用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york vs sc
樓主: 2009cutiebaby
go

york vs sc [複製鏈接]

原帖由 behappydad 於 11-12-7 13:57 發表
兩間有一段距離
必選Sc
可否講解埋係邊方面呀?等待你的分析.

原帖由 behappydad 於 11-12-7 17:43 發表

有時唔需要畫公仔畫出腸。
以收生要求為例, 要取得sc 的offer 比取得york offer 難好多。
如果offer 可以交換, sc offer 交换york offer , 你肯我唔肯啦。放上天砰輕重立見。 又何需在呢會話題執着呢?

我只係品砰兩 ...
.............咁即係點架? 唔講得出黎分享的嗎? 真係想知你點解會對呢兩間學校評價會差咁遠. 能否舉些例子嗎? 因為如純講名氣, 咁就梗係SC羸哂啦.

原帖由 behappydad 於 11-12-7 20:13 發表
我信名氣

名氣大
多高質學生
雪球效應
越滚越大

越紅頂白
簡單任務
明白了, 謝謝你的意見!

除左名氣同運作模式(sc呢幾年咪又係不斷商業化中, 呢個係我睇到o既事實.不喜勿插!)有別外, 其實學生出來的質素包括語文能力, 自信, 禮貌, 自主學習能力.....等有什麼分別, 我諗先係討論要點吧. 我見讀sc的朋友子女中, 他們具良好的英文能力外, 都比較自信同淡定. york就英文都好, 個性就會比較活潑好動d. 以上只係我有限的觀察所得.

回復 2# MiniCooperS 的帖子

其實會唔會因為YORK的課程, 俾傳統的幼稚園教育較商業的多元化關係, 令人覺得佢O既做法有點離經叛道嗎? 但現時的畸形教育制度下, 要迎合市場需要, 我覺得都算係無可厚非. 等於好多有要求的家長課餘後會參與或多或少的補習班或興趣班一樣吧.

原帖由 藤媽 於 11-12-12 10:00 發表

你地立場一致難道也是同一人或兩姊妹嗎? --> 你地唔單止立場一致嘛!

你提供既幾條link,去yahoo 一search 就search到,如果多d你既個人意見/ 有supporting既分析(例如親身參加過/有份攪?學校歛財既詳情你知道?菲藉神父呢 ...
同意, 真係好想認真地比較下兩間的分別. 我諗大家都唔係太想見到果D無POINT的名牌論, 而係有見解的分析. 先謝謝現就讀此兩校的家長及較深入了解的家長們提供啊!!

我們都知樓上的誠意推介了, 相信大部份家長係認真討論比較的, 並唔係樓上所講的爭. 期待有心的家長們意見.謝謝!!

原帖由 hangyodon 於 11-12-13 15:09 發表
York真係好好架
教師好; 校園好; 課程又好; interivew安排超好

SC真係唔得

過兩年我相信家長只會overnight排York

SC要減學費先收夠人
哈哈, 以為又多左個beangrymami添. 你形容得好好呀. 好鬼傳神~~

哈哈, 題外話, 一收到風佢話收PN我仲走去入埋地盤度睇添, 跟手再問佢地詳情已經話收哂生了. 我聽完都O左咀.

0603 發表於 11-12-19 14:27
from your quoted ref. link post#78......13/July

"我仲慘呀.... 我都係六月尾寄信去。但我寄左去海濱 ...

6月尾寄去新校舍搵裝收工人幫你收嗎? 果時果度都仲係地盤.

0603 發表於 11-12-19 18:05
請問一下這位家長, 當時入去地盤, 問報名招生詳情是幾時?
有否在SC網上看到有公開招生的詳情?
到底係大家 ...

SOR, 我只是去睇下新校的環境後再致電問詳情而已.................但所得到的答覆是已收哂生, 你嘗試寫信求位WAITING吧. 至於時間就真係唔係記得太清楚了, 大約都係見POST後7月上旬咁上下吧.
‹ 上一主題|下一主題