用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Upset:my friend is still holding 3 schools
樓主: ramuza
go

Upset:my friend is still holding 3 schools [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 13-7-15 08:36
講野公平d,已經解釋左學校係無權做野,何必講得咁難聽又死蠢又靠吾住。出口傷人係解決吾到問題的,請自重

...
同意!  

greenlover 發表於 13-7-15 09:30
其實學校是否真的無權呢?既然有權俾offer, 也應該有權收番offer 吧?
家長同學校嘅觀點未必一樣,唯有共通點都係想找尋合適的另一半!

小乖豬 發表於 13-7-15 01:35
靠教局做野就等死, 亦唔見D私校直資校長處理叻得去邊, 不如大家靠自己好了! 我們一起將知道hold住幾個學位 ...
家長同學校嘅觀點唔同!  一個小朋友既然可以被三間多數家長都心儀的學校錄取,當然有佢可取之處!  事實上,家長遲早都要作出選擇,學校方面等下又如何?   我睇唔到同你所說的校長叻唔叻有咩關係囉!

ramuza 發表於 13-7-14 00:35
Anyone  waiting for these 3 schools still have chance till sept
如果可以被依3間學校列為後備的小朋友,我相信佢地一定都會有番咁上下叻,一定唔驚無好學校收!  開始時差少少,未必對小朋友唔好....

greenlover 發表於 13-7-15 12:36
這裡有幾個觀點:
第一,小朋友叻同家長自唔自私無關。早一日放位就早一日有另一個家庭開心放暑假。
第二, ...

同意第一點,小朋友叻同家長自私係兩回事,我都贊成!
至於第二,當然學校有權選擇等或唔等,我亦知有學校用你說的方法都處理,我只是說當學校選擇等,理由可能會是唔想只因為一個月而白白放走個好學生!

第三,可能是,亦可能不是,但總好過只是聽了簡介會或其他人的意見而去作決定吧!   不過,請不要誤會我是幫那些家長說好說話!

ramuza 發表於 13-7-15 14:15
SORRY if this post has offended anybody. my intention of this post, is to tell those including me wh ...
if your child is in the waiting list of spcc, then your child must be very smart, and i think you must be a smart parent too.   don't be so upset, if you cannot achieve your target at this moment, then try to lower your expectation, enjoy your daily happy life, enjoy the summer holiday with your kid!
life is hard, play hard!  add oil!

小乖豬 發表於 13-7-15 21:27
絕對同意你的說法! LoveDD似乎將論點扭曲了! 第一, 莫講話有3,4間頂級學校有offer, 就算只係1間呢D級數學校 ...
看來大家是有點誤會了我的意思!  如果大家可以再看看我#62和#64所說的話,便知我是不認同那位家長的做法,另外, 我意思是說學校或許會因為小朋友真的很出眾而願意等下果位家長用一個月嘅時間去作決定,我是嘗試站在校方角度去睇,當然大家都可以說咁做校方同果位家長都很自私,但我說出觀點並不等於話認同小朋友叻,家長便就乘勢可以迫學校去等或屈服!

greenlover 發表於 13-7-16 14:37
說實話,dbs 同 co-ed 都是頂級,是但入一間都吾會衰得去边。再講考得入呢2間都係叻仔,入到边間都會讀得好 ...
或許,你同我都覺得咁諗係正確,但人地係醫生,在職業上可能覺得要有"臨床數據",先可以下結論!

greenlover 發表於 13-7-16 14:42
moreover, if his daddy is old boy, then he will know very well of one of the school, for the other s ...
做得Professor,年紀相信都唔會係十八廿二,正所謂十年人事幾番新,唔知位professor離開左母校又有幾多個十年呢?  而且一家唔知一家事,阿爸係old boy但唔代表係家裡話事果個~~

小乖豬  個Professor想好似做手術咁搵學校試刀?  發表於 13-7-19 20:12
‹ 上一主題|下一主題