用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院
go

英華書院 [複製鏈接]

原帖由 camry16618 於 10-9-10 13:11 發表
[quote]原帖由 bewawa 於 10-9-10 10:46 發表
camry16618,
謝謝你的意見ar. 今年因爲要考呈分試,而小號要夾琴好花時間, 所以想唔報小號,只報鋼琴, 你覺得好唔好ar? ...

但面試不是通常安排在校際音樂節之前嗎?

原帖由 camry16618 於 10-9-11 11:26 發表
對!學校第一次面試是在比賽之前,但我地小號比賽完,立即就張成績第一時間送過去學校趕緊第2次面試!但不是每一間學校都會收,因為有D官校過了報名時間就不收任何証明,所以要去之前就要打電話問下學校收唔收 ...

是不是要送成績去才可能有第二次面試?(不是所有人都有兩次面試機會?)

原帖由 camry16618 於 10-9-11 14:46 發表
如果我無記錯,英華第一次面試係1月23日,交50元報名費就有得見,但second in 就要等到教育局出了全港次第名次大約是在3月11日左右,我想學校是想睇到你小朋友在全港排名,才再出信通知有無得second in.我地就是在3月10日 ...

Thank you for your detailed information!

原帖由 mayc 於 10-9-16 11:03 發表
ElizabethLAI:
阿仔要升中啦!我囝F.2了,正如camry16618講學校對音樂都好重視的,而且管樂團都好強,所以有好的樂器機會會大D,絃樂要入樂團都要求有7級的,不過成績也要有全班30名之內,就穩陣D,而今年聽阿囝說收少了體育 ...

Mayc,

真開心又可以同你係度傾偈.我現在也不知報什麼學校,英華小一時報過抽不到,想想可能是上帝覺得他不適合唸男校吧!

其實你說的要求他都達到,不過是不是全30名才對?另外,外校生是否較難融入?我聽說男校都有一些變態事,所以我有點擔心.其實我也有諗華英,但華英沒有樂團和成績要求甚高.你有何意見呢?

原帖由 mayc 於 10-9-16 15:47 發表
ElizabethLAI:
不過男校比較有團結精神,而且好多好的學校也是男校(DBS,LS,九華),sofar我囝也未講過d變態行為,而鍾意sports的男孩,男校是一個好的選擇,反正yw是直資,考考也無妨!

...

是的,我也會試試,謝謝.
‹ 上一主題|下一主題