既定義都唔同. 無必要爭論.

原帖由 stella789 於 10-12-5 20:27 發表

nicole123, 你講得好o岩,人人心目中"好"既定義都唔同,我亦無去爭論,我只係知道姪仔響入面讀緊,見到書本大多是中文的,所以我只係話我無帶小朋友去interview,講出黎都係比大家分享下o者,但係換來一句.....(吃不到的葡萄永遠 ...

咁係網上世界大家都應為係言論自由, 講左又唔洗負責任既. 唔洗太上心既. 我都成日比人話 總之問心無愧就係啦

原帖由 bee918 於 10-12-5 22:34 發表
聽講培正中學學生可以選用英文書 (詳細情況不得而知).

我都share下點解咁想隻bee入培正啦... 我兩個姨甥由培正幼稚園讀到中學, 早幾年先畢業, 佢地對學校真係好有歸屬感. 我諗呢樣野吾係間間學校都得!
大D果個姨甥 ...

其實小朋友既成績幾時都係睇屋企既栽培+自己既上進心+天資+造化.
學校只係比個學習環境你者
幾多名校生未又係要去補習. 又有幾多真係靠學校既老師....

‹ 上一主題|下一主題