用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞囡D(小一)中文差,讀嘜野班有幫助?
go

亞囡D(小一)中文差,讀嘜野班有幫助? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

唯一方法係睇書加讀書, 剩係叫佢睇係無用, 一定要佢讀出聲.

我由 k.3 開始都係由囡囡讀出黎, 唔識既字我先教佢, 一段時間之後佢已經讀得唔錯, 而家佢都叫做可以自己睇晒一本圖書.

我都問中文老師囡囡中文掂唔掂, 佢話係成班入面佢比較強, 認字能力好好, 老師知道我係用由佢讀書比我聽呢個方法教囡囡中文, 佢都話係好架, 叫我繼續 keep 住咁做.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 小木偶媽咪 於 10-2-2 12:13 發表
你儘量吸引佢囉,開始時睇D趣味性大d既
你講得風趣鬼馬d,試下得唔得

係丫, 我開頭同囡囡睇中文書時, 差唔多張床上面既毛公仔拎晒用黎扮書入面既角色, 重要玩變聲黎講, 咁樣玩住黎睇中文書佢好投入, 間唔中重話等佢黎扮, 囡囡既睇中文書生涯就係由呢埋公仔幫佢架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題