用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問大家覺得x德夫人做評估準嗎
go

請問大家覺得x德夫人做評估準嗎 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

1.  小朋友幾多歲?
2.  家長面談時間有幾耐?
3.  有無問父母家族精神病或相關病歷?
4.  最主要照顧者?
5.  有無畀一份問卷學校老師填?

我囡囡舊年 10 月做左 WISC-IV, 黎緊 3 月要再做評估, 點解要再做?? 因為我睇緊既 CP 見過囡囡同做過簡單評估, CP 話我囡囡唔係 ADHD, 但 10 份報告寫懷疑佢係 ADHD, 於是叫我帶囡囡去政府再評.

CP 問返我當日做評估時候既情形, 我講返畀佢知, 跟住佢笑笑口話 "好多時會斷錯症"............

於是我舊年 12 月學童保健時要求醫生轉介去做評估, 今年 1 月中去藍田見第一次.

係同藍田既 CP 傾個一個鐘, 我好明白我睇開既 CP 點解叫我帶囡囡再評.

傾談內容同時間同我畀幾千蚊做個間原全係天壤之別, 足足講左 45 分鐘, 之後叫我出外面再單獨同囡囡傾左幾分鐘, 到我入返去時 CP 細細聲睇口形咁話我知囡囡唔係 ADHD, 但詳細一定要再評估先知.

係呢 45 分鐘入面 CP 係觀察住囡囡係點, 囡囡係自己坐定定睇書, 睇完晒無野做先開始問我野, 但一叫佢就停, CP 都有話真係 ADHD ........... 個 45 分鐘我地係不得安寧架.

初步懷疑因為我有抑鬱症, 情緒起伏不定, 令到囡囡焦慮不安, 因此係上堂時彈下彈下做好多古怪野出黎, 搞到上一位 CP 以此推斷囡囡係 ADHD, 其實係因為我影響左佢.

所以唔排除係因為家庭問題令到小朋友焦慮不安, 做出好多古怪行為引人注意.

若果真係有懷疑就好似我咁經學童保健轉介重做評估.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

ching1117 發表於 12-2-12 18:15
HI.Mirmam:
小朋友7歲了,請問wisc-iv 是在私家做嗎?
朋友說評估是比d電腦GRAM小朋友打,去到某個位要按MOUES ...
WISC-IV 係私家做架!

唔係玩電腦 game 架, 總共有十份卷要做, 會由 CP 帶住小朋友做, 做晒差唔多要兩個半鐘.

唔知係唔係尤德夫人, 地址係藍田啟田道 99 號, 藍田分科診所健康評估中心.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

ching1117 發表於 12-2-26 19:58
HI.Miriam

學童保健轉介重做評估時,你有沒有和cp
藍田位 CP 都睇晒份報告, 佢都覺得唔係咁妥咁囉.

藍田位 CP 問我問得非常仔細, 到底係再做 WICS-IV 定係其他評估, 下星期五就會開估.

‹ 上一主題|下一主題