用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Kwun tong - ST. JOE
樓主: dlmcdlcl
go

Kwun tong - ST. JOE [複製鏈接]

醒目開學勳章

我小朋友in完, 又係話冇問學術既野, 冇問
中/英/數. 只係用全廣東話傾吓計, 畫畫, 玩積木.

Yes, 我都like佢好直接話會教深d, 啱唔啱家長自行决定, 冇花巧.

我識朋友返緊呢道P.1,係真係教深1級, 人地P.1 St. paul boy's教 book 1, 佢P.1就教book 2. 但深d是否好d,真係好睇小朋友受唔受.  

呢間己經叫做少d人報ga嘞, 我果日apply近3pm去到, 排約500, 咁我估佢cutoff time係4pm, 應該唔會多一兩佰掛. 相比st. paul boy, 英華等己叫少競爭.

醒目開學勳章

原帖由 kc_01k 於 10-10-23 22:24 發表
但我仔話無用中文問, 全部英文問.  佢話係一個短頭髮老師, 唔係外國人.

問咗佢5條問題, 其中問:

1) what's your name?

2) How old are you?

3) Where do you study

其餘兩條, 我問唔倒, 我仔話唔記得, 佢只係話5條都答晒.

用中文叫佢地玩lego, 砌咩都得, 我仔砌咗間屋.  一堆lego喺枱面, 個個自己攞, 我諗從中睇吓有無人爭玩具.

等問問題時, 有書比小朋友攞黎睇, 不過我仔無攞書睇, 佢話想休息吓喎.   我諗呢part已經凍過水.  

以我所知, 係無2nd interview, 一take過.

感覺幾好, 學樓主講, 除校舍細之外, 其他軟件都覺得好好.  不過感覺係一間幾谷嘅學校.

anyway, 考咗就算, 心安理得.

Thanks! 希望大家順順利利 !!
咁得意, d問題1樣但用英文/中文問

係呀! 等問問題時, 有書比小朋友攞黎睇. 因briefing前我要去洗手間, 見到d小朋友分2排坐在近門口, 對出有張枱, 小朋友& 老師 1 vs 1 傾.

醒目開學勳章

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-23 21:18 發表
係呀, 所以, 都希望佢會收, 咁就有個定心丸啦. 佢亦唔算差, 真係冇其他OFFER, 就乖乖讀佢. 讀得叻 (希望) 才睇下有冇機會轉走.

另外, 你知唔知係咪唔洗2ND IN, 11月24號知得定唔得?? 一TAKE 過? TKS ...

me too!!  都希望佢會收, 咁就有個定心丸!
始終其他大熱學校競爭極大, 真係過得1st in, 又要再擔心
2nd in (唉, 如有我又唔怕煩ar ).  

但我比較like St. Louis 多d, 因升中校綱好d.

係la, 我like 1 take過唔洗煩~~

醒目開學勳章

原帖由 kc_01k 於 10-10-23 23:09 發表

希望你快D有粒定心丸啦!

其實ST. JOE真係唔差.

Yes, 我朋友个仔讀緊, 都話唔錯. 正如校長講佢地都傳統ga, 都好注重小朋友的規矩, 我friend話訓導主任己call過佢話佢个仔頑皮

Agreed, 佢只輸在硬件, ie 地理環境(升中選擇) & 位置(太近大馬路). 其餘都ok ar!!

醒目開學勳章

原帖由 task 於 10-10-23 23:37 發表

星島地區報講果間係聖若翰, 唔係聖若瑟呀.

thanks, 己更正

醒目開學勳章

原帖由 mickychow 於 10-10-25 14:16 發表
睇完你哋講完我真係勁後悔點解唔帶仔仔去考!
其實我有交Form,但係我無帶仔仔去考。因為初頭我交Form 嗰陣真係不太喜歡這校舍,再加上據聞好似成40個小朋友一班,真係覺得麻麻地,C6又話唔鍾意呢間。講真當時我心諗呢 ...

算啦, 都過去~ 好快有更好的offer, 咁就冇所謂la~
講真佢環境真不吸引. 但我見少人考, 希望得而有个唔錯的backup.

醒目開學勳章

Application date果日我近3pm去到, 排約500, 咁我估佢cutoff time係4pm, 應該唔會多一兩佰掛.
‹ 上一主題|下一主題