用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 很高興囡囡拿了全級第一名
go

很高興囡囡拿了全級第一名 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

恭喜~~~
我都有個大驚喜~~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Geni 於 10-7-9 12:20 發表
有樣o野想請教o下各位成功小朋友背後o既父母(係真心o既). 當你地小朋友有好成績之後, 你地會唔會寄望佢地下一次都一樣有或者有更好o既成績呢? 你地會唔會因為知道自己個小朋友讀得書而催谷o下佢地呢?

我自己本身唔係好主張迫個仔讀書, 最多都係考試測驗同佢溫下習, 平時上開o既活動班都唔會因為要考試測驗而暫停. 所以以咁o既付出o黎講, 我對個仔o既收獲已經十二分之滿意. 就係因為咁, 我就O係度諗如果我再"認真"d對待佢o既學業, 話唔定會有更理想o既收獲呢! 但其實又有冇咁o既需要同值唔值得呢? 會唔會最後因迫得太緊而有反效果呢? 好矛盾~~~

其實我係好 hea 地跟佢功課, 平時係提早同佢溫默書, 功課佢做齊就算, 錯唔錯我都唔理佢, 由得佢錯.

考試前兩星期開始默生字, 考每科前一日俾返工作紙同作業佢做多次, 做完望完解釋完就收工.

不論考試測驗所有課外活動同興趣班都唔會停, 全部照上, 無謂因為考試搞到乜都無得玩.

所以我絕對係叫做一個好 hea 既媽咪, 純粹睇佢平時功課明幾多黎估成績.

到二年班時重可唔可以 keep 到真係唔知 lu.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-7-9 19:38 發表
見家長時, 老師話我囡囡上堂唔留心, 又試過上堂傾計要罰企

我家小姐都係.........上堂十分鐘左右就開始撩人搞人.......最終班主任要出到每日 mark 紙仔, 總之班主任堂佢有咩跩野就會寫低, 之後要我簽名, 做左一輪先至乖左咋.

‹ 上一主題|下一主題