用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

尋日幾乎要打仔……中文科唔係唔識, 但成份卷阿仔好似發夢緊, 漏晒標點符號.
全份卷, 正係扣標點已15…..十五分…..大拿拿唔見左十五分呀!
作句3分一題, 正係句號, 逗號都扣到死啦…….真係被佢激死。  都係怪阿仔唔check 累事。

好嬲, 尋晚嬲到連飯都無食…….不過, 想真D, 好彩佢小一先黎一次緊樣扣分, 希望阿仔真係知驚, 下次識得check , 如果唔係小五呈分試先黎更失魂, 就真係想死啦
原帖由 newfather 於 10-6-23 09:21 發表
ME TOO 啦

四份之中, 中文係最差 .

唔知點解, 總覺CKS小一生活太輕鬆, 寫生字太少.  所以考試抄都抄錯啦.  自己小學時逄星期二全校默英默, 逄星期四全校中默.  每天還有各科背書, 如自然, 健教, 社會等, 中英生字薄各兩本, 日日有生字功課..... 可能依家功課少, 無背書, 太自由, 無危機感, 終於考試時爆出來啦.有時谷都幾好架....到現在出來做事,真係比依家廿歲出頭的妹妹嚇死, 連英文日子11st, 12nd & 13rd 都夠膽架.......呢D就係當年教局改英中的製成品啦!
原帖由 catherinepang 於 10-6-23 19:10 發表

唉, 佢地就係咁, 都考第4次, 都係一樣, 唔應該錯既就係錯果d. 漏標點啦, 抄錯啦, 數錯啦. 通通扣既只係大意. 亞仔都係中文最低分. 抄字都錯幾個, 真係嘔到成地血呀, 陰公.. ...

我自己小一時數學已有文字題, 老師會叫同學們間住"比", "共", "還" 這些字眼, 叫我們死背是加或減,  但問題會直好多, 同現在相比無更花巧.  但有很多補充功課做, 數學書用兩本, 仲記得是模範出版社和現代出版社.  現代果本永遠讀要讀深一個學期.  中文生字除了課文外, 學校另加生字紙分兩字詞, 三字和四字等, 一個學期一張架.  現在想起自己小學生涯都好響往, 所以成日覺得CKS好嘆!自己小學亦是34網, 亦因為怕囝囝辛苦, 所以當初無apply law.
原帖由 newfather 於 10-6-24 11:32 發表
嘩乜你小學D野仲記得咁清楚

不過呢, 而家既小一既課程已經係我地當年既小三喇, 如冇記錯, 我地小三數學先至有文字題. 同埋再高D年級先有閱讀理解.  所以呢, 佢地已經好叻架喇, 唔好比咁大壓力佢地, 一 ...

窩心提示: 今日買新書, 大家記住 check 晒所有書有無印漏.
特別是電腦書, 今日有幾個家長傾開, 齊齊話電腦書有空白版, 印漏左呀.

今日派成績表, 跟住就知升咩班啦!  小一生涯緊就完啦, 時間真係過得好快.  遲少少再報告升去邊班啦! 稍後再傾過。

sorry~阿仔話聽日先派成績表呀!

阿仔升2B........有無人同班呀!

哎呀!  我驚二年班無人覆我就敝啦!
原帖由 newfather 於 10-7-7 21:23 發表

2E

拜托其他家長, 提下身邊的家長入下黎Babykingdom, 交流下啦......呢度升2B班既我就黎變孤兒仔啦....
‹ 上一主題|下一主題