用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs Raimondi
樓主: Isaacmommy
go

TSL vs Raimondi [複製鏈接]

代友人問: 值唔值得為 TSL 放棄 Raimondi?
   3    0    0    0

retriever 發表於 18-4-4 09:49
值唔值睇你喎。

個人覺得高記係BACKUP。

謝謝意見!如有信心小朋友會係级頭 50內, 咁讀陳可以派去好過高記的中學。但如果只是中游,就讀高小穩陣啲。可惜小朋友仲細,仲未知可去到邊個 level。識得有朋友個仔好活躍,坐唔定又懶(佢阿媽仲懷疑有小小 ADD),抽到入一間谷嘅 B1A小學,好多親友都唔睇好, 佢最後都入到了這間 B1A學校(因考唔到其他學校),阿媽要跟得好贴好辛舌,但個小朋友最後谷得到,小六時全级十名內!有時真係太早睇唔到小朋友的潛力!

Jane1983 發表於 18-4-4 18:13
你講果case,那位小朋友係如何由懶和坐唔定,變成係谷校都級10?

小朋友慢慢長大,自己開竅,當然可喜可 ...

小朋友媽媽坐在旁,好有心機地逐樣講解,陪太子讀書,又自己出卷同伴讀課外書。佢小朋友係坐唔定的,會講三講四,攤在床上温習,唔到15 分鐘就要小休……但阿媽一直堅持要小朋友跟住一個程序温習。在威迫利誘及無限愛心下,小朋友成功攞到理想成績。但以我觀察,該小朋友本身是有小聰明的,轉數快同幾有語感(見過他的作文很不錯的),只是較頑皮和懶。

hkpapa852 發表於 18-4-6 11:10
如果小朋友係女仔,無謂諗TSL

小朋友是男住港島, RC有校巴
‹ 上一主題|下一主題