用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助? ...
樓主: 花花公仔
go

參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:有無家長諗過,每日游果兩個鐘唔係操水,而

原帖由 alan280204 於 15-07-21 發表
有無家長諗過,每日游果兩個鐘唔係操水,而係你本身親見陪佢一齊游,邊樣好d????你做得到嗎???
其實唔想用 ...
我囡玩跆拳道、乒乓球、排球同田徑。

跆拳道 P.1 開始學,今年升中,個個星期要操,有比賽仲要 keep 磅加操,呢 d 無得迫掛,佢要打比賽就要做。

超磅出唔到賽時又唔關我事,點解佢仲要做?原因就係佢鍾意。

出去比賽時定晒咁睇人打,為乜?取人長處補自己短處囉!

岩岩個星期六先同佢去澳門比賽,今次唔使打,係套拳比賽,教練無時間捉佢練,全部自己黎,到比賽時我睇到好大進步,教練睇返 video 都讚好左。

教練無同佢練啵,點解進步同改善左?咪又係佢鍾意囉!

中學排球隊教練知佢小學時係校隊,叫佢暑假返去玩。開頭佢唔想架,可能係小學個教練教得無咁好所以唔想去,點知星期一去完話要繼續,星期二朝早黃雨都照去,打到手腕腫左返到屋企自己搽按摩膏,我問佢星期三仲去唔去,只係答我一個字 “去”!

家長迫?我知打到腫晒已經問仲去唔去,佢唔鍾意既迫到咩!

我囡三個呈分試考得最好係呈一,B1A 成績。呈二我想佢多 d 時間温書 cut 田徑,即刻送個 B1B 畀我。呈三知死唔可以再跌,力保不失 B1B。

我囡除專補外我無乜點同佢温書,全部自發係學校温,因為佢要預時間玩佢鍾意既運動,畀多左時間佢温反而仲死,無動力去迫自己安排時間。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 15-7-22 11:10
在其中一埸長跑比賽,我遇過一位唔輸得既家長。奪得頭三名的小朋友都是小五/小六生,我女是其中一個,而第 ...
有年學界賽我囡同會有個男仔出賽, 最搞笑就係家長唔去睇唔去跟, 個男仔第一場輸左, 個家長係電話度鬧教練點解會輸, 點解會無獎, 我聽返教練講時呆晒囉.

Yanamami  包生仔  發表於 15-7-22 14:22
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

QUINCY121HK 發表於 15-7-22 13:12
回覆 miriam 的帖子

其實好睇家長點諗法, 比賽唔係輸就贏架啦!
個位極品家長黎, 唔去睇點知因乜事會輸, 最終就搵教練鬧.

我囡唔係未輸過, 輸左咪睇返 video 邊度做得唔好, 搵教練幫手改.

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 15-7-22 13:18
呢個唔係直昇機家長,係更勁既遙控飛機家長。
你形容得好正.

真係未試過打學界賽, 仲要拎一大袋護具家長都唔跟埋去架.

最抵死係護具都帶唔齊, 指甲腳甲又唔剪, 教練滾到唔想畀佢出賽.

醒目開學勳章 王國長老

引用:想問係香港想攞的游水成績/表現,要幾歲開

原帖由 emiliarabbit 於 15-09-24 發表
想問係香港想攞的游水成績/表現,要幾歲開始參加比賽?有咩比賽認受性高?

...
你兩夫婦其中一位係體院教練,應該清楚咩比賽同年紀開始參加比賽。

‹ 上一主題|下一主題