用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華面試
樓主: GeoffreyMok
go

英華面試   [複製鏈接]

陳皮爸媽 發表於 13-8-22 09:00
呢D就是考小朋友觀察力, 有沒留意身邊的事物
小朋友做左幾多年人,又話建議屋企近學校,政府又建議搭港鐵,環保,到最後原來唔識巴士係會扣分

hadwinboy 發表於 13-8-22 10:48
未必會扣分,我覺得學校只想考反應。我仔被要求認出啓德機場(圖片), 佢同老師講佢未出世喎,老師想了一陣找 ...
我覺得你依條問題make sense,不過我都同意,剛才沒有想到小朋友可以用"反應"去KO條問題

小克 發表於 13-8-23 16:39
如果有4000人參加, 400人出線第2輪, 即係40個揀1個!!!
400係你講?

lingyan828 發表於 13-8-23 16:49
2nd interview應該有1000個小朋友.
YES, 約1000個小朋友,簡介會有講!  

munce 發表於 13-8-26 01:33
Yup, not easy.
How can they expect my son (just 5 yrs 3 months old) to recognize a 9-letter English  ...
9-letter word 有好多,簡單的例如有rentangle,wednesday,依啲常用字我猜好多小朋友都會識,究竟學校問左啲咩字?

喵媽 發表於 13-8-23 23:49
數學題不是直接問幾加/減幾等於幾,所以有d小朋友以為無。
學校咁收小朋友法,有時真係好難怪家長迫小朋友上依樣上嗰樣.....

喵媽  其實又唔一定學好多野, 家長可以自己教架!  發表於 13-8-30 13:59

myuniqueboy 發表於 13-8-26 09:44
可能应考的学生實在太多了。学校便把門檻提高,考一些根本不是正常k3的小朋友应该識的。但我相信題目即使難 ...

相信大多數面試的小朋友才剛完成k2程度吧,有些幼稚園k3更加未開學添 我都相信題目即使難,但一定有小朋友識答。點解呀?  因為家長知學校會問咁深,所以咪一早死谷爛谷囉

MrBeast 發表於 13-8-26 10:58
所以d直資個愉快學習理念冇騙人的,因為有offer的學生都識已晒小一要教既野。 ...
正所謂"學校內愉快,學校外謝哂"!  小朋友好真,佢地之所以鍾意返學,係有原因嘅!
by the way,我所講嘅野係普遍社會風氣,並非只針對一兩間學校!  如有類同,實屬巧合!

小克 發表於 13-8-26 12:03
大家覺得呢的題目深唔深(對於K2):

英文: 串 beautiful, aeroplane, pencil, telephone, school

英文 : 如果係可以睇住黎讀同埋問小朋友點解,我覺得唔難!  如果只靠老師講個音,要小朋友拚出來,我覺得難;
中文 : 就好似英文咁,俾哂啲字你讀出來,我覺得唔難;

數學 : 唔難 (but it is out of k2 level);

常識 : 1)唔難, 2) 大人都未必識答;

處境 : 唔難

Anmarcus 發表於 13-8-27 10:43
講真... 今年英華收左約 4500 份 form, 2nd in 得1000 個, 問老師記唔記得有幾多個真係好 smart and sharp  ...
4歲7個月?  咪09年出世???  YW講明只接受2014年九月入學時年滿五歲八個月(即2008 年12月31日前出生)嘅小朋友,你小朋友有得IN?

Anmarcus 發表於 13-8-27 15:54
回復 loveDD 的帖子

sorry....佢係 08年 12月尾 !!
傻啦,我講sorry先啱,係我計錯數

hadwinboy 發表於 13-8-27 23:57
其實由我上年報考這小學開始仔細留意學校理念,學校或林校長從來沒有給我的印象是課程淺可輕鬆hea 住學習喎 ...
今時今日,唔知有幾多爸爸媽媽幫小朋友報考直資會說他/她穩入的呀?  人報我報?  我睇家長們都只是想好似買六合彩咁,買多幾注希望運氣可以幫到手吧!
而至於老師要安排見咁多學生好慘?  我猜只是你諗吧!  我就覺得佢地可能厭少人報添,如果唔係都唔會無啦啦ENCORE啦!

Jane1983 發表於 13-8-28 09:12
有家長公開左,果d字當堂多左好多小朋友識串!!
咁就登未考果D慘啦!  會唔會好似補考咁,深處未算深呢?  
‹ 上一主題|下一主題