用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 私家醫生評估係自閉,係咪最好去政府再評一次呢? ...
go

私家醫生評估係自閉,係咪最好去政府再評一次呢? [複製鏈接]

原帖由 紫紫 於 10-2-20 02:13 發表
囝囝2歲, 剛剛做完仁安的評估, 個醫生話佢係自閉, 但係, 我回家再觀察, 越想越不太對,其中有好多灰色地帶, 有少少是因為醫生問什麼就答什麼的情況, 另外就係,個醫生同佢測試用的玩具, 囝囝根本完全未玩過呀~ 1套煮飯 ...

2歲咁細真係好難咁快就話佢係自閉, 重要係由醫生話...
查實醫生對小朋友同佢地嘅學習情況嘅經驗係好有限, 佢地都你揸住個checklist睇下你囝囝中幾多樣..... 見教育心理學家做評估會好d, 佢地日日都見好多個, 背景/經驗都同幼兒教育有關.
你暫不用太担心他是否自閉, 全力去幫他落後的, 同時都排番政府做assessment.

原帖由 紫紫 於 10-2-20 23:06 發表
幫我仔仔做評估的醫生, 係兒童發展評估的專科醫生, 咁教育心理學家, 係咪好不同?
教育心理學家的評估, 是否指在Links 那裡的言語職業等的評估呀? 我已經預約了在Links先做評估了, 另外, 不放心, 亦都BOOK了STEP 的言 ...

查實你不用再花錢做評估, 因你已大約知囝囝乜嘢落後, 排番政府做assessment係攞個2nd opinion順道排埋d 學校 / service等!
教育心理學家所做嘅叫智能心理評估, 會全面咁睇小朋友, 詳情可响特殊教育版揾Dr.T問吓!

原帖由 rpang001 於 10-2-27 01:27 發表
建議入讀(經正常途徑)一些有兼收位的幼稚院,好處係入面已經有些這類的少朋友讀緊,包容性高,校內有兼收老師幫眼看看在正常入學那一堆有冇d類似兼收位的學生,有就安排佢轉兼收位,並提供兼收服務。

仔仔個班就有個例子:起低 ...

你肯唔肯定係咁?
依家I 位不是由「中央」評估完派位的嗎?咁做豈不是變相容許打尖/偷步?
我認識一個有學校 I 位的幼稚園老師, 佢話佢地最驚就係呢d 情況, 因辦得好嘅學校會幫到小朋友, 咁口碑就一定好, d 人無論係唔係排緊I 位嘅都想入咗先, 湧晒去....... 咁好容易就會好收得太多呢d 仔, 處理唔到......
所謂嘅資源老師本身一樣要負責一般教學, 另加教番特殊小朋友唔識嘅嘢, 基本上唔會有extra time take care其他, 我fd 重話佢嗰間個資源老師超懶, 乜都唔做, 個校長都唔理......
‹ 上一主題|下一主題