用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果小朋友有心儀的直資中學收咗,自行2間又收..... ...
go

如果小朋友有心儀的直資中學收咗,自行2間又收..... [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 20-3-8 14:47

事實,係曾經發生有人冒充家長打電話去取消人地阿仔個 ...
大家都要小心 whatsapp group, 有 d 話要提供取錄通知先可以入 group, 取錄通知入面有晒學生同家長資料, 又有地址, 可以用黎做咩無人知喇

英華小學今明兩天設簡介會 校長林浣心:揀家長更重要

2020/2021學年入學簡介會,是英華小學林浣心在校15年,最後一次主持。林浣心臨別感言,分享有家長為求學位,竟致電學校冒認某位兒子已獲取錄的家長,說放棄學額,甚至去信校方「確認」「如果不是我們主動打電話畀家長(確認),真係唔知有人竟然幫佢退學!到我哋真係畀個學位候補生,原來無人退學,到時候(對方)可以打官司,我邊有多個位畀佢……真係好恐怖!」從事教育45年的她,見盡家長百態,因此她說揀家長更重要!                                    
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-3-7 11:25
寫信通知學校在"時間序"方面睇落係行得通的,但中學怎樣判斷來信之"真偽",假設有人冒隔離屋B仔寫信俾喇 ...
古文重溫

英華小學今明兩天設簡介會 校長林浣心:揀家長更重要

2020/2021學年入學簡介會,是英華小學林浣心在校15年,最後一次主持。林浣心臨別感言,分享有家長為求學位,竟致電學校冒認某位兒子已獲取錄的家長,說放棄學額,甚至去信校方「確認」「如果不是我們主動打電話畀家長(確認),真係唔知有人竟然幫佢退學!到我哋真係畀個學位候補生,原來無人退學,到時候(對方)可以打官司,我邊有多個位畀佢……真係好恐怖!」從事教育45年的她,見盡家長百態,因此她說揀家長更重要!                                    

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-3-8 16:42
其實想做好提早公佈自行結果令最多學生受惠,EDB只要肯做番D嘢就夠。

可惜EDB只會卸責去中學。
玩提早公布已經皇恩浩蕩, 其餘不欲強求

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-3-9 09:18
好恐怖呀!好在校長醒目啫!
係, 好彩校長醒目, 否則到開學時唔知點算

真係當我長氣丫, 乜鬼要俾學校確認收生信先入得既 whatsapp group 真係唔好入, 個群主係咩人知咩? 拎左資料搞小動作又知咩?

醒目開學勳章 王國長老

最古老版本

2018 /2020年度中學學位分配辦法(適用於2020年9月入讀中一)常見問題

2020年度中學學位分配辦法有關自行分配學位正取學生的新通知安排常見問題

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-3-9 15:57
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Updated%20FAQs_New%20arrangements_TC.pdf

P.10 問答(27)

問: 教育局為何於每年4月初向每所參加派位小學發放其學校獲通知為正取學生的名單?
答: 教育局會於每年4月初向每所參加派位小學發放其學校獲通知為正取學生的名單,以便學校提醒有關學生家長毋須在統一派位階段選校,並為未獲通知的學生就參加統一派位提供適切支援。名單上的學生資料不會包括相關中學的名稱、其自行分配學位申請的選校次序,及學生獲一所或兩所學校甄選為正取學生。

呢條問答(27), 唔知係咪後加, 因為內容同問答(14)有D衝突. (問答14在P.5)
絕對係後加, 我有最古老版本

‹ 上一主題|下一主題