用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排?? ...
樓主: Befong123
go

德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排??   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-1-5 20:20
睇到網上新聞講「直資傳統名校拔萃女書院舉行2017/18學年中一收生簡介會,逾1,500名學生及家長出席。校方指 ...

另一個 post 話德望收外來生嘅比例會增加,即係話原校小六直升中一嘅學額會少咗,有錯請指正

assado 發表於 18-1-6 07:21
GH 小一生自己選, 經過6年GH自己教導, 都不保證, 如学生有達標分數, 一定GH中學收。
...

小一生已經自己揀,train 6年後,唔要自己揀嘅女,好似好不近人情

lskstephen 發表於 18-1-8 08:01
如上教育局網頁,德望小學有關中學部資料已經留空!

很令人失望,但已經斷龍了!

會唔會影響德幼、德小嘅吸引力?對而家讀緊果班學生好唔公平,入讀時諗住大部分有得上中學,點知讀讀吓斷龍

ms.bead 發表於 18-1-9 08:55
我女今年德小小六了,昨天亦收到學校的中一邀請,可以提早上岸。德望小學吸引嗎?我覺得要問下自己鍾唔鍾意 ...

Congratulations

回覆樓主

係咪代表舊課程太淺,學生水準唔信得過,中學要收多d外來生,小學課程改革後,程度高番,中學收德小會多番d?咁樣對現在讀緊舊課程嘅,咪好唔公平

ILOVEBEAN 發表於 18-1-16 11:10
回覆 simsimwong 的帖子

德望啱啱一月頭今年小六已收到中學部大信封, 聽聞7-8成係第一輪收咗! 希望係真 ...

7至8成,好 ok 喎
‹ 上一主題|下一主題