用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝中學收生要求
樓主: kat.tao
go

體藝中學收生要求   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

vestzs 發表於 17-1-12 14:07
回覆 miriam 的帖子

我問左幾個高form的同學, 一個表明成績唔多好,所以drop左一科, 只讀四+1, 不過佢好主 ...
高 form 最緊要係知點選科, package 定按成績去揀科.

各大學呢幾年都改收生要求, 我囡大表哥今年 Y2, 個時係用 best 5, 11/2016 又唔同左, 所以要問既係最多同最少可以修讀幾多科, 免得以為 5 科 ok 時, 點知三大都係睇 6 科.

vestzs  我都有問佢4+1再讀上去會唔會無乜科選, 佢都清楚話過比我聽佢的目標用best 5成績
致於package 定按成績去揀   發表於 17-1-12 14:30
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-16 17:41
想問下版主,考體藝要做運動測試這個大家也知,但有沒有同學無需做測試都比體藝收咗?例如游水果D,網上都 ...
所有獲邀參加性向測試者 "必須" 為所報專項進行測試, 係升中簡介會校長同副校長應該講得好清楚.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

chumi 發表於 17-2-13 16:39
請問可以以跳舞入體藝嗎?成績屬B1
申請表有列明可報既專項, 跳舞係專項之一.
Jockey Club Ti-I College Form One Admission Application Guide

醒目開學勳章 王國長老

200709 發表於 17-2-17 16:00
想問住dorm有咩費用? Thx.
今年 $4700, 每年會作出調整.

200709  Thx a lot!  發表於 17-2-18 02:20

醒目開學勳章 王國長老

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-18 18:04
即係咁講....如果無"獲邀"進行測試的話,那即是無行了

今年講左只會揀選 400 人進行性向測試同首輪面試,之後再挑選第二次面試學生。

Eat_Sleep_Play  Thx info  發表於 17-2-18 21:15

醒目開學勳章 王國長老

kittypo 發表於 17-2-28 23:24
我估會分開2條隊NO,我見有分開ART & PE,
我也是尾二果日去報名,第10XX PEM
你地忘記左仲有郵寄囉

醒目開學勳章 王國長老

angiehouse 發表於 17-6-30 18:23
體藝可否大抽獎時排三四志願呢?
我諗你去體藝既網頁睇下收生要求係點先, 同埋體藝到底係一間咩既學校.

醒目開學勳章 王國長老

o1o1o2003 發表於 18-4-16 07:24
阿女已second in咗,請問幾時知結果?🙇🏻

學校網頁有寫

醒目開學勳章 王國長老

luiling 發表於 18-10-22 09:57
請問開放日要登記嗎?
Information Session on Admission for F.1 (2019 – 2020)

醒目開學勳章 王國長老

angiehouse 發表於 18-10-22 13:01
B1已經好大機會,加上有VA興趣能力就OK, 我見佢地入U率早幾年差左,比沙田的band1C還要小,我想每間中學都 ...
我都講過好多次, 以入大學為目標真係唔好揀體藝.

醒目開學勳章 王國長老

Jessy 發表於 18-10-22 23:11
BAND 2 生如果有幸入到體藝會不會學業跟唔上??
呢樣真係答你唔到, 全補習形我可以話 PE 生要安排時間補習都幾頭痛.

醒目開學勳章 王國長老

Jessy 發表於 18-10-22 23:48
因為每天放學後都要訓練到好夜才放學?? 知不知大約幾點? 星期六日要返學訓練嗎? ...
我個位只補一科都搞到遲到或要調堂.........或扣錢.............

正常 18:30 要離校, 唔同校隊又唔同安排, 好似但同友校打 friendly 唔知會幾點完, 要比賽有須要就會加操, 公眾假期都會, 若果真係要用補習先谷到既..............我都唔知點答.

醒目開學勳章 王國長老

happykidz 發表於 18-10-23 10:04
不過我有朋友係舊生, 佢話依家嘅體藝只係一間每日有一堂PE或者art嘅學校, 同以前差好遠, 亦都令我覺得佢近 ...

唔知你朋友有幾舊喇?

Dr. Quong 退休後係變左, 所以問我 B2 有無機會入真係唔識答, 以前真係有好少量 B2 學生, 但 PE / VA 好出色, 學校畀機會佢地去增值, 依家.............考好個呈分試, 科科高分, 再黎個體藝專長, 相信咁樣機會大 d 囉.

咁校隊我知成班都操得好勁, 無話要成績後各人 hea 左, 我都希望可以睇到我囡去打精英賽.

醒目開學勳章 王國長老

AgapePa 發表於 18-10-24 11:26
好奇問吓,既然收生和學習都強調體藝,但學界運動會,又來來去去都係DG, DB, GH, HY, YH.....
其實學界運 ...
你了解左學界點樣分區先................

你講個堆同體藝係唔同區....................

沙田及西貢區中學分會 - 歷屆成績 Past Results

醒目開學勳章 王國長老

happykidz 發表於 18-10-23 22:57
上年去體藝information day, 校長話18/19年度開始, 體藝PE生只考體能, 唔會做專項測試, 我諗體能過到佢地 ...
無眼睇

醒目開學勳章 王國長老

PandaTam123 發表於 18-10-24 17:15
小女係今年入讀既中一PE生, 上年度第一輪面試是只考體適能+面談, 沒有專項測驗, 校長係information day 解 ...
入得體藝家長就要放手, 好多野根本我地幫唔到咁多, 校隊訓練後返到屋企都好夜, 要補習都未必有精神, 如果成績係靠全補習先掂既, 真係唔知個學生點安排.

體藝功課唔算多, 但 group project 都唔少, 要約同學一齊做都好花時間.

課程深左一定, 所以要學生自律性好高, 自律性唔高都幾頭痕.

咁多年我極少見我囡係屋企做功課, 全部佢係學校做晒, 跟住就要趕唔同既訓練.

呢幾年都不停咁講好多關於體藝既野, 有心既可以搵到唔少家長既分享.

專項無左測試其實係有問題, 好易畀為求入讀, 但實際上所報專項唔係一回事既過左關.

新生家長同舊生家長感受會唔同, 不便多講.

醒目開學勳章 王國長老

PandaTam123 發表於 18-10-24 17:15
小女係今年入讀既中一PE生, 上年度第一輪面試是只考體適能+面談, 沒有專項測驗, 校長係information day 解 ...
講到我都唔想再答...........

以前有人話體藝學生染金毛, 當我去完開放日後即刻明晒, 金毛學生係外國交流生, 天生係咁都唔係染, 但就畀人話到好跩........

最搞笑有次家長晚會後, 我遇到另一位染髮學生........其實佢唔係染, 佢爸爸係外藉人士, 所以 d 色先係咁, 我仲同佢媽咪係停車場傾左好耐添.

總之......唔識講囉..............

醒目開學勳章 王國長老

PandaTam123 發表於 18-10-25 09:01
我女頭髮都有d金金地啡啡地, 唔知係咪泳池d氯氣影響, 入學時都怕老師會問佢係咪染髮, 好在到現在都無老師問 ...
我中學時代都勁游水, 頭髮由好黑最終變到畀人覺得我染左色咁, 之後一直 keep 住左, 我覺得好丫, 唔使專登出去染.

我同你一樣開頭都係聽現讀學姐媽咪講, 再上網搵資料, 到我囡自己跟學姐去開放日, 全程由佢感受體藝好唔好, 事關我去埋會加自己感受, 做阿媽既一定要求多多, 怕影響佢既決定.

呢幾年不論學業, 校內外訓練, 畀佢見識多左好多野, 獨立同主動性更強, 當然都有 d 少缺失, 錯過一次佢知道點做, 再做時更加好.

所以我話入得體藝家長一定要識放手, 成架直升機咁......老師都唔敢交托佢做野.

醒目開學勳章 王國長老

happykidz 發表於 18-10-24 21:16
無場地呢啲我覺得係籍口嚟啫, 反過嚟講, 你無場地支援少, 咁個學生入咗去體藝, 學校又可以點幫佢發展呢?
...
報名表都有寫明邊幾類專項, 校網亦都有分校隊同學會, 你真係想報一間學校時必定會留意, 無既都唔敢報喇, 當年我真係睇好多校網, 望晒校隊同課外活動有咩架, 無我囡專項既即 OUT.

‹ 上一主題|下一主題