用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (更新: 私小收左) 12 網 聖保祿 落實出年要搬去柴灣 ...
樓主: Vijoyce
go

(更新: 私小收左) 12 網 聖保祿 落實出年要搬去柴灣 [複製鏈接]

回覆:12 網 聖保祿 落實出年要搬去柴灣

呢2年興華邨都發生過連續過風化案及治安差等問題,果度比較偏僻,居民出入都憂心忡忡!上網search下,好多份報紙都有興華邨治安問題news。

如果跑馬地原址擴建9層新校舍,原本已細小的地方,到時夠空間俾學生小息活動用嗎?小學生每日行咁多層樓梯唔辛苦嗎?起太高遮住背後居民景觀,工程是否能如期完成?

學校擴建後可能會轉直資,在各方面將會有好多變動,所以選校時要考慮清楚!

布希亞  風化案都諗到,好野哦  發表於 15-12-22 10:16

回覆:12 網 聖保祿 落實出年要搬去柴灣

如轉直資後,中學收回直屬小學的學生比率又是否跟以前一樣?

布希亞 發表於 15-12-22 10:28
風化案你就太誇張咗,就算灣仔一樣有風化案有殺人案有鳳樓添,原來跑馬地學校對面就係快活谷馬場,大把爛 ...
不想爭論,作為父母當然希望返學地點安全。在選校時多方面瞭解,我也是在網上搵到資料的。我初時只想找暫借校舍的地點,後
Search「興華二邨」的確治安比較差,而且地點比較偏僻。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140409/18683919

引用:Quote:原帖由+Vijoyce+於+15-12-23+發表家

原帖由 tam_bb 於 15-12-23 發表
我自己就(1)。因為用Google map計過車程,如揀St Paul Catholic ,搬去柴灣臨時校舍後,自己接送的話,一 ...

‹ 上一主題|下一主題