用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.1女想拍拖?
go

F.1女想拍拖? [複製鏈接]

我自己覺得女仔比男仔早熟,  所以想拍拖的情況會女仔比較早發生!!  好似仔仔為例, 在小學的時候已有女仔主動約出行, 反而仔仔仲好似小朋友, 只著迷他的高達模型, 動漫.... 拍拖佢無興趣!!

但係一上到中學,  男仔開始發育, 開始有追女仔的思想, 而且身邊的同學話題都會離唔開拍拖,  我會從旁觀察, 又會比下意見, 最重要就係"衰11"呢野一定要同佢講得清清楚楚, 而且電視都有賣廣告 ----> 有位打機年青人做了爸爸, 個十幾歲的女仔抱住個b b 都唔知點算!!  呢個廣告好好, 比班細路睇到, 要佢地明白, 唔好因一時的好奇, 而做了自己終生抱憾的事!

作為家長的我們, 中學生要拍拖, 我們阻止得到嗎?   阻止越大, 他們的反抗就越大, 而且初中正正是他們的反叛期! 我無阻止阿仔拍拖, 不過我會提佢有什麼可以做, 有什麼不可以做, 要佢做個正人君子!!  

不過我好好彩, 阿仔學期初拍了兩三個月拖之後就散左啦, 這樣反而令他專心了讀書!  他亦不會太想再拍拖, 怕煩!

現今的初中生, 受朋輩影響很大, 佢地個個都係人有我有的心態!

原帖由 Alfababy 於 10-6-25 03:12 發表
在中學時期拍拖原因:

1.        缺乏家庭溫暖(自以為沒有父母的愛)
2.        太受朋輩影響(人有我有的心態)
3.        反叛及過份自信(覺得自己大個、深信自己可以handle到)
4.        緣份早註定(可能前世欠他/.她)

我當年都早戀,以上4樣中晒…
阿女就 ...
‹ 上一主題|下一主題