用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會 VS 聖士提反(赤柱)
發新帖回覆
樓主: chamster
go

港大同學會 VS 聖士提反(赤柱)   [複製鏈接]

兩間都係好學校呀,  何必拗, 本身赤提走的路線同港同唔一樣, 赤提有IB, 出國讀書多, IB成績好, DSE其實唔差, 學生自主性高

mcl233 發表於 23-8-29 11:06
兩間都係男女校喎~
應該係講緊#44 個post

ok3    發表於 23-8-29 13:08

jiljill 發表於 23-8-29 11:46

鹹魚青菜,各有所好。
你肯定偷拍事件係最近? 咁"最近" 真係好多名校有新聞

中學排名邊到有得睇? 又係大考網?

回覆 jiljill 的帖子

我唔會否定事件的嚴重性, 但相信不少學校都發生過唔好的事件, 我個人主要睇係單一事件or 持續發生, 如果一單事件就否定一間學校, 咁係香港真係好難揀到學校
我覺得港同是一直在進步, 成績也很好, 但唔太認同SSC在走下坡, SSC DSE成績一直都唔係最top個批. IB成績還是很不錯的

mcl233 發表於 23-8-29 12:34
SSC明顯係緊張成績好過之前啦,近期不斷出船去接學生,一定好過以前,只係傳統文化改不了多少,成績唯一嘅 ...
如果只重視成績, SSC 肯定唔係家長1st choice, 我相信港同也不是, 正路會揀CC, DG, HY 依類成績出眾又穩定的學校
SSC 其實有小小似國際學校, 又要讀得又要玩得, 如果唔係咁大間學校只係用來讀書就有點浪費了, 英文要好因為SSC英文真係比較深  

Goodluck2022 發表於 23-8-29 19:07
回覆 juneforgbb 的帖子

赤提 5 或以上 dse 英文  有沒有人有數據?

我冇,印象以前有人係EK post 過,但我冇記低

我諗你唔太了解SSC 英文程度,有興趣可以去學校open day 同學生傾下計了解下

參考資料:
2022 IB Ranking: https://www.ib-schools.com/league-tables/global-top-ib-schools

唔計國際學校﹐只計本地﹐CC全球no.2, DBS全球no. 8, SSC 全球no. 23, 之後就係CKY 排全球28, 真道排30, 優才排44

2023 Rank應該未出

jiljill 發表於 23-8-31 12:50
點解唔計國際學校?

點解唔用香港排名?
唔計國際學校, 係因為大家IB個pool唔同, 係唔可以直接比較
一般國際學校計一條數, local school計一條, e.g. 揀讀國際學校的人, 唔會因為CC 排得前而走去CC讀IB, 因為除了成績, 還有其他因素
如果想睇香港IB學校, 可以去IB官網到search

我個post只係想比大家有個參考, 香港local school IB 成績

唔用香港排名, 係因為香港冇一個官方DSE排名, 而且係你提起IB, 所以我就post IB 成績比大家參考, 學你咁講, 好多學校都冇公佈完整DSE成績, 咁點可以有一個完整又公正的排名?  

jiljill 發表於 23-8-31 13:25
我覺得如果家長講嘅係國際文憑課程(IB),用嘅係全球學校排名,咁應該將香港國際學校一併考慮。

如果家長 ...
真係救命, 比參考資料又話人地搬龍門, 依家咪比左個全球IB排名出黎囉 (上面有條link可以睇晒top 100)

如果你有留意我之前的講法, 我冇講過SSC或者UGA 邊間比較好, 或者邊間差D, 因為係我心目中, 兩間係唔同類型學校, 唔知點解好多家長拎佢地比較, 可能地區關係掛, 但如果了解兩間學校多D, 就算兩間都有offer, 其實都唔難做決定, 認同你講法﹐咸魚青菜﹐各有所好。

唉, 你猜錯了, 你所講的排名我都冇理到, 今年排50, 下年排45又如何? 一讀讀六年, 進步當然好, 退步就退學?

國際學校睇IB分, 唔通佢地又同CC and DG比較? 佢地只會對應國際學校, 因為國際學校的模式先係一樣, 你諗下, CC and DB本身係精英, 讀IB可能更是最top 個班, 國際學校呢? 最top最差都係IB, 咁點可以直接比較?  

香港有好多非常好的國際學校, 但讀國際and本地係完全兩種唔同考慮

Sing13 發表於 23-8-31 14:59
2021 IB成績,優才比SSC 好,之前年份有量化寬鬆之嫌,今年應該回歸正常。
...
是的,優才2021 IB較SSC好

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊