用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35 校網, 一二三線小學
go

35 校網, 一二三線小學   [複製鏈接]

回覆樓主:

當時我因為廣教中同較高band 1%而選奉基!到而家我都無後悔!

pandaphym 發表於 19-6-19 23:22
其實奉基呢幾年多人揀咗,因升中派band 1%呢幾年係全區之冠(唔計天神),只係名氣冇黃宣、紅馬咁高,相反千 ...

咁奉基又從來未至於去到3線學校(emoji)
校長有次話,佢唔知邊度傳返黎話佢地太谷太傳統而嚇怕人地咁解(emoji)

回覆 feifei_baby 的帖子

我也有去佢的小一講座,但接收唔到一間學校著重坊間的考試就等如學校太谷有關連吧!何況是鼓勵學生參與而不是強迫!我唸要在校的學生 (用家) 分享先有說服力吧!

回覆 hkpapa852 的帖子

很同意!  

hkpapa852 發表於 19-6-20 08:20
我反而認為,學校著重ECA,又攪唔好升中先係兩頭唔到岸。

ECA再叻,對升中幫助都係有限,對人生又有無幫 ...
很同意!

feifei_baby 發表於 19-6-20 13:37
每人接收嘅都唔同,我自己唔太buy考坊間考試,所以理念不合。況且,谷唔谷都可以好主觀。35網呢幾間相差不 ...

都係,谷唔谷好主觀,也好講小朋友能力有關!理念相同都好重要,我想當年都無考慮講明普教中的小學。

hkpapa852 發表於 19-6-20 13:35
好多外貌協會同主張不重視學術既人。
通常5/6年後就會後悔。
我想當年都是自行選一間較知名的學校! 都是因為人云亦云,但最後失敗左!
之後,咁岩睇到你既分析,同再review返35網的各學校, 見到佢地的"業績"唔係差唔多,係都有成10%左右咁多,可能有人覺得爭10%都叫差唔多,但我個人認為, 對於邊緣學生 (你真係唔知到時你是否這樣學生)10%爭好多,而且我個人覺得廣教中對於語文先有幫助,普教中的老師大多是臨時叫用普通話教的,專業成疑,加上我問了各間畢業生的分享,最後我轉軚了我還是選一間可量度的指數來決定我既選擇,因為我覺得一間重學術的學校未必無完全無關愛完全無活動,等如一間重關愛的學校都會有重學術變左會谷的一天!

hkpapa852 發表於 19-6-20 15:22
其實所有官津小學最後都要呈分,無可能唔重視學術。

如果學校唔重視學術唔幫學生攪好呈分同考好Pre-S1, ...
係!要家長發力真係仲力不從心! 而家明賣 (重學術)明買,我心裡面好安心! =)

zenobiawong 發表於 19-6-20 16:05
其實 我 唔知大家點諗, 不過我 近年好多朋友同我呻, 當初揀了所謂既HAPPY SCHOOL, 到小五小六先發現問題所 ...
好同意,懂得香港的教育點玩的,思想就會改變! 除非好快去外國讀書或唔care中學的banding...!

pandaphym 發表於 19-6-20 16:30
另外想請指教一下,成日都聽要揀間理念相同嘅學校,其實咩係理念?有冇例子?
...
我就好清晰簡單的,想廣教中!

baby7 發表於 19-6-20 16:52

例如邊兩間相差成10%?
除奉基,其餘都是3x%,而奉基都keep住4X%,有錯請更正!

拿拿利 發表於 19-6-21 11:27
我思路清晰, 廣教中排第一, 再睇升中%, 最好是幾多人派入邊間中學, 有晒數據 (唔好淨係話 9X%升頭三志願,  ...

你既理念同我不約而同☺

micmic37 發表於 19-6-23 16:13
地區官津小學,講到底,始終資源有限。想晌課外活動比賽取得成績,又要同時間提升升B1中百分比,係理想願望 ...

我都是用真實數字同排除法去選左奉基(emoji)
‹ 上一主題|下一主題