用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS 今日開始 2nd Interview
樓主: onsyan
go

DGJS 今日開始 2nd Interview [複製鏈接]

exactly the same ..

理智的時候 ... no relation .. no sound background ...  就覺得no hope ..
知道上屆有學姐入到 .. 又覺得有hope
再諗諗吓 .. 492 先選 140 ... 又覺得no hope ..
註冊咗另一間私小o個幾日又覺己經好滿足 ..
諗諗吓六年後又要再戰江湖 ... 又不禁希望幸運之神會降臨我這平凡人身上 ...

想要一個了結啊 !!

我囡都係next tue second in CKY .. 不過可能爸爸去ONLY .. 要再睇定另一條 THREAD睇吓要唔要出動我(又要請假) ...

原帖由 khashley 於 11-12-2 09:15 發表
me 2

sometimes feeling no hope

sometimes feeling she has chance

anyway attend the last interview for CKY in coming tuesday

依家補習,唔係單單補足學年內學習的東西,而是要超越學年 ... 讀定未教的東東 ... 好可怕

不過我知津校都一樣 .. 不是私校才這樣的 ...

原帖由 yy0601 於 11-12-5 13:01 發表
I personally don't like tutorial at early age as well. Agreed that the kids will become too dependent on others!  However, I heard that 90% of DGJS students go to tutorial classes?  Is that true?

我諗選得細B入SECOND IN, 唔會完全冇機的 .. 唔係都將SECOND IN 留比大B算啦 !

對我來說 ... 入DGJS是大BONUS, 實在太多先決條件我(地)控制唔到 .. 我只想要一個了結 .. 好讓我為女兒就最終得到的OFFER作深度了解, 選取最合適的學校給她 ...

我係等待DGJS同時 ... 其實反而較擔心KTS同APS .. 因為這些都是我認為我女兒匹配及有能力可考達的學校 ...

仲有16日就知結果 ... 一齊挨埋佢 !

原帖由 UncleGrand 於 11-12-5 11:51 發表
Hi whitebunny,

我哋似乎都係細B一族喎...機會係比其他大B低架喇...祝大家好運啦!

回復 829# minikoala 的帖子

Of cos no need to feel sorry for being a big girl. This the game! 同埋,05細女其實大06大女好小,that's why DGJS set such limit for the rule. 如果你成功咗!都想揾你教吓路!嘿嘿!

回復 823# yanyan123 的帖子

如果你小朋友咁細你就開始想着要入dgjs,大家都會好辛苦的。比多些時間看看她的潛能、性格及長處才定下理想學校會好些。我身邊有幾位朋友都未能入到second round,她們真的真的很傷心,因為,鋪排了兩年,心機和金錢都花費了,連和囡囡的感情都或多或少因催谷過度而影響。經過這兩個月,我興幸自己是從入到secnod in 才開始對Dgjs 有暇想,但如果今年落敢又未能放下將會是很痛苦的。所以我都好努力向着我的second favor遇進! 祝你找到心儀kg(最好是英普班)!

She is really small girl, as I said, she is just bit bigger than a 2006 big kid.
She is so smart to get into APS. I heard that APS is a very caring school that the kids may not wish to change school as they realy love APS.

APS is also my top favor ( actually before the interviews by Oct, I have never ever thought of DGJS, just went as most of the parent did, and my ultimate favor for long is APS !). In case no offer from DGJS , I hope I can follow your path, take APS happily and may be a trial again by next year !

You really encourage me, being a small girl but entering APS successfully and happily !

she
原帖由 minikoala 於 11-12-5 21:00 發表
Thanks for all the caring. I will also discuss the issue with my girl before making any decision. She will turn 6 two weeks later, and I'm sure she is mature to discuss this issue (change the school i ...

Hi Unclegrand, KTS 要14/12才公佈。 如果DGJS收,就一定試左DGJS先,因為實在太難考。同埋好想係DG學好英文。
原帖由 UncleGrand 於 11-12-5 20:32 發表
Hi Angelakibb,

同意....大家一起捱埋16天...加油!
唔知KTS幾時放榜呢?
如果DGJS收咗你囡囡,你還會考慮KTS n APS嗎?

Quote from Sumyin dad posted before (For last year):

Offical result date : 21-12-2010
Got the letter : 21-12-2010 (both accepted and fail)
Stamp chop : 20-12-2010
Reply Slip returned date : before 12-1-2011
Parent briefing session : 28-1-2011

原帖由 Era 於 11-12-6 09:48 發表
想問下大家知唔知,20/21號公佈左結果之後,幾時要註冊呀?

Hi mysweetie76
我眼見入不到DGJS SECOND IN的小女孩都是學好多野(因為她們的媽媽很早就鍾情DGJS,所以好識向各方面邁進)及很積極參予不同型式的比賽,但真正ACADEMIC强唔强就不得而知. 不過,她們入不到DGJS的同時, 有些其他學校的SECOND IN 都落選,我想, 一是面試怯塲一是ACADEMIC不穩定。

相反,認識入到DGJS SECOND IN的同學仔,我不肯定她們有多少真功夫,但她們(包括我自己個女)都基乎能入選大部份其他學校的SECOND IN,我想是ACADEMIC及面試表現較穩定. 還有一點,是她們的ENGLISH READING LEVEL很高. 好多時SECOND IN家長都會帶定書給女兒"消閒" ... 我眼見她們帶的書都好深但小女孩們都可以朗讀出來 ...

其實DGJS FRIST ROUND主要是筆試,一不小心誤會了極小部份題目都可能會失去入選機會. 就算ACADEMIC很强很穏定都要運氣呢 !
原帖由 mysweetie76 於 11-12-6 22:18 發表
Dear Angelakibb,

想請問妳那些朋友的女兒是否學術優良和性格都主動呢? 我親友的女兒成績 (中英數) 一向不錯, 主動學習, 喜歡思考發問, 性格開朗主動 (而且據她所言, 1st in 的筆試她都答對), 但想不到她未能進入2n ...

好似舊年咁,有朋友個囡囡in咗7間學校,間間都唔收(包括有second-in)那些,最後只有DGJS收咗!===> 真係嚇破膽 !
上年我同事個女, 都係報幾間得 st paul co-edu收 .. 連地區直資都唔得 ... 真係 .. 玩死人 ...

原帖由 UncleGrand 於 11-12-7 11:53 發表
絕對同意呀....有時真係搞唔清楚學校要D咩類型的學生架,唔好話咁Top嘅學校啦,就連二、三線那些都未必考到呀...
好似舊年咁,有朋友個囡囡in咗7間學校,間間都唔收(包括有second-in)那些,最後只有DGJS收咗!
所以就以上例子來 ...

tumtum你講得好啱 ...
我都覺得 portfolio冇乜用 ... 以前我都唔信 ... 都有參加成行成市的朗誦比賽 ..諗返轉頭都覺得有掉錢落咸水海的感覺 ...
面試表現同academic基礎真係最要緊 ..

同埋,係咪學校杯茶又是最關鍵
就是"門當互對"的道理

入得dgjs second in的囡囡, 相信家長同囡囡都付出了不少,我相信入唔到dgjs都會有好offer !

原帖由 tumtum 於 11-12-7 10:38 發表
After having gone through the process I also now think that what goes into the portfolio, whether there were alot of awards and certs etc., may not be the most important.  I did not believe it before, ...

我冇同個囡講自己最想佢入到邊間 ..
所以 .. 佢間間都話鍾意 .. 去interview又話好funny .. 剛去完cky佢問我可唔可以去多次 ..

原帖由 UncleGrand 於 11-12-8 00:44 發表
其實小朋友本身對每間學校都有佢地自己嘅感覺架...如果佢地主觀地喜歡某間學校,到interview時,小朋友相對地會發揮得好D...相反,如果他們不喜歡那間學校,多數結果都係考唔倒咯!
唔知大家有冇這些經驗呢?可以分享下! ...

我睇到 .. 不過這些關係位 .. 間間都有 ... 俗詞有云識人好過識字 ... 冇辨法啦 ..

原帖由 UncleGrand 於 11-12-8 11:46 發表
今天在第二個post度見倒...唔清楚是否DGJS仲有second-in,如果係...就更加唔使瞓喇..
大家有冇睇倒呢?

我個女話冇野唔識.. 佢講出黎D題目又真係頗淺吓 .. 比KTS/TSL/SFA/DGJS/CKY都淺好多
唔知宣小點選人呢 .. 希望有幸被選中.
我個女係中、英好特出... 但科數學好一般.. 如果讀SFA,追數學會好辛苦..

其實早陣子有家長分享了係DGJS內,小朋友將會面對好多挑戰,身邊高手林立... 要係OUTSTANDING當中更OUTSTANDING ... 絶非易事... 唔係一定要做人上人但一定要面對到,接受到錯敗才行
我揍左個女五年.. 我都唔確定她會是"遇强越强"的人,還是會"被打沉的人"... 我自己都係屋村小學頭五名上九龍塘BAND ONE中學... 上到中學高手林立... 自己成綪處於谷底 ...  但同學們多是"平凡"出生... 我一D自卑和唔開心都冇 ... 我想.. 這就是平凡一些的好處...
所以.. 怱然覺得.. 入唔到DGJS但入到其它好小學個囡可能會開心些...  因為表現可以特出一些..

我覺得我的心情輕鬆了不少..  
真係好感謝現任家長的分享...

原帖由 joeyxlma 於 11-12-11 01:51 發表
今日IN埋宣小, 終於算是告一段落了!

Angelakibb 我知你係宣小的超級FANS, IN 成點呀?
不過你個女咁醒, 我相信一定得嘅!

Hi Joeyxlma, I have PM you ... pls check. Tks !
原帖由 joeyxlma 於 11-12-11 11:41 發表

UncleGrand 恭喜你有好OFFER.

我都報左好多...連學校老師都知道她成日INTERVIEWS, 都真係好攰. 但結果就...總之係仍須努力果種.

你有冇去宣小呀?
原帖由 YLMom 於 11-12-12 11:30 發表
She will most probably join SFA.  :loveliness:

依家連nursery都好似唔夠位 ..
sc派張通告2012 n班都係接受2009/09/01-2010/08/31 ... 分分鐘咪三歲先讀nursery?
細仔細女唔想變大都唔得 .. 難為了父母 ..

原帖由 truthmr99 於 11-12-12 15:20 發表
Wah... many parents and kids are very persistent with their efforts for school interviews.  Good luck!! It's not easy to keep the momentum until now as it's very exhausted exercise for kids and parent ...

姐姐係咪有津校做backup啊 ?
妹妹個年 .. 真係好難想像 ...

原帖由 truthmr99 於 11-12-12 15:20 發表
Wah... many parents and kids are very persistent with their efforts for school interviews.  Good luck!! It's not easy to keep the momentum until now as it's very exhausted exercise for kids and parent ...

昨晚同一位朋友傾到 .. 她的兒子 cky p.1,有好多親子功課做 (eg. on-line search info, OUTDOOR WORK) ... 佢地兩公婆都好忙 ... 唔幫個仔又未去到佢可以自己做的地步 ... 所以都好難兼顧咁多親子功課 .. 但做得求求其個仔又可能學唔到野 .. 當初選cky, 以為冇咁多功課測驗可以輕鬆些 ...
所以讀呢種approach既學校真係要諗埋自己可唔可以有時間同心機可以support到.

我個女係KG D project功課好少 .. 但我都好求其 ..
好多時番工幫佢係OFFICE 做定 PRINT 定 .. 佢參予的部份可能只是剪剪貼貼(不是和我一起上網找資料) .. 所以我知我自己作為媽媽係唔適合讀PROJECT APPROACH的 ...
我反而有心機日日同佢做吓D PAPER EXCERISE

佢DADDY以為CKY少功課個女會輕鬆些 ... 佢就可以HEA D (佢係ZERO CONTRIBUTION的) .. 跟本就唔係呢回事 ...

所以諗 BUDGET之餘都要考慮學校APPROACH FIT 唔 FIT FAMILY
原帖由 YLMom 於 11-12-12 20:51 發表
Hi truthmr99,

The result of CKY is not yet known.  If we are lucky enough to have CKY offer, it will then be another "happy headache".  Both are good schools, but in very different approaches.  I lik ...

我地都係三無人士! SUPPORT !

原帖由 UncleGrand 於 11-12-12 23:36 發表
Hi thtb,

我囡囡是沒有宗教信仰的,正式是三無人士...所以冇抱太高期望啊!
如果有幸被取錄(發下白日夢先)哈哈...
咁就唔只係奇蹟...直頭係「神蹟」呀! ...
‹ 上一主題|下一主題