用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正v.s. st cat .
樓主: kafatcat
go

培正v.s. st cat .   [複製鏈接]

回覆樓主:

我大囡讀SC, 細囝讀培正。
當年大囡培正Waiting, 雖然最後wait唔到,但都一心諗住讀SC。因為知道大囡比較醒目,但怕羞內向,希望响SC可以train 到佢自信心。讀到畢業,我可以話冇幫佢揀錯。雖然佢仍然慢熱,但的確SC嘅老師幫咗佢唔少,而且佢一出去Presentation, 一樣可以對答如流。好多人話SC淺,但我覺得佢哋嘅課程已經可以接到小一嘅程度,上到小一適應一啲都唔難。當然你話要小朋友考直私考到好叻,外補係要㗎啦。我大囡冇考什麼好勁嘅證書,冇特異功能,只响K3搵net補英文,都考到兩個offer返嚟。
而細囝,因為PN响SC讀,覺得佢未必跟到SC緊湊嘅課程,所以有培正offer就跳咗船了。你問我有冇後悔,都有啲㗎,不過睇住啲朋友今年考直私咁激,自己就有啲安慰囉。始於掛住理個大嘅,又一心諗住直上,冇咩train 個細囝。由K1尾開始先搵NET私補英文,其他全程靠學校。我可以話你知,佢中英文始終差大囡一截,今年先開始自家同佢攞SC啲料嚟惡補,希望小一適應好啲。所以,叫佢出去考直私,一定衰緊。
不過,培正呢年啲嘢深咗啲啦。上年都未有閱讀理解,今年開始有了。又不過,深到可唔可以靠學校去考直私,我估應該同SC還有一段距離吧!
所以,你想小朋友學術自信心上好啲,我覺得SC好啲。但你想有個保證,自己更有心力去train 佢,另佢又夠能力出去考直私,或者只想佢有保證安穩升小,自己只能俾到少少心力去train 佢嘅,就培正啦。
講清楚先,培小上培中都係~85%or less, 高小都要爭㗎,而且培中係中中,但考DSE可以揀中文考或英文考,好似係英書半英半中咁教。而且比較過英小,培小英文一定冇教得咁好,可能同津小教嘅差不多(因為我仲未攞到小學嘅英文科資料嚟睇)。

estherpang 發表於 17-12-7 00:50
Very detailed sharing!介唔介意透露下囡囡當年有咩offer,同埋最終揀左邊間?

當年有啟基和女拔offer。最後梗係揀咗後者啦

angelhi 發表於 17-12-6 09:39
培正中學是中中,唔知多唔多人轉去英中呢?

考頭嗰批,或有特異功能嘅,有路走嘅都會走,除非始終情擊培中啦。另外就係英文叻嗰批,入到培中又好,抽唔返培中都好,攞住都唔算差嘅成績(~band 2頭),去叩英中,都有叩到的。

EggCroco 發表於 17-12-7 19:15
回覆 mannitol 的帖子

媽媽是否女拔old girl?女女是否大B?聖公會教友?可否分享成功考入女拔心得?

我哋是N無,囡囡是2月的。我哋冇一心諗住入女拔,所以冇特別train佢,甚至在K3之前,都唔認為佢適合。後來响朋友分析下,和自己去上堂認清到囡囡性格,到入了2nd in 先覺得囡囡都適合,而且已是差唔多最後嘅機會,跟住先執佢嘅interview 技巧,最後幸運地得到校長垂青入讀。

pidget 發表於 17-12-7 19:22
想問下你大女讀Sc有冇外補?

我知佢內向慢熱,咪執佢呢樣嘢。英文有搵NET私補,但都係K3先開始。普通話都補過吓。其他就靠學校,自己教和伴讀了。

NICOLE123 發表於 17-12-7 18:24
培正適合安穩知足,小朋友開心為上的家長。
家長義工自由参加。基本上很多家長想參與,所以很多時要抽先可 ...

我又唔覺得話可以用六年慢慢追,最多咪4年。小五開始呈分,起碼要爭上培中,唔追點確保有位上呢?而且培正小一開始已經唔讀卷,的確係對培幼生一大挑戰。唔追返認多啲字,我真係怕佢就算識學過嘅嘢,都唔識睇份卷嘅題目。而且培小係普教中,呢樣又係另一個挑戰。所以入讀咗呢幾年,我哋有啲家長不斷向學校反映,希望可以加強學生銜接小學嘅能力。因此,呢年學校課程開始有啲變動了。

amoyresident 發表於 17-12-7 22:26
呢年有什麼變動?

最大改變係英文課本改咗。因為我唔清楚之前課程係點,只聽過幾個有兄姊之前讀過嘅朋友講,課程係比之前深咗啲,多咗嘢。老師都有講過,課程係唔同以前。但實質有咩改變,我因為冇得比較過,好難講變咗啲咩。

amoyresident 發表於 17-12-7 22:30
你有自己教大女,又伴讀,又有外補。請問你也有用同樣的方式栽培細佬嗎? 效果如何?
...

以前大囡,我都係跟住學校嘅課程去教。到細佬,又要繼續跟個大嘅,的確係忽略咗佢,連學校教過嘅嘢,我都係K2尾先開始執返佢,所以細佬學術上的確冇家姐咁好。幸好細佬比較受教,數學比家姐領受得快,中文認字能力也比家姐學得快。只係英文因平時環境接觸較少,佢有少少抗拒,要追的確要多點時間。

EggCroco 發表於 17-12-7 22:32

請問女女哪方面的性格適合入女拔?

夠硬淨,唔怕輸,懂收懂放。

EggCroco 發表於 17-12-7 22:54

女女有沒有學哪項運動?或音樂?

入小學前冇。

EggCroco 發表於 17-12-7 23:03

請問你是否full time mum?

Yes

kafatcat 發表於 17-12-7 23:08
你分析得好好呀多謝你。
其實我個女都係慢熱怕羞,但係我又唔知佢算唔算醒目
你覺得st cat 係咪真係幫到冇 ...

SC有好多機會Show and tell. 只要小朋友返到屋企,講到老師要求帶咩返去,帶咗返去就有機會show and tell.  而每年都有專題活動,為期一個月,K1會向其他同學滙報自己嘅發現。而K2, K3 就有機會向三四班家長們present 自己班嘅topic. K2開始有剪報分享,和自願性質嘅講故事比賽。K3有自己揀題目嘅英文show and tell。每年仲有一個大型Show.
我比較幸運,大囡幾年都遇着好老師。K1嘅NET班主任仲用咗半年時間,不斷鼓勵佢,打開我囡嘅金口。
SC冇名次冇獎項,永遠都唔知自己嘅小朋友叻到邊個層次。但老師會觀察到小朋友嘅弱點,會轉告家長。以我認識嘅小朋友,就算冇直私offer, 都唔代表佢哋唔叻,佢哋嘅叩門能力都唔差,一樣叩到心儀嘅學校,升到小一一樣適應冇問題。

EggCroco 發表於 17-12-7 23:22

先生是否專業人士?或老闆?

哈哈…你問到好似查家宅咁,唔係咁適合係度答囉。而且又同個題目不乎。

Elaine.F 發表於 17-12-11 05:11

請問K1一年大約有幾多次show and tell? 英文語竟好嗎?st cat有什麼比賽及興趣班, ...

帶嘢返去show and tell 嘅次數會視乎topic 係咩,而需不需要帶,大約每個月2~3次。
SC嘅興趣班只有星期六,外判的,自費,約只有1~2項。到K3就有小型欖球,免費的。比賽就只記得有從K2開始的講故事比賽。SC一向唔會show 學生攞咩獎,邊個叻,所以連講故事比賽結果冇人自爆自己小朋友攞獎,係冇人知邊個Win. 大型表演,學校只收門票錢和自行決定買唔買嘅VCD錢,兩項加埋都唔貴,兩年前~$300以下。另外表演服裝,如學校提供就唔洗錢,家長自己買嘅,就自己班為圍內傾點買。

Elaine.F 發表於 17-12-11 05:11

請問K1一年大約有幾多次show and tell? 英文語竟好嗎?st cat有什麼比賽及興趣班, ...

其實我都離開SC兩年了,當年我覺得英文語境係足夠的。起碼我屋企冇咩講英文,但亞囡學校學返嚟嘅英文,聽講能力都唔錯,發音仲準過我。學術上,數學係足夠應付到雙位不進/借位加減的。中文可以寫到簡單句子,如果小學唔係一開始就要求作文,作句子就冇問題。不過中文字何其多,而且難記,要一字不漏識睇晒成篇閱讀理解,相信冇咩邊間幼稚園可以教得出吧!英文因為幼稚園唔會點教grammar, 以聽講為主,所以寫簡單句子都冇問題。小一題嘅Oral, listening,reading都攪得掂。
不過呢兩年,可能啲嘢又深咗,又多咗了。

Andrewchan918 發表於 17-12-11 08:09

咁其實你個年d同學升小結果好嗎?thank you

你去幼稚園學校討論區,搵返SC,再搵吓,就會見到有Post 的。
‹ 上一主題|下一主題