用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 社交小組或單對單訓練好?
go

社交小組或單對單訓練好? [複製鏈接]

原帖由 rain75 於 10-5-31 22:37 發表

你自己最想處理邊樣先?

如果你想處理情緒先,而佢又只係喺屋企先有情緒,可能需要家居訓練,教家人針對性的管教方法,因為佢對外人如果無嘢,小組都唔會幫到佢喺屋企嘅情緒。 ...

同意
如佢响屋企先有打人的問題, 在其他地方冇, 應該係屋企人管教嘅問題, 要屋企人去學點教先係治本方法!
個ST對佢幫助如何?如冇大進步, 可考慮轉個ST, 另外佢學習有冇落後? 有嘅話就先要單對單咁幫佢先, 冇就可以去吓小組, 希望同其他小朋友有「火花」擦出, 兩樣都幫到!

原帖由 jasmine4711 於 10-6-1 23:40 發表
ST有俾意見話佢咁輕微叫去social group, 但同佢play therapy 的social worker也有意見,居然叫我轉去有I 位的幼稚園.就因為熟悉佢的人有咁不同(咁相反)的意見,先唔知點揀.政府評估完就騎牆,叫我自己揀用咩方法....
...

我不覺得他們的意見有大分岐......
情況可能是.....
ST話佢輕微是將他的語言能力和程度較差的小朋友比較
而social worker叫他轉 I 位是 I位有資源老師幫, 令他學習得更好, 而 I 位幼稚園基本上是一間普通幼稚園, 不過會收幾個有特殊需要的小朋友.
‹ 上一主題|下一主題