用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日東方爆料, 名幼稚園(Yxxk)幫今年報考小一的小朋友假 ...
go

今日東方爆料, 名幼稚園(Yxxk)幫今年報考小一的小朋友假洗禮 [複製鏈接]

醒目開學勳章

絕對真有其事! 我朋友个仔讀緊K.3, 佢早幾个月己經話咗我知. 基督教唔知要上幾多堂就可受浸. 而天主教就响菲律賓請个神父返黎, 但後尾應該比教友投訴到教區而stop咗!

但基督教就好似成事law! 等我call吓佢先.

醒目開學勳章

原帖由 Yanamami 於 10-9-30 09:16 發表
超商業化, 成條production line o禁.

但佢好知家長的 'need', 好識揾$$, 當然我絕不認同, 只可說商業頭腦1流!

醒目開學勳章

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 09:19 發表
有乜出奇,某間基督教名校都做緊同樣的事,以便報考同系名小學。天下烏鴉一樣黑啊!

hi jeremyphlam

would u pls pm me the school name.

thanks

醒目開學勳章

原帖由 bchi 於 10-9-30 10:29 發表
唔止 ~~ 佢地 返深圳考果d camxxxbridxx 幾多個盾, 都係用錢買架

是真的? 你從何得知?

我幾个朋友响道讀, 小朋友d 英文真係ok的, 當然父母有再extra train la. 除非我d朋友固意唔講, 我從未聽佢地提過.

上大陸考, 係因為之前HK唔比細過5歲的小朋友考, 咁佢地就send d 小 朋友返去佢地東莞/深圳 d國際kg 考.  目的就係响K2考到starter, 方便小朋友考p1.

但現在HK 都比5歲的小朋友考, 咁就唔知佢地仲會否arrange d 小朋友上去考.

醒目開學勳章

原帖由 hui3328 於 10-9-30 11:39 發表
不過香港有個好奇怪的現像. 辦得最好的都是基督教和天主教學校. 佛教學校基本上沒人去讀, 有幾間面臨被殺校. 香港的佛教徒數量應不會少於基督教及天主教. 但佛教學校為何門庭冷清呢?

...

咁講真, 家長都係睇數字ga 啫, 上水鄧顯 (道教中學) d成績咁得, d 家長自然想仔女入.

醒目開學勳章

原帖由 mocha 於 10-9-30 11:21 發表
如果真係咁有關係,咁係應該只係收該宗教背景的學生.

唔係比有宗教背景有多d分,做得統一派位, 最終間學校都係會收到d學生係冇宗教背景學生.
如果真係咁冇宗教背景d學生,係呢d學校點好?

況且,個小朋友咁細. 佢可 ...

个人覺得冇制度係公平的, 所以至會响第1 round 比同宗教的加分啫. 而round 2 就大抽獎.

最終間學校都係會收到d學生係冇宗教背景學生.
如果淨係比同宗教的小朋友讀, 而唔比其他冇宗教背景的小朋友擇, 咪仲唔公平.

正如父母, 兄姐畢業都有5分. 相信理念都係話父母認同學校理念而加分.

但我純个人看法, 父母, 兄姐畢業加分更比相同宗教無聊law. 因父母都畢咗業二三十年la, d 校長老師都可能退哂休, 教學理念改哂

醒目開學勳章

原帖由 shootingstar 於 10-10-1 07:35 發表
今日睇蘋果日報, 喇沙校長話有家長持"非本地領洗紙", 申請今年的自行派位, 又話校方會自行評估是否給與5分.

希望喇沙及各名校小心查證"非本地領洗紙"!  我唔係話"非本地領洗紙"一定有問題, 但學校一定要加以留意和 ...

copy from 華仁website:

申報與學校有相同宗教信仰:
如申報與學校有相同宗教信仰,申請人必須為天主教徒,須出示本港領洗紙的正本及影印本。
※ 如申請人在海外領洗,父母其中一人必須為天主教徒,須出示父親/母親領洗紙的正本及影印本,同時須出示堂區主日學證明書,證件需待校方與教區核實。
‹ 上一主題|下一主題