用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York York York!
go

York York York! [複製鏈接]

回復 5# 大白豬 的帖子

您好, 我是較早IN的家長, 24號IN應該在今天或明天收到OFFER LETTER,祝你有好消息呀.其實YORK的課程幾好, 我有朋友個囝讚緊YORK PN, 朋友都話YORK教小朋友好有方法, 小朋友對學習好有興趣, 老師亦有愛心. 我INTERVIEW當日, 老師對囡囡都好好. 有時聽到有人對YORK有負面評價,話COMMERCIAL, 其實什麼為之COMMERCIAL,私校有COMMERCIAL的一面是無可厚非吧, 最緊要係教學好, 激發小朋友喜歡學習, 祝你早日報喜!

回復 7# 大白豬 的帖子

好詳細呀. 亦恭喜你有第二胎呀!
係啦, 通常鍾意YORK都對YORK有深入一些瞭解..
我今個星期六都IN啟思, 但不太想去, 因為係後備來的. 我的朋友認為在舊校上PN沒問題, 一年後就可去新校了.不過我對YORK的舊校去向有些擔心, 如果不能續校或有新校會如何呢?

回復 1# loveannis 的帖子

York都算係我幾前的PN選擇, 原因係我本身認識了三位朋友或同事的囝囡是在YORK讀書的, 有跟他們傾談及瞭解過, 發現YORK係課程設計上真係好好, 亦有自己的方法教小朋友, 佢地認為係意料之外, 因為原先YORK都有不少負面新聞
其中一個朋友分享, 佢正係今年讀PN,原先見到些課本咁淺,就二話不說話選錯校,點知不出幾個月(因開學至今只是10月),我再問佢, 佢已話現在很佩服YORK, 因佢個囝改變了很多, 原先少說話, 現在已可說短的英文句子, .亦愛上學.
所以我認為又好難單係以一個不認識的YORK小朋友反應去評價學校,始終不少小朋友對第一次見的陌生人沒反應, 我真實亦認識朋友個囡讀SC, 佢個女見到我都好怕醜, 不說話, 所以未必代表什麼的.  
其中一位朋友都認同YORK比較COMMERCIAL, 所以睇你是否接受, 但佢又話其實費用與SC,KM差不多, 私校都是要收費才可辦, YORK校長在簡介會時都似乎講明 . 至於人人都收, 我身邊已有朋友在8月尾IN完收到信說WAITING了, 不過沒有上來報, 其實都不太MAKE SENSE, 始終位只有160人, 佢就算咁膽收多一倍只是320人,最終幾多人會放棄佢未計到的, 亦要冒將來超班被人投訴及違規的風險,個個星期都有INTERVIEW,申請都已千計,沒可能收晒吧.
其實暫時聽到的較負面的消息, 較多的是來自非用家為主呢,所以媽媽收晒OFFER再諗吧

回復 1# km_chung 的帖子

請問你所指的N班是K1嗎?

另外我都報左PLAYGROUP了, 星期六下午, 好似唔見有人選下午tim, 11月26日開始

回覆 4# km_chung 的文章

謝謝, 不過我係早前(都已是10月頭)問過YORK, 職員就好確實咁答我是在舊校上PN,如果真的轉在新校上就好了 (不過最近收到有關PN的信都是從舊校發出)

HI, 各位,
傳加至$8000學費來自以下教育局網頁
http://www.chsc.hk/kindergarten/
在全年學費CLICK入收費証明書, 會見到什麼11年9月開始$8000, 不過剛才老公幫我問左YORK, 今年11-12年度PN都係一樣約$4583, 但YORK表示未清楚12-13年加幅, 但應會是加至$5,270

回復 2# Jenjo 的帖子

$5,270只係學校個ADMIN話據知及估計是加15%左右, 佢亦講明事實是校方未正式確定

其實好多學校係2012-13年度都會再加學費的,不過未知亦未正式通知加幾多, 看來供養囝囡擔子又要加重了

雙兒,

未收到信唔好放棄呀, 就算WAITING的媽媽都係, 第時實有PN位放出來
不過我都唔明, 我次次打去YORK, 佢地又好耐心咁答..
你係好媽媽, 希望第時囡囡能和你亞B做同學仔!

GOOD NEWS

Hi, Cat,

請問可否PM我, Thanks a lot!

原帖由 cat8141210 於 11-11-22 12:37 發表

TC78...PM左你啦...你去睇下啦...
你講果樣野...
我都同你諗法一樣...
陪太子讀書...
SO FAR我見到有BK媽媽話收到YORK信話,
"PN冇位唔收,
但係預先取錄佢地2013年K1班,
留位費可以用係K1度..."
(呢個POINT我覺得好 ...

回復 1# cat8141210 的帖子

Hi, 我有朋友, BB早過我的囡囡INTERVIEW, 即9月17日前已面試, 結果沒有收, 只是WAITING, 亦沒K1 OFFER呢

其實都有點掙扎, 成日都聽人講話, YORK? 好似話唔係咁好? 咁點唔好, 大部份就好似不是用家說的, 又或者所指的不好都沒有好實質, 所以都有點疑惑.. 但我聽朋友(用家)或依度(幼稚園那頁講緊)的用家就形容到好好, 學到嘢小朋友又開心咁....真煩

Thanks 大白豬:D
其實本身對YORK都好有信心, 始終有不止一個朋友係用家, 瞭解多些, 至於好多人爭的HKP, SC等, 真係有OFFER先算啦, 而SC如果無校車, 我都唔可以諗呀... 同埋有朋友囡囡係現時好多人爭的名校讀, 其實都係什麼都講錢, 好多要比錢的名目, 私校就係咁ga la
‹ 上一主題|下一主題