用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如有一女一仔的你,會點選校呢?
go

如有一女一仔的你,會點選校呢? [複製鏈接]

如入男女校,個細仔就一定唔洗煩,跟住入。

但如心中個女都係女校,萬一比個女咁好彩入左,咁到細仔抽時,就會少左首生子女既5分,咪即係到時無得同人爭?

有人叫我諗左個女先,個仔到時先算,但有人就叫我點都要男女校,因2年後,阿仔個年既出生率係更高!

請問,你地會點選擇?
   0    0    0    0

原帖由 cutekiddy 於 11-6-7 13:04 發表
個個小朋友唔同,應該分開簡.我大仔上年15分抽到St. Jo,細女今年得10分抽到St. Paul's.

不過一定要有私校做back-up!

下?你講真?你係咪唔係甲部抽到,係乙部,即本身都住呢區而抽到架?

原帖由 Heidi媽 於 11-6-7 13:29 發表
如果小朋友性格不同, 我都覺得要按個別的性格和需要來選擇不同的學校, 當然亦有很多很多其他因素去考慮. 有人會覺得唔同學校自己攞嚟煩! 我自己的3個小朋友都係讀唔同的學校, 雖然日常的東西會煩些, 但我到現在也沒 ...

嘩! 犀利! 你係ftm?
如唔係,3個小朋友,分開3個活動要家長出席,就要請3日假;又或仲衰d,撞日子,老公又唔得閒,無人幫到手,咁點算?

回覆 3# Jasmine-4711 的文章

我就係細仔interview無把握,其實我女去in小學,我都全無把握,因為佢地兩個都係細b。我女就講野唔叻,所以都係靠派位。

而個仔就仲係12月細b,咁佢講野係好好多,不過就係對外完全靜態!!! 而細仔一拍埋d大b,真係差好遠!!

我都有諗過將佢地變做大b,但係見到一年比一年出生率上升,又開始越來越多富貴大6小朋友進攻,我真係唔敢拖多一年!!

原帖由 cutekiddy 於 11-6-8 01:34 發表
得咁低分,梗係6月嗰轉先抽到啦!

咁即係你係住係灣仔網,咁機會的確大好多,同埋6月呢轉抽,即係都係唔關計分事,而係睇好唔好彩?

其實,我細仔到時都會有小學backup,但中學時,又係死!!

好似你地話齋,唔好剝削家姐既機會,但我又諗,如家姐入到心水女校,而咁arm我仔係細b,派(因為少左5分)唔到心水學校的話,又何常唔係剝削左細佬機會?

其實,我係怕細佬大左,會怪我當年只為家姐!! 最怕d小朋友,成日話mami只錫晒對方,而事實唔係!!

不過,我諗,而家都會聽大眾意見,諗左個女先!! 唔該晒大家!!

原帖由 Nov 於 11-6-7 17:15 發表
hi foggyao,

我地囡囡同年同月出世呀, 話咁快又準備小學! :loveliness:

hi,我都記得你呀!
時間過得真係快! 考小學,真係驚過考kg好多呀!@@
你洗唔洗煩呢樣野呀?

唉! 其實香港咁多齋男齋女校,你話個制度係,如非首名小朋友係不同性別,照會有首生子女呢5分就好喇 ~ 感覺好似公平d。而家,第二名不同性別小朋友,就會無左首生子女既5分,好似均剝削左兩名小朋友選齋校既權利咁。我d fd,兩個係同性別小朋友,根本就可煩少呢樣問題,無論佢地諗男女校 或 齋校,都無問題,因第二名一定可以直入!!

回復 1# Nov 的帖子

咁你就真係唔洗點煩喇,你大女都入左spn,而家選校,又無野要煩啦 ~ 羨慕死我!!
‹ 上一主題|下一主題