用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙循定沙蘇機會大啲?
樓主: 悠子
go

沙循定沙蘇機會大啲?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-4-9 21:36
中學概覽更新情況好參差。我信jm們資訊好過。
唔係中學概覽差, 係 2016 既微調停左, 變左要落車既無落, 可以上返 B1 既上唔到

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-4-9 22:55
不過,個人認為2016年度仍然屬"出生率"低的年份,加上如果要上車或下車係要响上下車年度之前"兩年"之 ...
當年收到屋企人通知沙田某間英中校長係早會宣布學校會落車, 叫我囡派得唔好都唔好去叩門

因為我囡之後升中學生多左, 落車學校多, 上車學校少時, B1 位會不足, 最終學校唔使落車

學校都唔使落車, 自然就唔會主動更改課程語言安排, 唔知情既家長見到係英中照報, 讀到先知成績已經不及往年.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-4-10 09:41
是的。這點我好認同,我當年也有留意到我區嘅"陳瑞祺",當年被迫要落車,我都有點失望,一路都幾睇好這中 ...
荃灣聖方濟都係落左車, 令到 B1 學位更短缺, 雖然係男校, 但女生少左部份競爭者, 入讀 B1 機會點都高左

前教局局長吳生唯一德政就係剎停左個次檢討, 真係要微調既, 唔少因為個幾年學生少左既中學, 因為學位有剩收多左 B2 學氐搞到要落車, 沙田某英中正正係呢個原因由要落車變保得住.

醒目開學勳章 王國長老

chanti 發表於 20-4-10 09:49
除了陳瑞祺,希望德雅,聖類斯,觀塘聖若瑟都繼續努力加油!呢幾間學校出來既學生英文一向幾好, 希望佢地繼續 ...
唔止伍華, 仲有彩天都係由 B1 變 B3, 內裡原因聽完屋企人講, 都唔怪得伍華有相同情況出現

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-4-10 09:49
回覆 miriam 的帖子
我囡學校都有更新, 不過最肉酸就係玩 show quali 囉

YmOra    發表於 20-4-10 17:08

醒目開學勳章 王國長老

chanti 發表於 20-4-10 13:39
彩天校舍又細又舊,我唸要升band ,除左解決問題外,都要有新校舍先得
學校細舊都唔係問題, 點解以前成 40 人一班都可以係 B1 呢

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-4-10 17:06
保得住嘅原因好似係由5班減班至只開4班中一。

我囡升中前兩年開始縮班減派,救學校兼保老師飯碗

YmOra    發表於 20-4-10 23:50

醒目開學勳章 王國長老

Hoining 發表於 20-4-11 00:13
我大仔嗰年開始縮班,但佢好彩考入沙崇,二仔兩年前自行跨區亦考入佢最心儀嘅男校,今年細佬都自行攪掂, ...
第一年縮班減派, 識既家長都大失預算, 唔少識既都派得唔好, 照樣進取既唔知飛左去邊個志願, 瘋狂去叩門

醒目開學勳章 王國長老

Hoining 發表於 20-4-11 01:04
我老公話阿仔應該係自行入,因為我哋係跨區過嚟,同埋佢小學成績係好好嘅,我都驚驚哋,因為我哋喺自行完 ...
跨區都係自行入多, 甲1 中難度超高

OK 既就跨區叩門, 唔使集中係荃灣爭極少既叩門位, 有位就去左沙田, 由 B3 叩左入 B2 尾

我囡就好少少, 佢鍾意特殊學校, 變左有 3 個機會, 非常好彩特殊學校收左佢, 否則要去叩門都唔知點算

醒目開學勳章 王國長老

Hoining 發表於 20-4-11 01:13
你個女好叻,文武雙全,佢今年考DSE定year 1啦?
係,我仔interview 唔得都好彩入到,要叩門真係唔知點算 ...
S.5 咋, 細你大仔兩年, 我囡個時係縮班減派最後一年

以佢依家成績入到大學都偷笑, 有朋友話 B1 校內成績差, 但到公開試應該係合格............以我觀察......難囉

‹ 上一主題|下一主題