用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york vs sc
樓主: 2009cutiebaby
go

york vs sc [複製鏈接]

計出名同難入應該係SC
通常
Tier 1 學校係SC/KV/PC等
York會係Tier 2

SC而家都係講口碑多
但我覺得York Briefing / Interivew安排其實幾好架; 你見佢幾有心攪, 你起碼知佢個objective, 好清楚話俾家長知

你想學校幫你個B整好個portfolio我諗York會幫到你

原帖由 veronica-bbgirl 於 11-12-5 15:10 發表
我女女都有SC (am) 同York (am), 會要York offer.

女女大表姐st cat 及二表姐York, 同入到Good Hope, Good Hope P1 時勸大表姐repeat (媽媽要resign同佢做家課), 二表姐都OK . (可能因人而異啦!!) ...

呢啲個別事件; 個人覺得同小朋友本身能力多過學校
你問我一個小朋友叻唔叻; 最大(七成)一定係天生, 第二先係後天培訓
你講到要repeat咁大件事我唔相信因為KG讀得唔好

成七百人一年; 好難講得到"Which primary schools that most of SC students go"

學校冇post results; 冇人係度可以答到你; 答你嗰個都係靠估, 你會唔會信一個靠估既答案?
如果靠估都信.....
咁我答你啦: SC入小學成績好過York
:)

其實你地想搵啲咩既學校?
我覺得入咗York 或 SC都唔會覺得間學校唔好; 你又冇比較(唔會同一時間讀兩間)

我prefer SC因為我覺得多啲家長會放SC第一; 所以多啲家庭背景好/小朋友interview叻啲既學生會入SC
咁我個B之後三年同啲同學一齊長大感覺比較好
等如我好多friends話太古城好住因為個community好一樣

但如果你睇個programme本身; 我真係唔知SC教乜,但York好清楚話俾你知佢地會做啲乜...所以我覺得York係呢方面真係做得好好

原帖由 henghui8 於 11-12-9 15:46 發表

面試安排YORK真系無得頂,等小朋友熱完身先正式面試。我囡囡本身比較慢熱,但當日表現超出預期,老師問眼耳口鼻時,開頭全部用手指指系邊,最後問眼佢居然望住老師狂放電,個表情仲超搞笑,連老師都笑到收唔到聲。走時仲主動同老 ...

我都好鍾意York面試安排.
但York真係易入過SC好多, 感覺York只能只啲SC冇Offer既小朋友
當然; 咁又唔代表York唔好

York真係好好架
教師好; 校園好; 課程又好; interivew安排超好

SC真係唔得

過兩年我相信家長只會overnight排York

SC要減學費先收夠人

原帖由 ronniedad 於 11-12-13 15:41 發表
哈哈, 以為又多左個beangrymami添. 你形容得好好呀. 好鬼傳神~~

唔係講笑架; 我去interview有個ABC(男)教師好識扮鬼扮馬; 啲小朋友見到佢好開心, 我覺得老師真係好好架

校園唔使講啦; 真係超大超靚!!

課程係briefing講晒; 安排學生做portfolio; 超正!

面試安排大家去過既家長都知; 唔使講

York真係一間好學校

講埋SC
我自己就覺得兩間各有各好

但我識幾個(背景比較好)朋友都俾佢地個B入SC;
而有另外幾個朋友(background冇咁好); 入咗York, 有啲都話想入SC但唔收

而我又想我個B同環境比較好既朋友既B做同學....
所以都係go for SC

當然學校方面我真係覺得York好過SC
大家加油

原帖由 CKBCHU 於 11-12-13 16:33 發表
Hi Hangyodon,

恭喜你的小朋友被SC收咗!但我唔明白點解要讚York 好而覺得SC唔得而send自己個B入SC?  你是否有第二個小孩讀York所以可以比較呢? 我諗唔明你嘅logic. ...

其實都好易明
York (Apple), SC (Orange)

我識分邊個Apple好唔好食; 亦知道邊個Orange好唔好食

我只能食一個生果; 個待應問我想食Apple定Orange定Banana;
我試食後只知道Banana唔好食, apple同orange兩樣都好食; 但自己鍾意食Orange多啲
咁咪要Orange; 但同其他同枱既朋友講呢度啲Apple都好好食架, 邊個鍾意食都可以order apple食...

原帖由 vanilbun 於 11-12-13 16:40 發表
我覺得每間學校收學生都有佢地既心水, 我相信自己既小朋友既能力, 最後YORK 收左佢, 我都知YORK 收好多學生, 感覺上好似乜人IN 都收咁, 但係總好過個堆只收醫生, 教師, 名校生既家長丫...

自己有朋友讀緊某D學校,  ...

現實小小咁講.......
你想你個小朋友同一班做醫生既小朋友做同學定係同一班國內同胞生既小朋友做同學?

一間學校只收醫生生既仔女....係唔係唔係一間"好"學校; 視乎你點介定為"好"
對個啲小朋友黎講可能係好事;
對於社會黎講未必係好事...令到社會分化

你問自己....你會自私啲...但做一個好爸爸媽媽..關心仔女前途多啲
定係做一個偉大既香港公民犧牲自己仔女去令呢個社會冇咁分化?

anyway, 大家平常心
但York我真心覺得係一間好學校

原帖由 llhlee 於 11-12-13 17:35 發表
其實如果讀有開英普班的KG會不會都"同一班國內同胞生既小朋友"做同學?  

KV就不是他們杯茶?

我覺得係...所以我冇apply過任何英普班

回復 129# lovelinda 的帖子

我其實都冇對你唔禮貌
用不著四處挑釁
‹ 上一主題|下一主題